Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Κλιμακώνεται το κυβερνητικό σχέδιο ανοιχτής επέμβασης ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κλι­μα­κώ­νε­ται το σχέ­διο ανοι­χτής επέμ­βα­σης ενά­ντια στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας (PCV) με οργα­νω­τή το κυβερ­νη­τι­κό σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Ενιαίο Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας (PSUV).

Στο πλαί­σιο αυτό, την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Καρά­κας με κυβερ­νη­τι­κή καθο­δή­γη­ση μια παρα­μά­ζω­ξη, η οποία ονο­μά­στη­κε «συνέ­δριο για τη διά­σω­ση του PCV», με πρω­τα­γω­νι­στές απο­δε­δειγ­μέ­να στε­λέ­χη του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, καθώς και ελά­χι­στα πρώ­ην στε­λέ­χη του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, που έχουν απο­χω­ρή­σει εδώ και χρό­νια από αυτό.

Στό­χος του εν λόγω «συνε­δρί­ου» ήταν να αμφι­σβη­τη­θούν τα συλ­λο­γι­κά όργα­να και οι συλ­λο­γι­κές απο­φά­σεις του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, ανοί­γο­ντας τον δρό­μο για δικα­στι­κά και διοι­κη­τι­κά μέτρα ενα­ντί­ον του.

Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που δόθη­κε τη Δευ­τέ­ρα, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, Οσκαρ Φιγκέ­ρα, κατήγ­γει­λε τη μάζω­ξη αυτή ως τη «νέα φάση ενός σχε­δί­ου επί­θε­σης που ξεκί­νη­σε μετά την εμβά­θυν­ση της γραμ­μής αντι­πα­ρά­θε­σης και οριο­θέ­τη­σης του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας με τις αντερ­γα­τι­κές, αντι­λαϊ­κές και αντε­θνι­κές πολι­τι­κές της κυβέρ­νη­σης Μαδούρο».

Ανα­φέρ­θη­κε στην αθέ­τη­ση από την πλευ­ρά του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος της συμ­φω­νί­ας που είχαν κατα­λή­ξει τα δύο κόμ­μα­τα το 2018 και στη συνέ­χεια στην προ­σπά­θεια των κομ­μου­νι­στών να πρω­το­στα­τή­σουν στην οικο­δό­μη­ση μιας λαϊ­κής και επα­να­στα­τι­κής εναλ­λα­κτι­κής που θα αντι­πα­λέ­ψει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Η προ­σπά­θεια των κομ­μου­νι­στών και η πρω­το­πό­ρα δρά­ση τους απα­ντή­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση με την κλι­μα­κού­με­νη προ­σπά­θεια φίμω­σής τους, με απο­κλει­σμό υπο­ψη­φί­ων τους από εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, αλλά και με προ­σπά­θεια φίμω­σης του ίδιου του Ο. Φιγκέ­ρα που έχει εκλε­γεί στη Βουλή.

Ο Ο. Φιγκέ­ρα τόνι­σε ότι το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας έκα­νε τον Νοέμ­βρη του 2022 το 16ο Συνέ­δριό του, όπου συλ­λο­γι­κά και ενω­μέ­νο απο­φά­σι­σε «μια ξεκά­θα­ρη πολι­τι­κή με στό­χο την προ­ώ­θη­ση του αγώ­να του λαού της Βενε­ζου­έ­λας και των δια­δι­κα­σιών ανα­συ­γκρό­τη­σης των γνή­σιων επα­να­στα­τι­κών και λαϊ­κών δυνάμεων».

Μετά από αυτό, πρό­σθε­σε, ξεκί­νη­σε η προ­σπά­θεια υπό την καθο­δή­γη­ση του ηγε­τι­κού στε­λέ­χους του κυβερ­νη­τι­κού κόμ­μα­τος Ντιοσ­δά­δο Καμπέ­γιο και κρα­τι­κών αξιω­μα­τού­χων για τη δια­μόρ­φω­ση μιας «ομά­δας μισθο­φό­ρων, αμει­βό­με­νων υπαλ­λή­λων, μελών του PSUV που και με χρη­μα­το­δό­τη­ση από κρα­τι­κούς πόρους περιό­δευ­σαν στη χώρα προ­σφέ­ρο­ντας “προ­νό­μια” σε μέλη του PCV, δου­λειές, χρή­μα­τα, σακού­λες με τρό­φι­μα, σπί­τια, οχή­μα­τα, αλλά απορρίφθηκαν».

Ακό­μα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας σημεί­ω­σε ότι «η ηγε­σία του PSUV θέλει να σφε­τε­ρι­στεί τη νομι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα του κόμ­μα­τος για να απο­τρα­πεί το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα από το να συνε­χί­σει να εκπλη­ρώ­νει τον ρόλο του ως ταξι­κής δύνα­μης στην υπη­ρε­σία της πάλης του λαού της Βενε­ζου­έ­λας και της εργα­τι­κής τάξης και να εξου­δε­τε­ρώ­σει τον ρόλο του στους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες στη χώρα».

Ανα­φέρ­θη­κε στους πρω­τα­γω­νι­στές του λεγό­με­νου «συνε­δρί­ου» που οργα­νώ­θη­κε υπό την καθο­δή­γη­ση του PSUV, απο­κα­λύ­πτο­ντας ότι είναι κυρί­ως στε­λέ­χη του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, καθώς και λίγα δια­γραμ­μέ­να μέλη του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, όπως ο Ερνι Πάρα, που δια­γρά­φτη­κε το 2021, όταν παρα­βί­α­σε την από­φα­ση του κόμ­μα­τος και στή­ρι­ξε τον κυβερ­νη­τι­κό υπο­ψή­φιο στις τοπι­κές εκλο­γές στην επαρ­χία Τάτσι­ρα, και ο Σίξ­το Ροντρί­γκεζ, δια­γραμ­μέ­νος εδώ και μια δεκαετία.

Εξέ­φρα­σε ακό­μα τις ευχα­ρι­στί­ες του για την αλλη­λεγ­γύη στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας από οργα­νώ­σεις, δια­νο­ού­με­νους και από Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα από όλο τον κόσμο.

PCV Partido Comunista de Venezuela

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Βενεζουέλας! Οχι στο σχέδιο επίθεσης και απαγόρευσής του!

Σε κοι­νή ανα­κοί­νω­σή τους, δεκά­δες Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα από όλο τον κόσμο κατα­δι­κά­ζουν την πολύ­μορ­φη και κλι­μα­κού­με­νη επί­θε­ση ενα­ντί­ον του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας από το κυβερ­νών σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα (PSUV).

Η κοι­νή ανα­κοί­νω­ση, με τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας! Οχι στο σχέ­διο επί­θε­σης και απα­γό­ρευ­σης του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας», τονί­ζει τα εξής:

«Οι κομ­μου­νι­στές σε όλο τον κόσμο παρα­κο­λου­θού­με εδώ και πολ­λούς μήνες να ξετυ­λί­γε­ται μια συκο­φα­ντι­κή και αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία ενά­ντια στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας από την ηγε­σία του PSUV, δια­δι­κα­σία που όλα δεί­χνουν πως θα κλι­μα­κω­θεί τους επό­με­νους μήνες.

Την ώρα που το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας συμ­με­τέ­χει και προ­ω­θεί τους αγώ­νες για τη βελ­τί­ω­ση των μισθών, του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος και συνο­λι­κά των δικαιω­μά­των του εργα­ζό­με­νου λαού, η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας επι­λέ­γει τον ολι­σθη­ρό δρό­μο της ποι­νι­κο­ποί­η­σης των αγώ­νων και των αντι­κομ­μου­νι­στι­κών διώ­ξε­ων. Εφό­σον δεν μπο­ρεί να καθυ­πο­τά­ξει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και να το μετα­τρέ­ψει σε όργα­νο στην υπη­ρε­σία της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που έχει κατα­δι­κά­σει τον βενε­ζου­ε­λά­νι­κο λαό στην κλι­μα­κού­με­νη επι­δεί­νω­ση των όρων ζωής του, στό­χος της είναι να δημιουρ­γή­σει μια παρω­δία “ΚΚ”, απο­τε­λού­με­νο από έμμι­σθους, μέλη του PSUV και κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, για να μπο­ρεί στη συνέ­χεια να δικαιο­λο­γή­σει την επί­θε­ση και τη δικα­στι­κή επέμ­βα­ση ενά­ντια στο ΚΚ Βενεζουέλας.

Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα κατα­δι­κά­ζου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά και απορ­ρί­πτου­με κάθε προ­σπά­θεια άσκη­σης διώ­ξε­ων και ποι­νι­κο­ποί­η­σης ενά­ντια στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, κάθε δικα­στι­κή μηχα­νορ­ρα­φία που μπο­ρεί να μην ανα­γνω­ρί­ζει την εκλεγ­μέ­νη ηγε­σία του από το πρό­σφα­το 16ο Συνέ­δριο. Γνω­ρί­ζου­με καλά πως το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας έχει πολύ­χρο­νη αγω­νι­στι­κή πεί­ρα, αδιάρ­ρη­κτους δεσμούς με την εργα­τι­κή τάξη και τον λαό και δεν θα υπο­κύ­ψει μπρο­στά στους εκβια­σμούς και τις διώξεις.

Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας προς τον λαό της Βενε­ζου­έ­λας που είναι το θύμα τόσο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κυρώ­σε­ων και επι­θέ­σε­ων όσο και των αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών που εφαρ­μό­ζο­νται. Εκφρά­ζου­με ιδιαί­τε­ρα την αλλη­λεγ­γύη μας στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και την ΚΝ Βενε­ζου­έ­λας, συνο­λι­κά στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα και στο νόμι­μο δικαί­ω­μά του να αγω­νί­ζε­ται για να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τις διεκ­δι­κή­σεις του και τα συμ­φέ­ρο­ντά του.

Οχι στην επέμ­βα­ση και την απα­γό­ρευ­ση του ΚΚ Βενεζουέλας!

Οχι στην ποι­νι­κο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών αγώ­νων και του ΚΚ Βενεζουέλας!».

Τα κόμ­μα­τα που υπογράφουν

Την ανα­κοί­νω­ση υπο­γρά­φουν μέχρι στιγ­μής τα εξής 34 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμματα:

ΚΚ Αλβα­νί­ας

Κόμ­μα Εργα­σί­ας Αυστρίας

ΚΚ Βελ­γί­ου

ΚΚ Βοη­μί­ας — Μοραβίας

ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας

Πόλος Κομ­μου­νι­στι­κής Ανα­γέν­νη­σης στη Γαλλία

Γερ­μα­νι­κό ΚΚ

Ελβε­τι­κό ΚΚ

ΚΚ Ελλά­δας

ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ

Κόμ­μα Κομ­μου­νι­στών ΗΠΑ

Κόμ­μα Του­ντέχ του Ιράν

Ιρα­κι­νό ΚΚ

ΚΚ Κουρ­δι­στάν — Ιράκ

ΚΚ Ιρλαν­δί­ας

Κόμ­μα Εργα­τών Ιρλανδίας

ΚΚ Ισρα­ήλ

ΚΚ Λου­ξεμ­βούρ­γου

ΚΚ Μάλ­τας

ΚΚ Μεξι­κού

Νέο ΚΚ Ολλανδίας

ΚΚ Νορ­βη­γί­ας

ΚΚ Πακι­στάν

Παλαι­στι­νια­κό ΚΚ

Κόμ­μα Λαού της Παλαιστίνης

Παρα­γουα­νό ΚΚ

Περου­βια­νό ΚΚ

Φιλιπ­πι­νέ­ζι­κο ΚΚ (PKP-1930)

Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ρωσίας

Κομ­μου­νι­στές της Σερβίας

ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

ΚΚ Σου­η­δί­ας

Συρια­κό ΚΚ

ΚΚ Τουρ­κί­ας

902.gr.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο