Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Αλήθειες και ψέματα

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

«Εικό­νες εξα­θλί­ω­σης στα νοσο­κο­μεία της Βενε­ζου­έ­λας του Μαδού­ρο», «Βενε­ζου­έ­λα: Σοκά­ρει η εικό­να απο­στε­ω­μέ­νου παι­διού σε νοσο­κο­μείο», «Ρεπορ­τάζ «σοκ» του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου για τα νοσο­κο­μεία στη Βενε­ζου­έ­λα». Μερι­κοί από τους τίτλους ελλη­νι­κών Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης οι οποί­οι απλά επα­να­λαμ­βά­νουν αντί­στοι­χους τίτλους των ευρω­παϊ­κών ΜΜΕ.

Το γνω­στό κόλ­πο «ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης» δου­λεύ­ουν εντέ­χνως οι ΗΠΑ, οι σύμ­μα­χοί τους και η μαριο­νέ­τα τους ο ακρο­δε­ξιός Γκουαϊ­δό, προ­κει­μέ­νου να στρώ­σουν το έδα­φος για επέμ­βα­ση σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας.

Από κοντά και τα Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης στο γνω­στό τους ρόλο με τα fake news να δημιουρ­γή­σουν την κατάλ­λη­λη περιρ­ρέ­ου­σα ατμό­σφαι­ρα, να δεχτού­με ως ανα­γκαία μια επέμ­βα­ση. Ρεπορ­τάζ από νοσο­κο­μεία όπου παι­διά υπο­φέ­ρουν από έλλει­ψη φαρ­μά­κων για­τί ο «κακός Μαδού­ρο» δεν επι­τρέ­πει να μπουν στη χώρα. Για τη γέφυ­ρα που την κρα­τά κλει­στή. Για…

Δεν υπάρ­χει ίχνος ανθρω­πι­σμού σε ό,τι γρά­φε­ται και λέγε­ται. Στην προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να αρπά­ξουν τον πλού­το του λαού της Βενε­ζου­έ­λας χρη­σι­μο­ποιούν το δρά­μα των Βενε­ζου­ε­λά­νων, για το οποίο υπεύ­θυ­νοι είναι οι ίδιοι.

αυτοί που εμπο­δί­ζουν φάρ­μα­κα να φτά­σουν στη χώρα,

αυτοί που έχουν επι­βά­λει εμπάρ­γκο σε τρό­φι­μα και φάρμακα,

αυτοί που δέσμευ­σαν τους λογαριασμούς

αυτοί που έκλε­ψαν περιου­σία της χώρας,

αυτοί που επέ­βα­λαν εμπάρ­γκο – στις εξα­γω­γές πετρε­λαί­ου και χρυ­σού, στις εισα­γω­γές ανταλλακτικών,

αυτοί είναι που μιλούν για ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και ανθρω­πι­στι­κή κρίση,

την ίδια ώρα δίνουν εντο­λή σε συμ­μά­χους τους να παγώ­σουν λογα­ρια­σμούς για να μην μπο­ρεί να αγο­ρά­σει η νόμι­μη κυβέρ­νη­ση τρόφιμα

είναι οι ίδιοι που εμπο­δί­ζουν πλη­ρω­μέ­να από την κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας (το λαό) φάρ­μα­κα να φτά­σουν στη χώρα.

Αν οι ευαί­σθη­τοι θέλουν να βοη­θή­σουν το λαό της Βενε­ζου­έ­λας στη δύσκο­λη κατά­στα­ση που βιώ­νει σήμε­ρα ας στα­μα­τή­σουν τον απο­κλει­σμό, τη δέσμευ­ση των λογα­ρια­σμών της, περιου­σια­κών στοι­χεί­ων κλπ.

Όμως ποσώς τους ενδια­φέ­ρει ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας, όπως ποτέ δεν τους ενδιέ­φε­ρε ο λαός του Ιράκ, της πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βί­ας κλπ.

Η προ­πα­γαν­δι­στι­κή χρή­ση της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και το ψεύ­τι­κο κλά­μα είναι ο μοχλός ιμπε­ρια­λι­στι­κής διείσ­δυ­σης (όπως άλλω­στε έγι­νε και με την επι­λε­κτι­κή επί­κλη­ση των «ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των» στο παρελ­θόν). Ας θυμη­θού­με τι μάθα­με μετά για τα ανύ­παρ­κτα χημι­κά του Σαντάμ ή τον δικτά­το­ρα Μιλοσεβιτς.

Για τους δικούς τους λόγους, για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, οι ΗΠΑ εδώ και χρό­νια δου­λεύ­ουν το σενά­ριο εγκα­θί­δρυ­σης μαριο­νέ­τας κάτι που εξυ­πη­ρε­τεί και ένα κομ­μά­τι των Βενε­ζου­ε­λά­νων καπιταλιστών.

Χρό­νια τώρα με την αφει­δή βοή­θεια σε χρή­μα­τα και οργά­νω­ση που δαψί­λευαν στην αντι­πο­λί­τευ­ση ΜΚΟ οργα­νώ­σεις, που είτε ανή­καν στον γνω­στό Τζορτζ Σόρος, είτε απ’ ευθεί­ας στο αμε­ρι­κα­νι­κό ΥΠΕΞ, προ­σπα­θού­σαν να να επι­βά­λουν μαριο­νέ­τα τους. Η συγκυ­ρία (να θέσουν ξανά υπό τον έλεγ­χό τους τη Βενε­ζου­έ­λα για τον τερά­στιο πλού­το της και συνο­λι­κά την περιο­χή, όπου τα τελευ­ταία χρό­νια έχει αυξη­θεί η επιρ­ροή της Ρωσί­ας και της Κίνας, των οποί­ων οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι έχουν κερ­δί­σει σημα­ντι­κές θέσεις) επέ­βα­λε την επί­σπευ­ση υλο­ποί­η­σης των σενα­ρί­ων τους. Θέλουν τους αντα­γω­νι­στές τους μακριά από την «αυλή» τους. Βρή­καν τον πρό­θυ­μο (Γκουαϊ­δό) που δέχτη­κε να παί­ξει το ρόλο. Ο ακρο­δε­ξιός Χ. Γκουαϊ­δό έχει καλέ­σει ανοι­χτά σε πρα­ξι­κό­πη­μα κατά του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Προ­έ­δρου Ν. Μαδού­ρο, ενώ δια­θέ­τει και τη στή­ρι­ξη ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων και συμ­μά­χων τους.

Έφτα­σε μάλι­στα στο σημείο να καλέ­σει τις ΗΠΑ σε στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση σε βάρος του λαού του!!! Ανοί­γει έτσι ο δρό­μος για επεμ­βά­σεις και σε άλλες χώρες.

Η καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση που οξύ­νε­ται στη Βενε­ζου­έ­λα και επι­δει­νώ­νε­ται και από το εσω­τε­ρι­κό σαμπο­τάζ των κεφα­λαιο­κρα­τών που ελέγ­χουν την παρα­γω­γή και το εμπάρ­γκο, είναι η βασι­κή αιτία των τερά­στιων δυσκο­λιών που αντι­με­τω­πί­ζουν τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και όχι ο …δήθεν σοσια­λι­σμός που προ­πα­γαν­δί­ζει η ντό­πια και ξένη αντί­δρα­ση, ακού­με και δια­βά­ζου­με κατά κόρον και στη χώρα μας.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο