Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βασικοί κανόνες για την αποφυγή των πνιγμών στη θάλασσα

Ο κίν­δυ­νος πνιγ­μού ελλο­χεύ­ει ανά πάσα στιγ­μή στο υδά­τι­νο περι­βάλ­λον και όταν δεν αντι­με­τω­πι­στεί άμε­σα και απο­τε­λε­σμα­τι­κά, είναι πιθα­νό να οδη­γή­σει στην απώ­λεια ανθρώ­πι­νων ζωών. Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, ένας άνθρω­πος πεθαί­νει από πνιγ­μό παγκο­σμί­ως περί­που κάθε 90 δευ­τε­ρό­λε­πτα, ενώ πολ­λοί ερευ­νη­τές υπο­στη­ρί­ζουν ότι το φαι­νό­με­νο είναι ακό­μη συχνό­τε­ρο (ένας άνθρω­πος κάθε 30 δευ­τε­ρό­λε­πτα), δεδο­μέ­νου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Στην Ελλά­δα, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία του Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισ­σό­τε­ροι από 350 έως 400 άνθρω­ποι χάνουν την ζωή τους από πνιγ­μό ετη­σί­ως, με την ανα­λο­γία αντρών : γυναι­κών να είναι 3:1. Δυστυ­χώς, κάθε χρό­νο στη χώρα μας πνί­γε­ται και ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός παι­διών και εφή­βων (περί­που 10 παι­διά και έφη­βοι). Είναι σημα­ντι­κό να ανα­φερ­θεί ότι, στην Ελλά­δα, μια χώρα που περι­τρι­γυ­ρί­ζε­ται από θάλασ­σα, ένα μεγά­λο ποσο­στό κατοί­κων (αγγί­ζει ακό­μη και το 60%, όπου σημα­ντι­κό ποσο­στό αυτών είναι παι­διά και έφη­βοι) δεν γνω­ρί­ζει πώς να κολυ­μπά και πώς να τηρεί βασι­κούς κανό­νες ασφα­λεί­ας με στό­χο την απο­φυ­γή των πνιγμών.

Όλα τα παρα­πά­νω καθι­στούν επι­βε­βλη­μέ­νες τις δρά­σεις — στρα­τη­γι­κές για την πρό­λη­ψη των πνιγ­μών στη χώρα μας. Σύμ­φω­να με όσα τονί­ζει στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο δρ Βασί­λειος Γερο­δή­μος καθη­γη­τής Προ­πο­νη­τι­κής του ΤΕΦΑΑ-ΠΘ, κάποιες από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στρα­τη­γι­κές για να περιο­ρι­στούν οι πνιγ­μοί είναι η εξοι­κεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού με το νερό, η εκμά­θη­ση βασι­κών κανό­νων ασφα­λεί­ας και η εκμά­θη­ση κολύμβησης.

Πέρα από την εξοι­κεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού με το νερό και την εκμά­θη­ση κολύμ­βη­σης, η τήρη­ση κάποιων βασι­κών κανό­νων ασφα­λεί­ας, σύμ­φω­να με τον ίδιο, είναι σημα­ντι­κή για την απο­φυ­γή των πνιγ­μών στη χώρα μας.

Οι βασι­κοί κανό­νες ασφα­λεί­ας για την απο­φυ­γή πνιγ­μών είναι:

1. Παρα­κο­λου­θεί­στε οργα­νω­μέ­να μαθή­μα­τα κολύμβησης.

2. Κολυ­μπή­στε πάντα με παρέα και ιδα­νι­κά υπό την επί­βλε­ψη ναυα­γο­σώ­στη (εάν αυτό είναι εφικτό).

3. Μην αφή­νε­τε από την επί­βλε­ψή σας ευά­λω­τες ομά­δες του πλη­θυ­σμού, όπως τα παι­διά και οι ηλικιωμένοι.

4. Απο­φύ­γε­τε την κολύμ­βη­ση αμέ­σως μετά το φαγη­τό (ιδα­νι­κά πρέ­πει να έχουν περά­σει 3 ώρες από την κατα­νά­λω­ση φαγητού).

5. Μπεί­τε στα­δια­κά μέσα στο νερό, ώστε να προ­σαρ­μο­στεί ο οργα­νι­σμός σας στη θερ­μο­κρα­σία του νερού (ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή όταν το νερό είναι κρύο).

6. Μην απο­μα­κρύ­νε­στε από τα ρηχά και κολυ­μπή­στε παράλ­λη­λα με την ακτή.

7. Μην υπε­ρε­κτι­μά­τε τις δυνά­μεις σας και μην κάνε­τε επί­δει­ξη των δυνά­με­ών σας στους υπό­λοι­πους λουόμενους.

8. Μην κάνε­τε ριψο­κίν­δυ­να παι­χνί­δια που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.

9. Αν παρα­συρ­θεί­τε στα βαθιά από κάποιο ρεύ­μα, δια­τη­ρή­στε την ψυχραι­μία σας, κολυ­μπή­στε παράλ­λη­λα με την ακτο­γραμ­μή για να απε­γκλω­βι­στεί­τε και μετά κάθε­τα για να επι­στρέ­ψε­τε στην ακτή.

10. Απο­φύ­γε­τε το κολύ­μπι εάν έχε­τε κατα­να­λώ­σει αλκο­όλ ή ναρκωτικά.

11. Μην παρα­βλέ­πε­τε τυχόν προει­δο­ποι­ή­σεις προς τους λουό­με­νους από τις τοπι­κές Αρχές.

12. Να είστε επι­φυ­λα­κτι­κοί όταν επι­σκέ­πτε­στε μια παρα­λία για πρώ­τη φορά. Καλό είναι να έχε­τε ενη­με­ρω­θεί από τους κατοί­κους της περιο­χής για τυχόν κιν­δύ­νους που μπο­ρεί να προκύψουν.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο