Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο νεκροταφείο Χάιγκεϊτ του Λονδίνου

Ο τάφος του Γερ­μα­νού φιλο­σό­φου Καρλ Μαρξ (1818–1883), που βρί­σκε­ται σε ένα κοι­μη­τή­ριο στο Λον­δί­νο, βεβη­λώ­θη­κε, δήλω­σαν σήμε­ρα στε­λέ­χη μιας οργά­νω­σης που ασχο­λεί­ται με τη συντή­ρη­ση του κοιμητηρίου.

Το πιο παλιό και το πιο εύθραυ­στο τμή­μα του μνη­μεί­ου, μια μαρ­μά­ρι­νη πλά­κα όπου ανα­γρά­φο­νται τα ονό­μα­τα των ανθρώ­πων που έχουν ταφεί εκεί, δέχθη­κε πολ­λα­πλά χτυ­πή­μα­τα από μεταλ­λι­κό όργα­νο, δήλω­σε ο Ίαν Ντάν­γκα­βελ, διευ­θυ­ντής του The Friends of Highgate Cemetey Trust, της οργά­νω­σης που ασχο­λεί­ται με τη συντή­ρη­ση του κοιμητηρίου.

Οι ζημιές στο μνη­μείο ανα­κα­λύ­φθη­καν χθες, διευκρίνισε.

«Το όνο­μα του Καρλ Μαρξ φέρε­ται να απο­τέ­λε­σε ιδιαί­τε­ρα στό­χο, άρα δεν πρό­κει­ται απλώς για μια πρά­ξη βαν­δα­λι­σμού ενα­ντί­ον ενός μνη­μεί­ου αλλά για στο­χευ­μέ­νη επί­θε­ση ενα­ντί­ον του Καρλ Μαρξ», πρό­σθε­σε ο Ντάνγκαβελ.

Ο συγ­γρα­φέ­ας του «Κεφα­λαί­ου» είναι ένας από τους πιο διά­ση­μους «κατοί­κους» του κοι­μη­τη­ρί­ου Χάι­γκεϊτ, στο βόρειο Λον­δί­νο. Ειρω­νεία της Ιστο­ρί­ας: αν θέλει κάποιος να επι­σκε­φθεί τον τάφο του συγ­γρα­φέα του «Κομ­μου­νι­στι­κού Μανι­φέ­στου» και σφο­δρού αντι­πά­λου του καπι­τα­λι­σμού, πρέ­πει να βγά­λει εισι­τή­ριο εισό­δου στο κοι­μη­τή­ριο αυτό, όπου βρί­σκε­ται θαμ­μέ­νη επί­σης η συγ­γρα­φέ­ας Τζορτζ Έλιοτ.

Ο Καρλ Μαρξ μετα­κό­μι­σε στο Λον­δί­νο το 1849 και έζη­σε στη βρε­τα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα μέχρι τον θάνα­τό του, το 1883.

Ο Γερ­μα­νός θεω­ρη­τι­κός και φιλό­σο­φος εντα­φιά­στη­κε αρχι­κά στον τάφο της συζύ­γου του, σε μια μικρή αλέα, αλλά το 1956 ένα νέο μνη­μείο που περι­λαμ­βά­νει μια μεγά­λη προ­το­μή, η οποία κατα­σκευά­στη­κε με χρη­μα­το­δό­τη­ση ενός ταμεί­ου και τοπο­θε­τή­θη­κε από το βρε­τα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, ανε­γέρ­θη­κε σε ένα σημείο που είναι πιο ορα­τό, ανα­φέ­ρε­ται στην ιστο­σε­λί­δα του κοιμητηρίου.

«Εργά­τες όλου του κόσμου, ενω­θεί­τε!» ανα­γρά­φε­ται στο μνημείο.

Το μνη­μείο είχε απο­τε­λέ­σει ήδη στό­χο επί­θε­σης. Η προ­το­μή απο­σπά­στη­κε, δέχθη­κε επί­θε­ση με αυτο­σχέ­διο εμπρη­στι­κό μηχα­νι­σμό τη δεκα­ε­τία του 1970 και πασα­λεί­φτη­κε με μπο­γιά και συνθήματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο