Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Άθλιες επιθέσεις της κυβέρνησης Μαδούρο κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος

Στις απα­ρά­δε­κτες επι­θέ­σεις που συνε­χί­ζει εκ μέρους του κυβερ­νώ­ντος σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Ενιαί­ου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος Βενε­ζου­έ­λας (PSUV) ο αντι­πρό­ε­δρός του, Ντιοσ­δά­δο Καμπέ­γιο, απά­ντη­σε το ΚΚ Βενεζουέλας.

Ο κυβερ­νη­τι­κός αξιω­μα­τού­χος σε εκπο­μπή που δια­θέ­τει στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση κατη­γό­ρη­σε τους κομ­μου­νι­στές και τον ΓΓ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, Οσκαρ Φιγκέ­ρα, ότι δήθεν υπη­ρε­τούν την πολι­τι­κή που εξυ­πη­ρε­τεί τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό, που κλι­μα­κώ­νει τον απο­κλει­σμό κατά της χώρας.

Οπως ανα­φέ­ρει η ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας σχε­τι­κά με τα αίτια της επί­θε­σης, «στρα­τη­γι­κά είναι το σχέ­διο που απο­σκο­πεί στην απο­δυ­νά­μω­ση του Κόμ­μα­τος, ώστε να το καθυ­πο­τά­ξει στη νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη λογι­κή που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση και να απο­τρέ­ψει να υπάρ­ξει μια πραγ­μα­τι­κά επα­να­στα­τι­κή αρι­στε­ρά που θα συμ­με­τά­σχει και στις επό­με­νες εκλο­γές το 2024. Σε αυτό συμ­βάλ­λει η πρό­ο­δος που παρα­τη­ρεί­ται στις οικο­νο­μι­κές συμ­φω­νί­ες της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο με τον αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό, και η οποία ενι­σχύ­ει τον αντικομμουνισμό.

Σε ό,τι αφο­ρά την τακτι­κή και τη συγκυ­ρία, η συγκε­κρι­μέ­νη επί­θε­ση δεί­χνει και την αδυ­να­μία των κυβερ­νώ­ντων να απο­δε­χτούν μια σημα­ντι­κή μερι­κή νίκη μετά τους αγώ­νες των εκπαι­δευ­τι­κών που απέ­τρε­ψαν τις περι­κο­πές στο επί­δο­μα αδεί­ας, παρά την προ­σπά­θεια που έκα­ναν οι κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις με τον γρα­φειο­κρα­τι­κό έλεγ­χο που έχουν σε συν­δι­κά­τα του δημό­σιου τομέα».

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας ξεσκε­πά­ζει και αντι­στρέ­φει τις κατη­γο­ρί­ες για «προ­δο­τι­κή» πολι­τι­κή και για πολι­τι­κή «υπέρ του αμε­ρι­κά­νι­κου και ευρω­παϊ­κού ιμπε­ρια­λι­σμού», τονί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων σε σχέ­ση με την κυβέρ­νη­ση Μαδούρο:

«Για να προ­στα­τεύ­σουν και να δια­τη­ρή­σουν τις άνε­τες οικο­νο­μι­κές τους θέσεις, που επι­τεύ­χθη­καν με τίμη­μα την εθνι­κή και λαϊ­κή εξα­θλί­ω­ση, δεν κάνουν τίπο­τα άλλο από το να υπο­στη­ρί­ζουν την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των δημό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων, την επι­στρο­φή της γης στους γαιο­κτή­μο­νες και στους καπι­τα­λι­στές. Γυρί­ζουν πίσω σε ό,τι αφο­ρά την εθνι­κο­ποι­η­μέ­νη πετρε­λαϊ­κή βιο­μη­χα­νία, προ­ω­θούν συμ­μα­χί­ες με τους βιο­μη­χά­νους και τη διά­λυ­ση κοι­νω­νι­κών προ­γραμ­μά­των. Χρη­σι­μο­ποιούν τις εγκλη­μα­τι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές κυρώ­σεις για να δικαιο­λο­γή­σουν τις θυσί­ες του λαού της Βενε­ζου­έ­λας, ενώ συμ­με­τέ­χουν και είναι συνέ­νο­χοι στις αστι­κές υπερ­βο­λές της κυβερ­νη­τι­κής ηγε­σί­ας και στα υπερ­βο­λι­κά κέρ­δη των παλιών και νέων καπιταλιστών».

Επί­σης, το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας καταγ­γέλ­λει ότι η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία απο­σκο­πεί στο να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, όπως συνέ­βη και με άλλα κόμ­μα­τα. Κατα­λή­γο­ντας δηλώ­νει ότι αυτά τα σχέ­δια θα απο­τύ­χουν και καλεί σε «ευρεία ενό­τη­τα εργα­τι­κής — λαϊ­κής δρά­σης για να νικη­θεί το νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο σχέ­διο κυβέρ­νη­σης και κεφαλαίου».

Ριζο­σπά­στης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο