Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Ετοιμάζουν νέα πρόκληση με την επιστροφή του ακροδεξιού Γκουαϊδό

Ο Χουάν Γκουαϊ­δό, που έχει αναγ­γεί­λει την επι­στρο­φή του στο Καρά­κας σήμε­ρα, έπει­τα από μια μίνι-περιο­δεία στη Νότια Αμε­ρι­κή, κάλε­σε τους οπα­δούς του να δια­δη­λώ­σουν και προει­δο­ποί­η­σε την κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδού­ρο ενα­ντί­ον οποιασ­δή­πο­τε από­πει­ρας να τον «απα­γά­γει» μόλις αφι­χθεί. «Αν (ο Μαδού­ρο) προ­σπα­θή­σει να με απα­γά­γει, αυτό θα είναι αναμ­φί­βο­λα ένα από τα τελευ­ταία λάθη που θα δια­πρά­ξει», πέτα­ξε ο Γκουαϊ­δό, που έχει τις πλά­τες των αμε­ρι­κα­νών και των συμ­μά­χων τους, απευ­θυ­νό­με­νος σε υπο­στη­ρι­κτές του μέσω ενός ιστό­το­που κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης το βρά­δυ της Κυριακής.

Ο ακρο­δε­ξιός Γκουαϊ­δό, που αψή­φη­σε την απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από την επι­κρά­τεια την οποία του είχε επι­βά­λει το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο για να κάνει την περιο­δεία του στη γει­το­νι­κή Κολομ­βία, στη Βρα­ζι­λία, στην Παρα­γουάη, στην Αργε­ντι­νή και στον Ιση­με­ρι­νό, διεκ­δι­κεί ασυ­λία ένα­ντι των νόμων της χώρας.

Νωρί­τε­ρα χθες, ο ακρο­δε­ξιός επι­κε­φα­λής της αντι­πο­λί­τευ­σης ανήγ­γει­λε μέσω Twitter την επι­στρο­φή του στο Καρά­κας, προ­τρέ­πο­ντας τους πολί­τες να δια­δη­λώ­σουν «σε όλη τη χώρα στις 11:00 (σ.σ. στις 17:00 ώρα Ελλάδας)».

«Πάμε καλά, επει­δή είμα­στε μαζί. Πάμε Βενε­ζου­έ­λα!», έγρα­ψε ο Γκουαϊ­δό, απευ­θυ­νό­με­νος στους υπο­στη­ρι­κτές του.

Νωρίς το από­γευ­μα της Κυρια­κής, βρι­σκό­ταν ακό­μα στον Ιση­με­ρι­νό, αν και το επί­ση­μο πρό­γραμ­μά του ανέ­φε­ρε πως θα ανα­χω­ρού­σε το πρωί.

Ο Γκουαϊ­δό πήγε μυστι­κά στην Κολομ­βία πριν από περί­που δέκα ημέ­ρες, περ­νώ­ντας τα σύνο­ρα με τη βοή­θεια, όπως δια­βε­βαί­ω­σε, ανθρώ­πων που τον υπο­στη­ρί­ζουν στον στρατό.

Η επι­στρο­φή του είναι μέρος του ενορ­χη­στρω­μέ­νου σχε­δί­ου για την πρό­κλη­ση επέμ­βα­σης και ανα­τρο­πής του νόμι­μα εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου.  Η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας καλεί­ται να απο­φα­σί­σει εάν θα προ­χω­ρή­σει στη σύλ­λη­ψή του, δια­τρέ­χο­ντας τον κίν­δυ­νο να προ­κα­λέ­σει νέα σθε­να­ρή διε­θνή αντί­δρα­ση, ή θα τον αφή­σει να γυρί­σει ανε­μπό­δι­στος, παρ’ ότι αψη­φά τους νόμους της χώρας.

Ο Μαδού­ρο επα­νέ­λα­βε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι ως επι­κε­φα­λής της εθνο­συ­νέ­λευ­σης, ο αντί­πα­λός του, ο Γκουαϊ­δό, υπο­χρε­ού­ται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επι­στρέ­ψει, θα κλη­θεί να «λογο­δο­τή­σει στη δικαιο­σύ­νη». Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο διε­ξά­γει έρευ­να σε βάρος του Γκουαϊ­δό για «σφε­τε­ρι­σμό» της εξου­σί­ας. Εξαι­τί­ας της έρευ­νας που διε­νερ­γεί­ται, στον ακρο­δε­ξιό Γκουαϊ­δό απα­γο­ρεύ­θη­κε η έξο­δος από τη χώρα, ενώ δεσμεύ­θη­καν περιου­σια­κοί του πόροι, αν και δεν του έχει ασκη­θεί επί­ση­μα δίω­ξη ως τώρα. Σύμ­φω­να με τον δικα­στή του ανώ­τα­του δικα­στη­ρί­ου, Χουάν Κάρ­λος Βαλ­τες, ο Γκουάι­δο βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος ακό­μη και με 30 χρό­νια φυλά­κι­ση για την έξο­δό του από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ και οι 13 χώρες της Ομά­δας της Λίμας- οι περισ­σό­τε­ρες εξ αυτών έχουν εκφρά­σει ανοι­κτά την υπο­στή­ρι­ξή τους τον Γκουαϊ­δό — στα πλαί­σια της νέας προ­βο­κά­τσιας που ετοι­μά­ζουν με την επι­στρο­φή του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Γκουαϊ­δό, εξέ­φρα­σαν την ανη­συ­χία τους για την ασφά­λεια του Γουαϊ­δό, όπως και η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Ουσια­στι­κά θέλουν να προ­κα­λέ­σουν διε­θνή αντί­δρα­ση και να δημιουρ­γή­σουν κλί­μα στη διε­θνή κοι­νή γνώ­μη σε βάρος της νόμι­μης κυβέρ­νη­σης της Βενεζουέλας.

Η Ουά­σινγ­κτον, που δεν έχει απο­κλεί­σει το ενδε­χό­με­νο να προ­χω­ρή­σει σε στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα, προει­δο­ποί­η­σε πως εάν συμ­βεί κάτι στον ηγέ­τη της αντι­πο­λί­τευ­σης, αυτό «θα έχει συνέπειες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο