Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ — ΕΕ — Στο χορό αμφισβήτησης και η εταιρεία πληροφορικής που διεξήγαγε τις εκλογές

Η εναρ­κτή­ρια συνε­δρί­α­ση της Συντα­κτι­κής Συνέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για σήμε­ρα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τελι­κά αύριο. Η εναρ­κτή­ρια συνε­δρί­α­ση «θα οργα­νω­θεί με ειρή­νη και ηρε­μία και ακο­λου­θώ­ντας όλο το ανα­γκαίο πρω­τό­κολ­λο την Παρα­σκευή στις 11.00 το πρωί (τοπι­κή ώρα), δήλω­σε ο Νικο­λάς Μαδού­ρο κατά τη διάρ­κεια σύσκε­ψης με μέλη της 545μελούς Συνέ­λευ­σης. Τα 545 μέλη της νεο­ε­κλεγ­μέ­νης Συνέ­λευ­σης θα ανα­λά­βουν τις έδρες τους στην κύρια αίθου­σα της Εθνι­κής Συνέ­λευ­σης που τώρα ελέγ­χε­ται από την αντιπολίτευση.

Η αντι­πο­λί­τευ­ση επι­μέ­νει ότι θα δια­τη­ρή­σει τις έδρες της στο Κοι­νο­βού­λιο. Προ­ε­τοι­μα­ζό­ταν επί­σης να δια­δη­λώ­σει σήμε­ρα κατά της Συντα­κτι­κής Συνέ­λευ­σης την οποία θεω­ρεί παράνομη.

Παράλ­λη­λα σε αυτούς που αμφι­σβη­τούν το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα προ­στέ­θη­κε και η εται­ρεία πλη­ρο­φο­ρι­κής, που ανέ­λα­βε τη διε­ξα­γω­γή της ψηφο­φο­ρί­ας. Χτες, στέ­λε­χος της  υπο­στή­ρι­ξε ότι τα στοι­χεία συμ­με­το­χής στις εκλο­γές για τη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση «χει­ρα­γω­γή­θη­καν, ισχυ­ρι­σμό που απέρ­ρι­ψε η πρό­ε­δρος του εκλο­γι­κού συμ­βου­λί­ου της Βενε­ζου­έ­λας, η οποία δήλω­σε ότι οι κατη­γο­ρί­ες περί “χει­ρα­γώ­γη­σης” των στοι­χεί­ων, τις οποί­ες δια­τύ­πω­σε το στέ­λε­χος της εται­ρεί­ας πλη­ρο­φο­ρι­κής, είναι «ανεύ­θυ­νες» και «αβά­σι­μες».  Ενώ ο Νικο­λάς Μαδού­ρο θεω­ρεί η καταγ­γε­λία απο­τε­λεί «αντί­δρα­ση του διε­θνούς εχθρού», ενώ η ψηφο­φο­ρία υπήρ­ξε «δια­φα­νής». Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε «ο πρό­ε­δρος της Smartactic, πιε­σμέ­νος έντο­να από τους ”gringos” και τους Βρε­τα­νούς είπε ότι υπάρ­χουν 7,5 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφοφόροι».

Η Τιμπι­σάι Λου­σέ­να είπε επι­πλέ­ον ότι ενδε­χο­μέ­νως θα ληφθούν νομι­κά μέτρα σε βάρος της εται­ρεί­ας Smartmatic, η οποία εργά­ζε­ται από το 2004 για τις εκλο­γές που διε­ξά­γο­νται στη Βενεζουέλα.

«Πρό­κει­ται για μια ανεύ­θυ­νη δήλω­ση που βασί­ζε­ται σε αβά­σι­μες εκτι­μή­σεις σχε­τι­κά με δεδο­μέ­να (που δόθη­καν και) τα οποία έχει απο­κλει­στι­κά στην κατο­χή του» το Εθνι­κό Εκλο­γι­κό Συμ­βού­λιο (CNE), τόνι­σε η πρόεδρος.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της εται­ρεί­ας υπο­στή­ρι­ξε ότι τα στοι­χεία για τη συμ­με­το­χή στις εκλο­γές για τη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την Κυρια­κή στη Βενε­ζου­έ­λα, είχαν «χει­ρα­γω­γη­θεί», αυξά­νο­ντάς τον αριθ­μό όσων προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες κατά του­λά­χι­στον 1 εκα­τομ­μύ­ριο ψήφους.

«Γνω­ρί­ζου­με χωρίς καμιά αμφι­βο­λία πως η συμ­με­το­χή στις πρό­σφα­τες εκλο­γές για μια Εθνι­κή Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση χει­ρα­γω­γή­θη­κε», δήλω­σε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Smartmatic Αντό­νιο Μου­γκί­κα στη διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων στο Λονδίνο.

Ο Μου­γκί­κα διευ­κρί­νι­σε πως η Smartmatic, η οποία παρέ­χει τεχνο­λο­γία ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας για εκλο­γές σ’ όλον τον κόσμο, μπό­ρε­σε να εντο­πί­σει ότι η συμ­με­το­χή που ανα­κοι­νώ­θη­κε επι­σή­μως ήταν υπερ­βο­λι­κή λόγω του αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νου εκλο­γι­κού συστή­μα­τος της Βενεζουέλας.

«Υπο­λο­γί­ζου­με πως η δια­φο­ρά ανά­με­σα στην πραγ­μα­τι­κή συμ­με­το­χή και σ’ αυτή που ανα­κοι­νώ­θη­κε από τις αρχές είναι του­λά­χι­στον ένα εκα­τομ­μύ­ριο ψήφοι», πρόσθεσε.

Ο Μου­γκί­κα αρνή­θη­κε να απα­ντή­σει άμε­σα για το αν οι χει­ρα­γω­γη­μέ­νοι αριθ­μοί της συμ­με­το­χής αλλά­ζουν το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών, στις οποί­ες οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν πως ψήφι­σαν 8,1 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρωποι.

Ο Μου­γκί­κα πρό­σθε­σε πως οι αρχές στη Βενε­ζου­έ­λα πιθα­νόν να μην δουν με συμπά­θεια τα σχό­λιά του και πως δεν έχει ακό­μη δώσει τα στοι­χεία αυτά στο εκλο­γι­κό συμ­βού­λιο της Βενεζουέλας.

Οι διεθνείς παρατηρητές καλούν την παγκόσμια κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα

Οι 43 διε­θνείς παρα­τη­ρη­τές που υπήρ­ξαν μάρ­τυ­ρες των εκλο­γών για την Εθνι­κή Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση στις 30 Ιου­λί­ου εξέ­δω­σαν ανα­κοι­νω­θέν καλώ­ντας τον κόσμο να σεβα­στεί τη βού­λη­ση του λαού της Βενε­ζου­έ­λας, όπως αυτή εκφρά­στη­κε μέσα από αυτές τις εκλογές.

Σε αυτό το ανα­κοι­νω­θέν, το οποίο θα παρα­δο­θεί στο Εθνι­κό Εκλο­γι­κό Συμ­βού­λιο μαζί με την τεχνι­κή ανα­φο­ρά, η ομά­δα των παρα­τη­ρη­τών, απο­τε­λού­με­νη από πολι­τι­κούς εμπει­ρο­γνώ­μο­νες, κοι­νο­βου­λευ­τι­κά μέλη, ιθα­γε­νείς, αγρό­τες, εργα­ζό­με­νοι και εκπρό­σω­ποι απο­στο­λών και εκλο­γι­κών οργα­νι­σμών της Ευρώ­πης, της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, της Κεντρι­κής και Βόρειας Αμε­ρι­κής, σημειώ­νει επί­σης τη σημα­σία του σεβα­σμού του δικαιώ­μα­τος στην εθνι­κή κυριαρ­χία και την αυτο­διά­θε­ση των λαών.

«Οι διε­θνείς παρα­τη­ρη­τές καλού­με τους λαούς και τις κυβερ­νή­σεις του κόσμου να σεβα­στούν τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτής της εκλο­γής για την Εθνι­κή Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση ως μια εκδή­λω­ση της αυτο­διά­θε­σης του βενε­ζου­ε­λά­νι­κου λαού».

«Πλήρες φάσμα δράσεων» κατά της Βενεζουέλας από την ΕΕ

Στο μετα­ξύ με αφορ­μή την ανά­κλη­ση της απο­φυ­λά­κι­σης υπό όρους των στε­λε­χών της αντι­πο­λί­τευ­σης «Λεο­πόλ­ντο Λόπες και Αντό­νιο Λεδέ­σμα, αφού δια­πι­στώ­θη­κε η παρά­βα­ση των επι­βε­βλη­μέ­νων όρων για τον κατ΄οίκον περιο­ρι­σμό», η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­κοί­νω­σε ότι εξε­τά­ζει ένα «πλή­ρες φάσμα δρά­σε­ων» ως απά­ντη­ση στην αύξη­ση των εντά­σε­ων στη Βενε­ζου­έ­λα μετά τη σύλ­λη­ψη δύο κορυ­φαί­ων επι­κρι­τών του προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο, δήλω­σε σήμε­ρα εκπρόσωπος.

«Οι δια­βου­λεύ­σεις με κρά­τη μέλη συνε­χί­ζο­νται ώστε να εξα­σφα­λι­σθεί μια κατάλ­λη­λη και συντο­νι­σμέ­νη απά­ντη­ση από την ΕΕ. Προ­φα­νώς συζη­τεί­ται ένα πλή­ρες φάσμα δρά­σε­ων», δήλω­σε σε δημο­σιο­γρά­φους η εκπρό­σω­πος χωρίς να κάνει γνω­στές περισ­σό­τε­ρες λεπτομέρειες.

Τη Δευ­τέ­ρα η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ επέ­βα­λε κυρώ­σεις στον Μαδού­ρο παγώ­νο­ντας τα περιου­σια­κά στοι­χεία του που βρί­σκο­νται υπό αμε­ρι­κα­νι­κή δικαιο­δο­σία και απα­γο­ρεύ­ο­ντας στους Αμε­ρι­κα­νούς να έχουν δοσο­λη­ψί­ες μαζί του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο