Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βασικά συμπεράσματα της πάλης του ΚΚΕ από την Κατοχή έως τη Βάρκιζα

Αναδημοσίευση από τον Β1 τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την κρίσιμη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944

1. Αν και η Κατο­χή βρή­κε το ΚΚΕ με ελά­χι­στες κομ­μα­τι­κές δυνά­μεις και απο­διορ­γα­νω­μέ­νο, το Κόμ­μα μπό­ρε­σε μέσα σε ελά­χι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα να ανα­συ­γκρο­τη­θεί και να δημιουρ­γή­σει νέες Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις στην εργα­τι­κή τάξη, στη φτω­χή αγρο­τιά, στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και στη σπου­δά­ζου­σα νεο­λαία. Πρω­το­στά­τη­σε και ηγή­θη­κε στον μαζι­κό πολι­τι­κό και στον ένο­πλο απε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜι­κών οργα­νώ­σε­ων, προ­σφέ­ρο­ντας αιμα­τη­ρές θυσί­ες. Αυτή η ανι­διο­τε­λής στά­ση του, σε συν­δυα­σμό με τον ρόλο του σοβιε­τι­κού λαού και στρα­τού, ιδιαί­τε­ρα μετά από τη νίκη του στο Στά­λιν­γκραντ, έδω­σε στο ΚΚΕ κύρος και επιρ­ροή, το κατέ­στη­σε πολι­τι­κά και οργα­νω­τι­κά τη δύνα­μη με την ισχυ­ρό­τε­ρη επιρ­ροή στις λαϊ­κές δυνά­μεις στην Ελλάδα.

Στην ανά­δει­ξη του ΚΚΕ σε κόμ­μα αυτής της πολι­τι­κής εμβέ­λειας συντέ­λε­σαν οι συν­θή­κες πρω­το­φα­νούς ταξι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης (σε λίγες χώρες παρα­τη­ρή­θη­καν στον ίδιο βαθ­μό, π.χ., οι μαζι­κοί θάνα­τοι από την πεί­να), βαθιάς πολι­τι­κής κρί­σης και διά­σπα­σης της αστι­κής τάξης και των κομ­μά­των της, αλλά και διά­λυ­σης του αστι­κού στρα­τού μέσα στη χώρα.

Στη λαϊ­κή συνεί­δη­ση επι­δρού­σε κατα­λυ­τι­κά το γεγο­νός ότι ένα τμή­μα των αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων είχε φύγει στο εξω­τε­ρι­κό, ενώ ένα άλλο, πέρα από εκεί­νο που συνερ­γά­στη­κε με τους κατα­κτη­τές, κήρυ­ξε την απο­χή από την αντί­στα­ση στους κατα­κτη­τές, βυσ­σο­δο­μώ­ντας ταυ­τό­χρο­να κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Και αυτά, την ίδια ώρα που χιλιά­δες άνθρω­ποι, ακό­μα και μωρά, δολο­φο­νού­νταν από τα στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής, ενώ μαζι­κά οι κομ­μου­νι­στές και οι κομ­μου­νί­στριες έδι­ναν και τη ζωή τους για να σωθεί ο λαός από την πεί­να και για να οργα­νώ­σει την πάλη του ενά­ντια στην τρι­πλή κατοχή.

Επι­πλέ­ον, ως ιδιαί­τε­ρα ευνοϊ­κός παρά­γο­ντας για τη μεγά­λη ανά­πτυ­ξη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ πρέ­πει να εκτι­μη­θεί η απου­σία παρα­δο­σια­κά μαζι­κού σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος στην Ελλάδα.

2. Στη διάρ­κεια του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου το Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα δεν μπό­ρε­σε να δια­μορ­φώ­σει επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή για την έξο­δο από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο με στό­χο την κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής εξου­σί­ας (και άρα να εξο­πλί­σει και να καθο­δη­γή­σει τις εργα­τι­κές και λαϊ­κές δυνά­μεις). Δεν μπό­ρε­σε να συν­δυά­σει με επι­τυ­χία την πάλη για την υπε­ρά­σπι­ση της ΕΣΣΔ με την πάλη για την εργα­τι­κή εξου­σία σε συν­θή­κες επα­να­στα­τι­κής κατά­στα­σης. Σε χώρες της Κεντρι­κής και Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης, η εργα­τι­κή τάξη κατέ­κτη­σε την εξου­σία μετά από τον πόλε­μο λόγω της καθο­ρι­στι­κής συμ­βο­λής της ΕΣΣΔ στην απε­λευ­θέ­ρω­ση και στην πάλη των ΚΚ με τις εγχώ­ριες αντε­πα­να­στα­τι­κές δυνά­μεις που ακο­λού­θη­σε και στο πλαί­σιο των πρώ­των μετα­πο­λε­μι­κών κυβερνήσεων.

Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα καπι­τα­λι­στι­κών χωρών δια­κή­ρυσ­σαν γενι­κά την ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού, όμως δεν έθε­ταν στα Προ­γράμ­μα­τά τους τον στό­χο της εργα­τι­κής εξου­σί­ας ως άμε­σο στρα­τη­γι­κό. Αντί­θε­τα, έθε­ταν άλλους ενδιά­με­σους κυβερ­νη­τι­κούς στό­χους («αντι­φα­σι­στι­κών», «δημο­κρα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων»), που εξ αντι­κει­μέ­νου δεν εξυ­πη­ρε­τού­σαν τη στρα­τη­γι­κή συγκέ­ντρω­σης και οργά­νω­σης δυνά­με­ων για τη γενι­κή πλή­ρη σύγκρου­ση και ρήξη με την αστι­κή εξου­σία σε συν­θή­κες γενι­κής οικο­νο­μι­κής και πολι­τι­κής κρί­σης στη χώρα τους.

Η Ιστο­ρία απέ­δει­ξε ότι τέτοιες κυβερ­νή­σεις, με τη συμ­με­το­χή ή στή­ρι­ξη ΚΚ, που­θε­νά δεν λει­τούρ­γη­σαν ως κατα­λύ­τες στη συγκέ­ντρω­ση των επα­να­στα­τι­κών δυνά­με­ων, στην ωρί­μαν­ση των παρα­γό­ντων για να έρθει στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη η επα­να­στα­τι­κή εξέγερση.

Αντί­θε­τα, τρο­φο­δό­τη­σαν οπορ­του­νι­στι­κές παρεκ­κλί­σεις που τελι­κά διά­βρω­σαν το Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα και στη μετα­πο­λε­μι­κή περί­ο­δο. Ετσι, δεν δια­μορ­φώ­θη­καν προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την ταξι­κή χει­ρα­φέ­τη­ση των κινη­μά­των, δια­δι­κα­σία που προ­ε­τοι­μά­ζει και διευ­ρύ­νει την επα­να­στα­τι­κή πρω­το­βου­λία και τους δεσμούς τους με τις λαϊ­κές μάζες.

Σε τελι­κή ανά­λυ­ση, αυτή η στρα­τη­γι­κή δεν ωφέ­λη­σε ούτε τη σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή οικο­δό­μη­ση στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες από την άπο­ψη του διε­θνούς συσχε­τι­σμού δυνάμεων.

Οπωσ­δή­πο­τε η κρα­τι­κή πολι­τι­κή ενός ΚΚ εξου­σί­ας έχει να επι­λύ­σει ειδι­κά προ­βλή­μα­τα στις διε­θνείς σχέ­σεις, που δεν έχει μπρο­στά του ένα ΚΚ εκτός εξου­σί­ας, όπως για παρά­δειγ­μα, στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, όπου μπο­ρεί να υπο­χρε­ω­θεί και σε κάποιον συγκυ­ρια­κό συμ­βι­βα­σμό με τμή­μα­τα του αντι­πά­λου σε παγκό­σμιο επί­πε­δο. Αυτό δεν δικαιο­λο­γεί μια συγκυ­ρια­κή κρα­τι­κή επι­λο­γή, σε διπλω­μα­τι­κό ή άλλο επί­πε­δο, να ανά­γε­ται σε αρχή και από αυτήν την άπο­ψη να προ­κα­λεί ιδε­ο­λο­γι­κή σύγ­χυ­ση στο διε­θνές επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα. Αυτό αφο­ρά την ιδε­ο­λο­γι­κο­ποί­η­ση του αντι­φα­σι­στι­κού μετώ­που και την αιτιο­λό­γη­ση της αυτο­διά­λυ­σης της ΚΔ.

Ως βασι­κό συμπέ­ρα­σμα προ­κύ­πτει ότι η σημα­ντι­κό­τε­ρη συμ­βο­λή κάθε ΚΚ στην υπε­ρά­σπι­ση του σοσια­λι­σμού διε­θνώς είναι να παλέ­ψει στη χώρα του για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού, για την επα­να­στα­τι­κή εργα­τι­κή εξου­σία με στό­χο την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού — κομμουνισμού.

3. Το καί­ριο και καθο­ρι­στι­κό ζήτη­μα, για το οποίο κρί­νε­ται η ηγε­σία του ΚΚΕ την περί­ο­δο της Κατο­χής, είναι η πολι­τι­κή (στρα­τη­γι­κή) που ακο­λού­θη­σε σε αυτόν τον μεγά­λο αγώνα.

Στην 11η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ, ο Γ. Σιά­ντος υπο­στή­ρι­ξε στην εισή­γη­ση, όπως έχει ήδη ανα­φερ­θεί, ότι η πολι­τι­κή του ΚΚΕ στην Κατο­χή ήταν σωστή, «για­τί εσφαλ­μέ­νη πολι­τι­κή ήταν αδύ­να­το να δημιουρ­γή­σει τέτοια κινήματα».

Χρειά­ζε­ται ιδιαί­τε­ρη μελέ­τη για κάθε χώρα, ωστό­σο είναι αναμ­φι­σβή­τη­το ότι στην Ευρώ­πη, τα εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κά κινή­μα­τα στις κατε­χό­με­νες χώρες, ή τα αντι­φα­σι­στι­κά στις μη κατε­χό­με­νες, πήραν μεγά­λες δια­στά­σεις μόνο σε μια σει­ρά από αυτές (Ελλά­δα, Γιου­γκο­σλα­βία, Γαλ­λία, Ιτα­λία, Αλβα­νία κ.α.), ενώ δεν πήραν ανά­λο­γες δια­στά­σεις σε σημα­ντι­κά κρά­τη του καπι­τα­λι­σμού, όπως η Σου­η­δία, η Νορ­βη­γία, η Φιν­λαν­δία, η Δανία, η Αυστρία, η Ολλαν­δία κ.ά., παρά το γεγο­νός ότι η στρα­τη­γι­κή των ΚΚ ήταν παντού ίδια με του ΚΚΕ, ενώ το εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό πλαί­σιο προ­σέλ­κυε στις γραμ­μές και λαϊ­κές μάζες που οι πολι­τι­κές επι­διώ­ξεις τους δεν έβγαι­ναν έξω από αυτό.

Τελι­κά, το στοι­χείο της μαζι­κό­τη­τας του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος δεν μπο­ρεί να εκτι­μη­θεί βρα­χυ­πρό­θε­σμα και απο­σπα­σμέ­να από τα ποιο­τι­κά του στοι­χεία, δηλα­δή τους στό­χους για τους οποί­ους αυτό το κίνη­μα μαχό­ταν. Το θεμε­λια­κό ζήτη­μα, που απο­τε­λεί και το πραγ­μα­τι­κό κρι­τή­ριο της επι­τυ­χί­ας ή μη της πολι­τι­κής του ΚΚΕ σε κάθε περί­ο­δο, είναι ακρι­βώς το κατά πόσο η πολι­τι­κή του συσπει­ρώ­νει τις απα­ραί­τη­τες δυνά­μεις για την κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής εξου­σί­ας σε συν­θή­κες επα­να­στα­τι­κής κατάστασης.

4. Η στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ αρχι­κά στη­ρί­χτη­κε στη λαθε­μέ­νη ανά­λυ­ση του Κόμ­μα­τος, ανα­φο­ρι­κά με τη σχε­τι­κή καθυ­στέ­ρη­ση της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης στην Ελλά­δα, στην αντί­λη­ψη ότι η εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία (απαλ­λα­γή της Ελλά­δας από την ξένη εξάρ­τη­ση) απο­τε­λού­σε προ­ϋ­πό­θε­ση για την ανά­πτυ­ξη των παρα­γω­γι­κών δυνά­με­ων, την ωρί­μαν­ση των υλι­κών προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για το πέρα­σμα στο σοσια­λι­σμό. Θεω­ρού­σε ως ενδο­τι­σμό μέρους των αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων και της βασι­λεί­ας τη δια­χρο­νι­κή συμ­μα­χία της αστι­κής τάξης με την Αγγλία, την πολι­τι­κή προ­σέλ­κυ­σης ξένων επεν­δύ­σε­ων και συμ­με­το­χής σε μια ευρύ­τε­ρη αγο­ρά. Εκτι­μού­σε ότι οι ξένες επεν­δύ­σεις ήταν απο­τέ­λε­σμα της εξάρ­τη­σης της χώρας, και μάλι­στα παρά­γο­ντας καθυ­στέ­ρη­σης στην ανά­πτυ­ξη του καπι­τα­λι­σμού. Χαρα­κτή­ρι­ζε ως υπο­τέ­λεια τη στά­ση της αστι­κής τάξης και όχι ως στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χιών της σε συν­θή­κες ανι­σό­με­τρης ανά­πτυ­ξης του καπι­τα­λι­σμού. Εξαι­τί­ας όλων των παρα­πά­νω και στη συνέ­χεια και της στρα­τη­γι­κής του αντι­φα­σι­στι­κού μετώ­που, η ταξι­κή αντί­θε­ση κεφα­λαί­ου — εργα­σί­ας υπο­τά­χτη­κε στην «εθνι­κή ενότητα».

Το ΚΚΕ δεν αντι­με­τώ­πι­σε τον εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να ως κρί­κο για την κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, αλλά απο­συ­νέ­δε­σε την πάλη ενά­ντια στους κατα­κτη­τές από την πάλη για την ανα­τρο­πή της αστι­κής εξου­σί­ας. Ανε­ξάρ­τη­τα από την ονο­μα­σία που έδι­νε στο λεγό­με­νο «μετα­βα­τι­κό στά­διο» προς τον σοσια­λι­σμό (λαϊ­κή δημο­κρα­τία ή λαο­κρα­τία) ή στη λεγό­με­νη μετα­βα­τι­κή κυβέρ­νη­ση (αντι­φα­σι­στι­κή, δημο­κρα­τι­κή), εξ αντι­κει­μέ­νου εγκλώ­βι­ζε τη λαϊ­κή πάλη σε μια μορ­φή της αστι­κής εξου­σί­ας, έστω της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής αστι­κής δημοκρατίας.

Στην περί­ο­δο 1941–1944 υπήρ­ξε ξένη κατο­χή, ανα­στο­λή της εθνο­κρα­τι­κής ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Ελλά­δας. Το ζήτη­μα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας αφο­ρού­σε και την εργα­τιά — αγρο­τιά, αλλά και την αστι­κή τάξη και το Παλά­τι, από τη σκο­πιά της θέσης που είχαν στη νομή της αστι­κής εξουσίας.

Η δρά­ση κατά της ξένης κατο­χής ήταν συνυ­φα­σμέ­νη με το ταξι­κό συμ­φέ­ρον κάθε κοι­νω­νι­κής δύνα­μης. Ο απε­λευ­θε­ρω­τι­κός αγώ­νας ή θα συν­δε­ό­ταν με τον αγώ­να κατά­κτη­σης — εδραί­ω­σης της εργα­τι­κής εξου­σί­ας και των συμ­μά­χων της, οπό­τε θα καταρ­γού­νταν γενι­κά οι σχέ­σεις ανι­σο­τι­μί­ας και εξάρ­τη­σης, ή θα οδη­γού­σε στην εδραί­ω­ση της αστι­κής εξου­σί­ας με νέους, καλύ­τε­ρους ή χει­ρό­τε­ρους όρους, όσον αφο­ρά τη θέση της χώρας στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Ο πόλε­μος του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ με τα Τάγ­μα­τα Ασφα­λεί­ας ήταν πόλε­μος ταξι­κός. Η εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή χροιά που προ­σλάμ­βα­νε, εξαι­τί­ας της κοι­νής δρά­σης των ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών με τη γερ­μα­νι­κή διοί­κη­ση, δεν ακύ­ρω­νε τα ταξι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά του. Τον ίδιο ταξι­κό χαρα­κτή­ρα είχε και η ένο­πλη σύγκρου­ση με τις μη γερ­μα­νό­φι­λες αστι­κές δυνά­μεις, τον ΕΔΕΣ, την ΕΚΚΑ κ.ά.

Ωστό­σο, όσες φορές το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπο­χρε­ώ­θη­κε να αντι­με­τω­πί­σει τις τελευ­ταί­ες ένο­πλα (ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ κ.ά.), το έκα­νε με κεντρι­κό άξο­να τις παρα­σπον­δί­ες τους στον αντι­κα­το­χι­κό αγώ­να. Δεν τις αντι­με­τώ­πι­σε ως αντί­πα­λες ταξι­κές δυνά­μεις με τη στή­ρι­ξη της Βρετανίας.

Το ΚΚΕ, και στη συνέ­χεια οι λαϊ­κές δυνά­μεις, δεν ήταν προ­ε­τοι­μα­σμέ­νο για να αξιο­ποι­ή­σει την επα­να­στα­τι­κή κατά­στα­ση που είχε δια­μορ­φω­θεί στην Ελλά­δα τις μέρες της Απε­λευ­θέ­ρω­σης. Παρά το γεγο­νός ότι ο λαός ήταν οπλι­σμέ­νος, έγι­νε ουρά των εξε­λί­ξε­ων που το άρμα τους έσυ­ραν οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνάμεις.

5. Αυτή η στρα­τη­γι­κή δεν απο­τε­λού­σε ιδιαί­τε­ρο φαι­νό­με­νο στο ΚΚΕ, αλλά ήταν πρό­βλη­μα του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, που οι αιτί­ες του απαι­τούν περαι­τέ­ρω διε­ρεύ­νη­ση στο πλαί­σιο μελέ­της της Ιστο­ρί­ας του. Μπο­ρού­με όμως να επι­ση­μά­νου­με ότι σχε­τί­ζε­ται και με το γεγο­νός ότι το μετα­βα­τι­κό μεταρ­ρυθ­μι­στι­κό Πρό­γραμ­μα, βασι­κό πολι­τι­κό πρό­γραμ­μα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, επι­βί­ω­νε και στη στρα­τη­γι­κή της ΚΔ με τον έναν ή άλλον τρό­πο ως στά­διο προ­ε­τοι­μα­σί­ας της επα­να­στα­τι­κής κατά­κτη­σης της εξου­σί­ας για τον σοσιαλισμό.

Ετσι κι αλλιώς, η «μετα­βα­τι­κή κυβέρ­νη­ση» οδη­γού­σε στην αντί­λη­ψη της ανα­γκαιό­τη­τας κατά­κτη­σης της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας και αυτή με τη σει­ρά της στη συμπό­ρευ­ση με κάποιες αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, που θεω­ρού­νταν ως στα­θε­ρά προ­ση­λω­μέ­νες στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημοκρατία.

Επι­βε­βαιώ­θη­κε κυρί­ως ότι ανά­με­σα στον καπι­τα­λι­σμό και τον σοσια­λι­σμό δεν υπάρ­χει ούτε ενδιά­με­ση πολι­τι­κή εξου­σία, ούτε «ειρη­νι­κό» πέρα­σμα από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό, αλλά ούτε «φιλο­λαϊ­κή» δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­σμού. Η πάλη των τάξε­ων είναι αντι­κει­με­νι­κή, κι αυτή είναι που, σε συν­θή­κες επα­να­στα­τι­κής κατά­στα­σης, θα οδη­γή­σει σε σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση μόνο με τη συνει­δη­τή δρά­ση της ιδε­ο­λο­γι­κής — πολι­τι­κής εργα­τι­κής πρω­το­πο­ρί­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος. Η άπο­ψη ότι η συμ­με­το­χή του ΚΚ σε κυβέρ­νη­ση συνερ­γα­σί­ας απο­τε­λεί σκα­λο­πά­τι για να προ­χω­ρή­σει το κίνη­μα σε πιο προ­ω­θη­μέ­νους στό­χους καταρ­ρί­φθη­κε δρα­μα­τι­κά, μετά από τον Λίβα­νο, ειδι­κά μετά από τον Δεκέμ­βρη 1944.

6. Εχουν δια­τυ­πω­θεί πολ­λές ερμη­νεί­ες σχε­τι­κά με κρί­σι­μα ζητή­μα­τα: Την υπα­γω­γή του ΕΛΑΣ στο Στρα­τη­γείο Μέσης Ανα­το­λής και τις Συμ­φω­νί­ες του Λιβά­νου και της Καζέρ­τα. Μετα­ξύ των αιτιών έχει γίνει λόγος περί ανι­κα­νό­τη­τας του κομ­μα­τι­κού ηγε­τι­κού πυρή­να, έλλει­ψης πολι­τι­κής διο­ρα­τι­κό­τη­τας, αρνη­τι­κού επη­ρε­α­σμού της ηγε­σί­ας του Κόμ­μα­τος από συμ­μα­χι­κές δυνά­μεις στο ΕΑΜ κ.ά.

Οσο και αν αυτά απο­τυ­πώ­νουν τη μία ή την άλλη πλευ­ρά σε ένα σύνο­λο παρα­γό­ντων που οδή­γη­σαν σε καθο­ρι­στι­κά λαθε­μέ­νες επι­λο­γές, δεν προ­σεγ­γί­ζουν την κύρια αιτία: Την έλλει­ψη ανά­λο­γης προ­γραμ­μα­τι­κής ετοι­μό­τη­τας και προ­σα­να­το­λι­σμού από την πλευ­ρά της κομ­μου­νι­στι­κής ηγε­σί­ας, αλλά και τη μη από­κτη­σή της σε συν­θή­κες μάχης, σε συν­δυα­σμό με την ικα­νό­τη­τα σωστής εκτί­μη­σης του συσχε­τι­σμού των δυνά­με­ων και έγκαι­ρης προ­σαρ­μο­γής ή και διόρ­θω­σης της γραμ­μής πάλης. Βέβαια, πρέ­πει να σημειω­θεί ότι μια σει­ρά από εξε­λί­ξεις στο Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα επέ­δρα­σαν αρνη­τι­κά στην πολι­τι­κή του ΚΚΕ (στρα­τη­γι­κή της ΚΔ και στη συνέ­χεια αυτο­διά­λυ­σή της, συμ­με­το­χή σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις των ΚΚ Γαλ­λί­ας και Ιτα­λί­ας στη διάρ­κεια του πολέ­μου κ.ά.), δίχως να αναι­ρού­νται οι ευθύ­νες της τότε ΚΕ του ΚΚΕ. Για παρά­δειγ­μα, η υπα­γω­γή του ΕΛΑΣ στο ΒΣΜΑ δεν απο­τε­λού­σε υπό­δει­ξη της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης. Η ηγε­σία του ΚΚΕ δεν έδει­ξε την απαι­τού­με­νη επάρ­κεια, ώστε να υπερ­βεί τις όποιες αρνη­τι­κές εκδη­λώ­σεις στο Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνημα.

Υπήρ­χε υπο­τί­μη­ση στο γεγο­νός ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ βρι­σκό­ταν στο ίδιο χαρά­κω­μα με σημα­ντι­κά βαλ­κα­νι­κά κινή­μα­τα (Γιου­γκο­σλα­βί­ας, Βουλ­γα­ρί­ας, Αλβα­νί­ας), αλλά και με το στρα­τιω­τι­κό κίνη­μα της Μέσης Ανα­το­λής, ενώ εκλαμ­βα­νό­ταν χωρίς ευε­λι­ξία η συμ­μα­χία της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης με τη Μ. Βρε­τα­νία και τις ΗΠΑ, στο πλαί­σιο της αντια­ξο­νι­κής σύμπρα­ξης (Χάρ­της του Ατλα­ντι­κού, απο­φά­σεις της διά­σκε­ψης στην Τεχε­ρά­νη κ.ά.). Ταυ­τό­χρο­να, υπήρ­χε υπε­ρε­κτί­μη­ση των δυνα­το­τή­των της Βρε­τα­νί­ας, εκφρα­σμέ­νη στη στα­θε­ρή άπο­ψη ότι «δεν μπο­ρού­με να τα βάλου­με με την Αγγλία», καθώς και υπο­τί­μη­ση των δυνα­το­τή­των του λαϊ­κού κινή­μα­τος. Είναι δια­φο­ρε­τι­κό ζήτη­μα να ηττη­θεί η επα­νά­στα­ση εξαι­τί­ας του διε­θνούς συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων και τελεί­ως άλλο ζήτη­μα να μη σχε­δια­στεί και πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε συν­θή­κες επα­να­στα­τι­κής κατάστασης.

Στην ανά­λυ­ση που γινό­ταν συνυ­πήρ­χε και το γεγο­νός ότι η Μ. Βρε­τα­νία ήταν σύμ­μα­χος στον αντι­φα­σι­στι­κό αγώ­να και δεν θεω­ρού­νταν ο πιο επι­κίν­δυ­νος και ισχυ­ρός ταξι­κός εχθρός, που συμ­μά­χη­σε με την ΕΣΣΔ συγκυ­ρια­κά. Γεν­νιού­νταν, λοι­πόν, και αυτα­πά­τες σχε­τι­κά με τις προ­θέ­σεις της βρε­τα­νι­κής πολι­τι­κής να συντρί­ψει το ΕΑΜι­κό κίνημα.

7. Η δύνα­μη του Κόμ­μα­τος βρί­σκε­ται πρώ­τα απ’ όλα στην ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή του ποιό­τη­τα, στην ικα­νό­τη­τά του να δρα ως κόμ­μα επα­να­στα­τι­κό. Αρρη­κτα συν­δε­δε­μέ­νο με αυτό ήταν και το οργα­νω­τι­κό πρό­βλη­μα: Η οργα­νω­τι­κή χαλα­ρό­τη­τα στο Κόμ­μα, σε συν­δυα­σμό με ορι­σμέ­νη διά­χυ­ση του ΚΚΕ στις γραμ­μές του ΕΑΜ. Η ορμη­τι­κή μαζι­κο­ποί­η­ση του Κόμ­μα­τος και η σχε­τι­κά εύκο­λη στρα­το­λο­γία, δίχως την ανά­λο­γη ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία και την απαι­τού­με­νη εσω­κομ­μα­τι­κή ζωή, είχαν ως απο­τέ­λε­σμα η κομ­μα­τι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή συνεί­δη­ση λίγο να δια­φέ­ρει από την ΕΑΜι­κή. Η διά­κρι­ση των οργά­νων του ΚΚΕ από του ΕΑΜ ήταν ελά­χι­στα ορα­τή και η όποια αυτο­τέ­λεια του Κόμ­μα­τος περιο­ρι­ζό­ταν στον κεντρι­κό καθο­δη­γη­τι­κό πυρή­να και σε καθο­δη­γη­τι­κά όργα­να μεγά­λων οργα­νώ­σε­ων. Επο­μέ­νως, η κομ­μου­νι­στι­κή δια­παι­δα­γώ­γη­ση, προ­ε­τοι­μα­σία και ετοι­μό­τη­τα των κομ­μα­τι­κών δυνά­με­ων ήταν πολύ κατώ­τε­ρη σε σχέ­ση με τις ανά­γκες και απαι­τή­σεις της ταξι­κής πάλης. Η ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή και οργα­νω­τι­κή ανε­πάρ­κεια του Κόμ­μα­τος ήταν συνυ­φα­σμέ­νη με τη δια­παι­δα­γώ­γη­ση στην πάλη μόνο για την ελευ­θε­ρία και ανε­ξαρ­τη­σία και όχι στην ταξι­κή πάλη για τη νίκη στο πεδίο της εξου­σί­ας. Αυτό ερχό­ταν σε αντί­θε­ση με τον βασι­κό σκο­πό ύπαρ­ξης του ΚΚΕ, ως ιδε­ο­λο­γι­κής — πολι­τι­κής πρω­το­πο­ρί­ας της εργα­τι­κής τάξης: Την πάλη για την κατάρ­γη­ση της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, με την κατά­κτη­ση της εξου­σί­ας για την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού — κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ καθο­δη­γεί την εργα­τι­κή τάξη στην κατά­κτη­ση και υπε­ρά­σπι­ση της εξου­σί­ας της, ως μόνης ικα­νής να εκφρά­σει και τα μακρο­πρό­θε­σμα συμ­φέ­ρο­ντα των λαϊ­κών τμη­μά­των των μεσαί­ων στρω­μά­των, διεκ­δι­κώ­ντας σε αυτήν τη βάση τη συμπό­ρευ­σή τους. Με αυτήν την έννοια το ΚΚΕ είναι το κόμ­μα που αγω­νί­ζε­ται και για τα προ­βλή­μα­τα των λαϊ­κών στρω­μά­των, όσο κυριαρ­χεί η καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία. Επι­διώ­κει να συμ­μα­χή­σει η εργα­τι­κή τάξη μ’ ένα υπο­λο­γί­σι­μο τμή­μα τους και ένα άλλο να το ουδε­τε­ρο­ποι­ή­σει. Ομως αυτά τα στρώ­μα­τα δεν είναι φορείς ενός νέου τρό­που παρα­γω­γής, που θα αντι­κα­τα­στή­σει τον καπι­τα­λι­στι­κό. Τον τελευ­ταίο είναι αντι­κει­με­νι­κά ανα­γκαίο να αντι­κα­τα­στή­σει ο κομ­μου­νι­σμός, που καταρ­γεί κάθε εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, αλλά και κάθε μορ­φή ατο­μι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στα μέσα παρα­γω­γής. Τα λαϊ­κά μεσαία στρώ­μα­τα είναι υπο­χρε­ω­μέ­να να επι­λέ­ξουν: ‘Η θα δια­βιώ­νουν σε τεντω­μέ­νο σχοι­νί και πολ­λοί θα συν­θλί­βο­νται μέσα στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα ή θα ακο­λου­θή­σουν την εργα­τι­κή τάξη και το Κόμ­μα της στη σχε­δια­σμέ­νη έντα­ξή τους στην άμε­σα κοι­νω­νι­κή παραγωγή.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται τόσο από τη σχε­τι­κή αρνη­τι­κή εμπει­ρία του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος στην Ελλά­δα όσο και από την αντί­στοι­χη θετι­κή στην προ­ε­πα­να­στα­τι­κή Ρωσία, ότι η σημα­σία του εργα­τι­κού χαρα­κτή­ρα του ΚΚ είναι ακό­μα πιο καθο­ρι­στι­κή στις περι­πτώ­σεις των χωρών όπου είναι πολυά­ριθ­μο το αγρο­τι­κό και μικρο­α­στι­κό στοι­χείο. Η εκτε­τα­μέ­νη ύπαρ­ξή του, ακό­μα και στην περί­πτω­ση που είναι πλειο­ψη­φι­κό τμή­μα της κοι­νω­νί­ας, δεν πρέ­πει να αλλά­ζει τον εργα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του Κόμματος.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο