Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Ο στρατός σε «επαγρύπνηση» για την αποτροπή παραβιάσεων των συνόρων

Τέσ­σε­ρις μέρες πριν την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη προ­σπά­θεια παρά­νο­μης εισό­δου της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στην Βενε­ζου­έ­λα, την οποία θα επι­χει­ρή­σει η αντι­πο­λί­τευ­ση, η ν΄‘ομια εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση έχει δια­μη­νύ­σει ότι θα εμποδίσει.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας Βλα­ντι­μίρ Παντρί­νο δια­μή­νυ­σε σήμε­ρα ότι ο βενε­ζου­ε­λα­νός στρα­τός βρί­σκε­ται σε «εγρή­γορ­ση» ενά­ντια σε κάθε παρα­βί­α­ση των συνό­ρων της χώρας, επα­να­δια­τυ­πώ­νο­ντας την «αμέ­ρι­στη» στή­ρι­ξη των ενό­πλων δυνά­με­ων στον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδούρο.

Είχαν προη­γη­θεί οι χθε­σι­νές απει­λές του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ προς τα στε­λέ­χη των ένο­πλων δυνά­με­ων της Βενε­ζου­έ­λας ότι δια­κιν­δυ­νεύ­ουν «τη ζωή τους» και το μέλ­λον τους αν δεν στρα­τευ­τούν στο πλευ­ρό του αυτο­α­να­κη­ρυ­χθέ­ντος προ­έ­δρου Χουάν Γκουαϊ­δό, απαι­τώ­ντας να επι­τρέ­ψουν να εισέλ­θουν τα φορ­τία της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας που έστει­λαν οι αρχές των ΗΠΑ στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμερικής.

«Ο στρα­τός θα παρα­μεί­νει ανα­πτυγ­μέ­νος και σε εγρή­γορ­ση κατά μήκος των συνό­ρων (…) για να απο­τρέ­ψει κάθε παρα­βί­α­ση της ακε­ραιό­τη­τας και της κυριαρ­χί­ας», δήλω­σε ο Παντρί­νο, επα­να­δια­τυ­πώ­νο­ντας την «αμέ­ρι­στη υπα­κοή, υπο­τα­γή και πίστη» της ανώ­τα­της στρα­τιω­τι­κής διοί­κη­σης στον αρχη­γό του κράτους.

«Εκεί­νοι που επι­χει­ρούν να γίνουν πρό­ε­δροι εδώ στη Βενεζουέλα…θα πρέ­πει να περά­σουν πάνω από τα πτώ­μα­τά μας», είπε ο υπουρ­γός Άμυ­νας ανα­φε­ρό­με­νος στον Γκουαϊ­δό και αντι­κρού­ο­ντας τις απει­λές Τραμπ τόνι­σε ότι: «οι ένο­πλες δυνά­μεις δεν θα δεχθούν ποτέ εντο­λές από μια ξένη κυβέρνηση».

Στον αντί­πο­δα, με ανοι­χτή του επι­στο­λή ο Γκουαϊ­δό κάλε­σε χτες τους πολί­τες να απευ­θυν­θούν προς τους διοι­κη­τές των ενό­πλων δυνά­με­ων να επι­τρέ­ψουν την είσο­δο της βοήθειας.

Με σει­ρά tweets του ο αρχη­γός της αντι­πο­λί­τευ­σης και επί­δο­ξος ηγέ­της της χώρας ανα­φέρ­θη­κε ονο­μα­στι­κά σε διοι­κη­τές του στρα­τού, δημο­σιεύ­ο­ντας τις φωτο­γρα­φί­ες τους, που φέρουν την ευθύ­νη περιο­χών που δια­δρα­μα­τί­ζουν κρί­σι­μο ρόλο στην αερο­πο­ρι­κή μετα­φο­ρά και χερ­σαία διέ­λευ­ση των περισ­σό­τε­ρων από 200 τόνων τρο­φί­μων και φαρ­μά­κων που βρί­σκο­νται αυτή τη στιγ­μή σε απο­θή­κες στην συνο­ρια­κή πόλη της Κολομ­βί­ας Κούκ.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στη Βενε­ζου­έ­λα έφτα­σαν 933 τόνοι φάρ­μα­κα προ­ερ­χό­με­να από την Κού­βα και την Κίνα.

Η Κούβα διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει «στρατό» στη Βενεζουέλα

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας Μπρού­νο Ροδρί­γκες χαρα­κτή­ρι­σε την Τρί­τη «απα­ρά­δε­κτες» τις κατη­γο­ρί­ες του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, σύμ­φω­να με τον οποίο κου­βα­νοί στρα­τιω­τι­κοί βρί­σκο­νται στη Βενε­ζου­έ­λα και προ­στα­τεύ­ουν τον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο. «Οι κατη­γο­ρί­ες του προ­έ­δρου των ΗΠΑ, ο οποί­ος υπο­στή­ρι­ξε πως η Κού­βα έχει έναν ιδιω­τι­κό στρα­τό στη Βενε­ζου­έ­λα, είναι απα­ρά­δε­κτες. Τον προ­τρέ­πω να παρου­σιά­σει τις απο­δεί­ξεις. Η κυβέρ­νη­σή μας απορ­ρί­πτει αυτή τη συκο­φα­ντία με τον πιο σθε­να­ρό και κατη­γο­ρη­μα­τι­κό τρό­πο», τόνι­σε ο Ροδρί­γκες κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της διπλω­μα­τί­ας της Κού­βας, η Ουά­σινγ­κτον «συνε­χί­ζει να προ­ε­τοι­μά­ζει μια στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση, με ανθρω­πι­στι­κό πρό­σχη­μα», στη Βενε­ζου­έ­λα. Στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­νό­τη­τα οι περί­που 20.000 Κου­βα­νοί που βρί­σκο­νται στη Βενε­ζου­έ­λα είναι επαγ­γελ­μα­τί­ες της υγεί­ας, κυρί­ως για­τροί, δια­βε­βαί­ω­σε ο ΥΠΕΞ. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η Αβά­να έκα­νε λόγο περί παρου­σί­ας αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών μονά­δων, ιδί­ως μελών των ειδι­κών δυνά­με­ων, στην Καραϊ­βι­κή ενό­ψει μιας «επί­θε­σης» ενα­ντί­ον της Βενε­ζου­έ­λας «μεταμ­φιε­σμέ­νης σε ανθρω­πι­στι­κή επέμβαση».

Ο Ροδρί­γκες επα­νήλ­θε χθες Τρί­τη, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι πολ­λά αερο­σκά­φη που ανα­χώ­ρη­σαν από τις ΗΠΑ έκα­ναν σταθ­μούς σε χώρες της Καραϊ­βι­κής χωρίς οι κυβερ­νή­σεις τους να είναι ενή­με­ρες. Οι πτή­σεις ανα­χώ­ρη­σαν από στρα­τιω­τι­κές βάσεις στις οποί­ες σταθ­μεύ­ουν μονά­δες ειδι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και των Πεζο­ναυ­τών και πιθα­νόν μετέ­φε­ραν άνδρες που θα ανα­πτυ­χθούν για μυστι­κές ενέρ­γειες, εκτί­μη­σε. «Δηλώ­νω κατη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι αυτές δεν είναι πτή­σεις που μετα­φέ­ρουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια», επέμεινε.

Ο Ροδρί­γκες έκα­νε λόγο για ένα «ιμπε­ρια­λι­στι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα κατα­σκευα­σμέ­νο στην Ουά­σινγ­κτον» με έναν «εντε­λώς κατα­σκευα­σμέ­νο πρό­ε­δρο» και έκρι­νε πως «θα απο­τύ­χει» η απόπειρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο