Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Ένοπλη επίθεση ενάντια στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Ανώτατο Δικαστήριο

Η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας καταγ­γέλ­λει ένο­πλη επί­θε­ση ενά­ντια στο Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και το Ανώ­τα­το Δικαστήριο.

Όπως ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος της χώρας Νικο­λάς Μαδού­ρο, καταγ­γέλ­λο­ντας «μια τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση», χτες Τρί­τη τέσ­σε­ρις χει­ρο­βομ­βί­δες «κολομ­βια­νής προ­έ­λευ­σης και ισραη­λι­νής κατα­σκευ­ής» ερρί­φθη­σαν ενα­ντί­ον του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου, ενώ 15 σφαί­ρες έπε­σαν στο υπουρ­γείο Εσωτερικών.

«Έχω θέσει σε συνα­γερ­μό το σύνο­λο των ενό­πλων δυνά­με­ων για να υπε­ρα­σπι­στούν την τάξη. Αργά ή γρή­γο­ρα θα βρού­με το ελι­κό­πτε­ρο αυτό και αυτούς που εξα­πέ­λυ­σαν την τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση», τόνι­σε ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας στη διάρ­κεια των εορ­τα­σμών για την Ημέ­ρα του Δημο­σιο­γρά­φου στο προ­ε­δρι­κό μέγαρο.

Ένα συμ­βάν που αυξά­νει τους φόβους για από­πει­ρα πραξικοπήματος.

Το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο φυλασ­σό­ταν από ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας και τεθωρακισμένα.

Παράλ­λη­λα, η αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ συνε­χί­ζει τις αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές διαδηλώσεις.

«Ακραία στοιχεία της δεξιάς» καταγγέλλει η κυβέρνηση

Ο τοπι­κός Τύπος μετέ­δω­σε ένα βίντεο που δεί­χνει έναν άνδρα ντυ­μέ­νο με στο­λή παραλ­λα­γής, ο οποί­ος δηλώ­νει ότι είναι αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας και φέρε­ται να είναι ένας από αυτούς που βρί­σκο­νταν στο ελι­κό­πτε­ρο. Στο βίντεο εμφα­νί­ζε­ται περι­στοι­χι­σμέ­νος από ένο­πλους άνδρες, με καλυμ­μέ­να τα πρό­σω­πα και καλεί τους πολί­τες της Βενε­ζου­έ­λας να αντι­στα­θούν «στην τυραν­νία». Ο ίδιος λέει ότι το όνο­μά του είναι Όσκαρ Πέρες.

«Είμα­στε ένα συνα­σπι­σμός εργα­ζό­με­νων στον στρα­τό, αστυ­νο­μι­κοί και πολί­τες που επι­ζη­τούν την ισορ­ρο­πία και είναι ενά­ντια σε αυτή την εγκλη­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση που δια­βά­ζει. «Δεν ανή­κου­με σε κανέ­να πολι­τι­κό κόμ­μα ή κίνη­μα», προ­σθέ­τει. «Πρό­ε­δρε Μαδού­ρο, απαι­τού­με να παραι­τη­θείς αμέ­σως (…) και να διε­ξα­χθούν βου­λευ­τι­κές εκλο­γές», τονί­ζει η ανα­κοί­νω­ση που δια­βά­ζει ο Πέρες.

Απευ­θυ­νό­με­νος στους πολί­τες της Βενε­ζου­έ­λας, ο άνδρας λέει: «Ζητά­με να μας συνο­δέ­ψε­τε σε αυτή τη μάχη και να βγεί­τε στο δρό­μο (…) Απο­στο­λή μας είναι να ζού­με στην υπη­ρε­σία του λαού».

Η κυβέρ­νη­ση κάλε­σε το συνα­σπι­σμό της αντι­πο­λί­τευ­σης Δημο­κρα­τι­κή Ένω­ση (MUD) και την καθο­λι­κή εκκλη­σία να «κατα­δι­κά­σουν έντο­να τα γεγο­νό­τα αυτά και να απο­κη­ρύ­ξουν τη βία». Σύμ­φω­να με την κυβέρ­νη­ση, πρό­κει­ται για μία «κλι­μά­κω­ση» στη «στα­σια­στι­κή επί­θε­ση των ακραί­ων στοι­χεί­ων της δεξιάς».

Ο Μαδού­ρο είχε προει­δο­ποι­ή­σει χθες ότι αν η Βενε­ζου­έ­λα «βυθι­στεί στο χάος και τη βία, θα πολεμήσουμε».

«Αυτό που δεν έγι­νε με την ψήφο, θα γίνει με τα όπλα», τόνι­σε, ενώ ζήτη­σε από τον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Ντό­ναλντ Τραμπ «να στα­μα­τή­σει την τρέ­λα» της αντι­πο­λί­τευ­σης, η οποία έχει εντεί­νει τις δια­δη­λώ­σεις από τον Απρίλη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο