Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα στον ΟΗΕ: «Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;»

Απέρ­ρι­ψε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά σήμε­ρα στον ΟΗΕ η Βενε­ζου­έ­λα το «τελε­σί­γρα­φο» — απρο­κά­λυ­πτη παρέμ­βα­ση που απηύ­θυ­ναν ευρω­παϊ­κές χώρες, που δίνουν προ­θε­σμία οκτώ ημε­ρών για να προ­κη­ρύ­ξει εκλο­γές προει­δο­ποιώ­ντας ότι σε περί­πτω­ση που αυτό δεν συμ­βεί, θα ανα­γνω­ρί­σουν την εξου­σία του προ­έ­δρου της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης Χουάν Γκουαϊδό.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προ­θε­σμί­ες, ούτε θα μας πει εάν πρέ­πει να προ­κη­ρυ­χθούν εκλο­γές ή όχι», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας Χόρ­χε Αρε­ά­σα. «Ποιοι είστε εσείς για να δίνε­τε τελε­σί­γρα­φο σε μια κυρί­αρ­χη κυβέρ­νη­ση; Αυτό είναι ανά­μι­ξη.», πρό­σθε­σε κατά τη διάρ­κεια συνε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για τη Βενε­ζου­έ­λα, η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται έπει­τα από αίτη­μα των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών.

«Η Βενε­ζου­έ­λα δεν θα επι­τρέ­ψει σε κανέ­ναν να μας επι­βά­λει καμία από­φα­ση ή εντο­λή», δήλω­σε ο Αρε­ά­σα τονί­ζο­ντας ότι καμιά δύνα­μη «δεν μπο­ρεί να υπα­γο­ρεύ­σει στη χώρα μας το μέλ­λον της». «Θα συνε­χί­σου­με να ακο­λου­θού­με την πορεία της δημο­κρα­τί­ας μας», πρόσθεσε.

Παράλ­λη­λα ο επι­κε­φα­λής της διπλω­μα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας δήλω­σε ότι ο πρό­ε­δρος Νικο­λάς Μαδού­ρο συνε­χί­ζει να ελπί­ζει στη διε­ξα­γω­γή μιας επι­κοι­νω­νί­ας και ενός δια­λό­γου με τη διοί­κη­ση του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ.

Η Ουά­σινγ­κτον έχει ανα­γνω­ρί­σει τον ηγέ­τη της αντι­πο­λί­τευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας Χουάν Γκουαϊ­δό ως μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της νοτιο­α­με­ρι­κα­νι­κής χώρας και έχει ζητή­σει την παραί­τη­ση του εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδούρο.

«Πρό­θε­σή μας είναι να καθιε­ρώ­σου­με μια επι­κοι­νω­νία και ένα διά­λο­γο με την κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Τραμπ, η πρό­τα­ση αυτή υπάρ­χει και συνε­χί­ζει να είναι στο τρα­πέ­ζι. Αυτό επι­διώ­κα­με από την πρώ­τη μέρα που ανα­λά­βα­με τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας», δήλω­σε ο Χόρ­χε Αρε­ά­σα κατά τη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης στο Συμ­βού­λιο Ασφαλείας.

Ρωσία: Να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση

Το γεγο­νός ότι οι ΗΠΑ εξε­τά­ζουν όλες τις επι­λο­γές σε σχέ­ση με τη Βενε­ζου­έ­λα είναι επι­κίν­δυ­νο και οποια­δή­πο­τε ενδε­χό­με­νη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση πρέ­πει να απο­φευ­χθεί με κάθε κόστος, δήλω­σε σήμε­ρα ο πρε­σβευ­τής της Ρωσί­ας στα Ηνω­μέ­να Έθνη Βασί­λι Νεμπένζια.

«Οι ΗΠΑ δήλω­σαν τώρα ότι όλες οι επι­λο­γές είναι στο τρα­πέ­ζι, πράγ­μα το οποίο είναι… επι­κίν­δυ­νο», τόνι­σε ο Βασί­λι Νεμπέν­ζια σε δημο­σιο­γρά­φους στο περι­θώ­ριο συνε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας για τη Βενε­ζου­έ­λα. «Αν αυτό εξε­λι­χθεί σε κάτι περισ­σό­τε­ρο στρα­τιω­τι­κό, τότε είναι ακό­μη πιο λυπη­ρό. Πιστεύ­ου­με ότι πρέ­πει να απο­φευ­χθεί με κάθε κόστος», τόνισε.

Κατά τη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, η Ρωσία είχε ζητή­σει από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να δώσουν μια σαφή απά­ντη­ση σχε­τι­κά με το εάν η Ουά­σινγ­κτον σκο­πεύ­ει να κάνει χρή­ση στρα­τιω­τι­κής βίας στη Βενεζουέλα.

Στο «χορό» της απροκάλυπτης επέμβασης και οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

Μετά την ωμή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ στις εσω­τε­ρι­κές εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα, στο «χορό» μπαί­νουν πλέ­ον και τα ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη της ΕΕ, απει­λώ­ντας τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο της χώρας, Ν. Μαδού­ρο, ότι αν δεν προ­κη­ρύ­ξει άμε­σα «δίκαιες και ελεύ­θε­ρες» εκλο­γές τότε θα ανα­γνω­ρί­σουν και αυτές ως «μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο» τον επι­κε­φα­λής των αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων, Χ. Γκουαϊδό.

Σύμ­φω­να με διπλω­μα­τι­κές πηγές, οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατά­φε­ραν το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής να συμ­φω­νή­σουν σε μια νέα «κοι­νή δια­κή­ρυ­ξη» για τη Βενε­ζου­έ­λα, με την οποία θα ζητού­σαν τη διε­ξα­γω­γή εκλο­γών, απει­λώ­ντας να ανα­γνω­ρί­σουν τον Γκουαϊ­δό ως νόμι­μο πρό­ε­δρο. Οι ίδιες πηγές ανα­φέ­ρουν ότι η Ισπα­νία αλλά και άλλες χώρες έκρι­ναν ότι το κεί­με­νο που προ­τά­θη­κε ήταν «πολύ αδύ­να­μο στη δια­τύ­πω­σή του».

Σε διάγ­γελ­μά του, ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάν­τσεθ, είπε ότι κάλε­σε την ΕΕ να ανα­γνω­ρί­σει τον Γκουαϊ­δό ως πρό­ε­δρο, τονί­ζο­ντας ότι και ο ίδιος θα το πρά­ξει αν ο Νικο­λάς Μαδού­ρο δεν προ­κη­ρύ­ξει «δίκαιες, ελεύ­θε­ρες και δια­φα­νείς» εκλο­γές, «μέσα σε 8 ημέρες».

Αντί­στοι­χη ανα­κοί­νω­ση έκα­νε αμέ­σως μετά και ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, με ανάρ­τη­σή του στο διαδίκτυο.

Λίγη ώρα αργό­τε­ρα και η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι είναι έτοι­μη να ανα­γνω­ρί­σει τον Χουάν Γκουαϊ­δό ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, αν δεν προ­κη­ρυ­χθούν εκλο­γές στη χώρα μέσα στις επό­με­νες οκτώ ημέ­ρες. Την ανα­κοί­νω­ση αυτή έκα­νε μέσω δια­δι­κτύ­ου ο εκπρό­σω­πος της γερ­μα­νι­κής κυβέρνησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο