Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βασίλης Χατζηπαναγής: «Δεν θα είχα γίνει αυτός που έγινα, αν δεν είχα μεγαλώσει στην ΕΣΣΔ»

Άλλη μία διά­κρι­ση απέ­σπα­σε πρό­σφα­τα η ποδο­σφαι­ρι­κή ιδιο­φυ­ΐα που ονο­μά­ζε­ται Βασί­λης Χατζη­πα­να­γής, καθώς σε ψηφο­φο­ρία για τους «Κορυ­φαί­ους των ελλη­νι­κών γηπέ­δων» πήρε με δια­φο­ρά τις περισ­σό­τε­ρες ψήφους.

Δεν ήταν η πρώ­τη φορά που το μεγα­λείο του Β. Χατζη­πα­να­γή τυγ­χά­νει ανα­γνώ­ρι­σης από τους ανθρώ­πους του ποδοσφαίρου.

Το 2003, με την ευκαι­ρία του εορ­τα­σμού των 50 χρό­νων από την ίδρυ­ση της UEFA, ανα­κη­ρύ­χθη­κε κορυ­φαί­ος Έλλη­νας ποδο­σφαι­ρι­στής των τελευ­ταί­ων 50 χρό­νων από την Ελλη­νι­κή Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομο­σπον­δία, ενώ τον Οκτώ­βριο του 2021 η IFFHS (Διε­θνής Ομο­σπον­δία Ιστο­ρί­ας και Στα­τι­στι­κής του Ποδο­σφαί­ρου) τον επέ­λε­ξε στην καλύ­τε­ρη 11άδα όλων των επο­χών του ελλη­νι­κού ποδοσφαίρου.

Γεν­νη­μέ­νος στην Τασκέν­δη της τότε Σοβιε­τι­κής Ένω­σης (σημε­ρι­νό Ουζ­μπε­κι­στάν), στις 26 Οκτω­βρί­ου 1954, ο Βασί­λης Χατζη­πα­να­γής, παι­δί πολι­τι­κών προ­σφύ­γων, ξεκί­νη­σε το ποδό­σφαι­ρο από τη Δυνα­μό Τασκέν­δης και το 1972 πήγε στην Παχτα­κόρ. To 1975 ήρθε στον Ηρα­κλή και εκεί έκα­νε την σπου­δαία του καριέ­ρα, κατα­κτώ­ντας με την ομά­δα το Κύπελ­λο Ελλά­δας το 1976 και το Βαλ­κα­νι­κό Κύπελ­λο το 1985.

Το 1984 κλή­θη­κε και αγω­νί­στη­κε στη Μικτή Κόσμου ενα­ντί­ον της αμε­ρι­κα­νι­κής ομά­δας «Κόσμος Ν. Υόρ­κης» σε φιλαν­θρω­πι­κό αγώ­να που έγι­νε στις 22 Ιου­λί­ου στο Νιου Τζέρσευ.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό του ήταν κατα­πλη­κτι­κή τεχνι­κή του κατάρ­τι­ση που του έδω­σε το προ­σω­νύ­μιο «Νου­ρέ­γιεφ της μπά­λας».

Πού όμως οφεί­λε­ται το «φαι­νό­με­νο» Χατζη­πα­να­γής; Την απά­ντη­ση έδω­σε ο ίδιος, σε συνέ­ντευ­ξη που έδω­σε, με αφορ­μή τη βρά­βευ­σή του, στον Βασί­λη Σαμπρά­κο και στον Μιχά­λη Τσό­χο.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το αν θα είχε γίνει αυτός που έγι­νε, αν δεν είχε μεγα­λώ­σει στην ΕΣΣΔ και το αν πήρε τα περισ­σό­τε­ρα εφό­δια εκεί, ο «Νου­ρέ­γιεφ» του ελλη­νι­κού ποδο­σφαί­ρου απά­ντη­σε χωρίς δισταγμό:

«Πιστεύω εκεί. Έδι­ναν μεγά­λες βάσεις στις ανα­πτυ­ξια­κές ηλι­κί­ες εκεί. Δού­λευαν τρο­με­ρά, ήταν με επι­στή­μη, με αυτά… τότε… μιλά­με 60’-70».

Στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στο επί­πε­δο των αθλη­τι­κών υπο­δο­μών που υπήρ­χαν στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι το 1972, όταν πήγε στην Παχτα­κόρ, εγκα­τα­στά­σεις όπως του Πανα­θη­ναϊ­κού στην Παια­νία που φτιά­χτη­καν στη δεκα­ε­τία του 80 και θεω­ρού­νταν πρό­τυ­πο, τις είχαν όλες οι ομά­δες της Α’ κατη­γο­ρί­ας στην ΕΣΣΔ.

Μάλι­στα, ανα­φέρ­θη­κε στην έκπλη­ξή του όταν ήρθε στην Ελλά­δα και κλή­θη­κε για πρώ­τη φορά στην καριέ­ρα του να παί­ξει μπά­λα σε ξερό γήπε­δο (χωρίς χλο­ο­τά­πη­τα) και ομο­λό­γη­σε ότι οι προ­πο­νη­τές του τον είχαν προει­δο­ποι­ή­σει για το τι θα αντι­με­τώ­πι­ζε στην Ελλάδα.

«Εγώ νομί­ζω ότι από εκεί πήρα βάσεις τρο­με­ρές. Δεν ξέρω εδώ (αν θα τις έπαιρ­να), για­τί εδώ ήταν χαμη­λό επί­πε­δο. Να λέμε την αλήθεια.»

Δεί­τε το εδώ το χαρα­κτη­ρι­στι­κό από­σπα­σμα της συνέ­ντευ­ξης του Β. Χατζηπαναγή.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο