Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Τη σκυτάλη των πιέσεων για την ανατροπή Μαδούρο πήραν οι Ευρωπαίοι

Μετά την εφαρ­μο­γή μίας σει­ράς σκλη­ρών μέτρων εμπάρ­γκο που είχε εφαρ­μό­σει ενα­ντί­ον της Βενε­ζου­έ­λας — στις εξα­γω­γές πετρε­λαί­ου και χρυ­σού, στις εισα­γω­γές ανταλ­λα­κτι­κών, φαρ­μά­κων και τρο­φί­μων, στο πάγω­μα των λογα­ρια­σμών της Βενε­ζου­έ­λας στις ΗΠΑ, τον έμμε­σο απο­κλει­σμό της από τις αγο­ρές δανει­σμού, με τη συν­δρο­μή των οίκων αξιο­λό­γη­σης, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα την έκρη­ξη του πλη­θω­ρι­σμού και την αδυ­να­μία έκδο­σης κρα­τι­κών ομο­λό­γων-σε συν­δυα­σμό και με τις προ­κλή­σεις παρα­στρα­τιω­τι­κών σε συνερ­γα­σία με την γει­το­νι­κή Κολομ­βία στο έδα­φος της Βενε­ζου­έ­λας, όπως και με την αφει­δή βοή­θεια σε χρή­μα­τα και οργά­νω­ση που δαψί­λευαν στην αντι­πο­λί­τευ­ση ΜΚΟ οργα­νώ­σεις, που είτε ανή­καν στον γνω­στό Τζορτζ Σόρος, είτε απ’ ευθεί­ας στο αμε­ρι­κα­νι­κό ΥΠΕΞ, απο­φά­σια­σαν να εντεί­νουν την πίεση.

Ανα­κή­ρυ­ξαν πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας τη μαριο­νέ­τα τους, τον προί­κι­σαν με τον πλού­το που έκλε­ψαν από τη χώρα, επι­δί­ω­ξαν και επι­διώ­κουν στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα για την ανα­τρο­πή του νόμι­μα εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου, έβα­λαν στο τρα­πέ­ζι των επι­λο­γών τους τη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη χώρα, ήρθε η ώρα να μπουν στο παι­χνί­δι της ανα­τρο­πής του Μαδού­ρου οι Ευρω­παί­οι σύμ­μα­χοι των ΗΠΑ. Σήμε­ρα αρκε­τέ ευρω­παϊ­κές χώρες προ­χώ­ρη­σαν στην ανα­γνώ­ρι­ση του ακρο­δε­ξιού Χ. Γκουαϊ­δό ως μετα­βα­τι­κού προ­έ­δρου της χώρας. Προη­γή­θη­κε το ψήφι­σμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Μία από τις πρώ­τες ήταν η Γαλ­λία, που μέσω του υπουρ­γού των Εξω­τε­ρι­κών της Ζαν-Ιβ Λεντριάν, δήλω­σε πως ο πρό­ε­δρος της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας Χουάν Γκουαϊ­δό «έχει τη νομι­μο­ποί­η­ση για να οργα­νώ­σει προ­ε­δρι­κές εκλο­γές», ενώ και ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν έγρα­ψε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter ότι ανα­γνω­ρί­ζει τον Χουάν Γκουαϊ­δό ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενεζουέλας,

Η Ισπα­νία και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ανα­γνώ­ρι­σαν τον Γκουαϊ­δό με ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού της Ισπα­νί­ας Πέδρο Σάν­τσεθ και του Βρε­τα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Τζέ­ρε­μι Χάντ.

«Η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει ότι ανα­γνω­ρί­ζει επι­σή­μως τον πρό­ε­δρο της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας κ. Γκουαϊ­δό ως ασκού­ντα χρέη προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας», ανα­κοί­νω­σε ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός σε τηλε­ο­πτι­κό του μήνυ­μα, καλώ­ντας τον Χουάν Γκουαϊ­δό να προ­κη­ρύ­ξει προ­ε­δρι­κές εκλο­γές το ταχύ­τε­ρο δυνατόν.

Από την πλευ­ρά του, ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Τζέ­ρε­μι Χαντ έγρα­ψε στο Twitter ότι «ο Νικο­λάς Μαδού­ρο δεν οργά­νω­σε προ­ε­δρι­κές εκλο­γές μέσα στην προ­θε­σμία των οκτώ ημε­ρών που είχα­με ορί­σει. Συνε­πώς το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και οι Ευρω­παί­οι σύμ­μα­χοί του ανα­γνω­ρί­ζουν πλέ­ον τον @jguaido ως συνταγ­μα­τι­κό προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο μέχρι να κατα­στεί δυνα­τό να οργα­νω­θούν αξιό­πι­στες εκλογές».

Ο ΥΠΕΞ της Γερ­μα­νί­ας Χάι­κο Μάας έγρα­ψε ότι για το Βερο­λί­νο «ο Γκουαϊ­δό είναι, σύμ­φω­να με το Σύνταγ­μα, μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας» και υπεύ­θυ­νος «για τη διορ­γά­νω­ση ελεύ­θε­ρων, δίκαιων και δημο­κρα­τι­κών προ­ε­δρι­κών εκλογών».

Μάλι­στα, πρό­σθε­σε ότι η χώρα του είναι έτοι­μη να παρά­σχει 5 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» στη Βενε­ζου­έ­λα, μόλις το επι­τρέ­ψει το «πολι­τι­κό περιβάλλον».

Στην ανα­γνώ­ρι­ση του Γκουαϊ­δό προ­χώ­ρη­σαν επί­σης ο ακρο­δε­ξιός καγκε­λά­ριος της Αυστρί­ας Σεμπά­στιαν Κουρτς, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Δανί­ας Αντερς Σάμου­ελ­σεν, η υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Σου­η­δί­ας Μάρ­γκοτ Βάλ­στρεμ και ο Στέφ Μπλοκ, ΥΠΕΞ της Ολλαν­δί­ας. Η Λετο­νία και η Λιθουα­νία ανα­κοί­νω­σαν ότι επί­σης ανα­γνω­ρί­ζουν τον Γκουαϊδό.

Ρωσία: «Ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας»

Το Κρεμ­λί­νο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως οι κινή­σεις ορι­σμέ­νων ευρω­παϊ­κών χωρών να ανα­γνω­ρί­σουν τον Χουάν Γκουαϊ­δό ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας ισο­δυ­να­μούν με ανά­μι­ξη σε εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις ξένης χώρας και πως οι Βενε­ζου­ε­λα­νοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέ­πει να επι­λύ­σουν τα εσω­τε­ρι­κά πολι­τι­κά ζητή­μα­τά τους.

«Θεω­ρού­με τις από­πει­ρες να νομι­μο­ποι­η­θεί ο σφε­τε­ρι­σμός της εξου­σί­ας ως άμε­ση και έμμε­ση ανά­μι­ξη στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις της Βενε­ζου­έ­λας», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο