Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: 40 χιλιάδες θάνατοι ασθενών από το εμπάργκο των ΗΠΑ στα φάρμακα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

  • Η τρά­πε­ζα των ΗΠΑ, Citibank έχει μπλο­κά­ρει την πλη­ρω­μή 300.000 δόσε­ων ινσου­λί­νης, μια εκλη­μα­τι­κή ενέρ­γεια που αφο­ρά 450.000 ασθε­νείς, γρά­φει η αμε­ρι­κά­νι­κη εφη­με­ρί­δα Orinoco Tribune.
  • Το εργα­στή­ριο BSN Medical με έδρα την Κολομ­βία ενώ έχει πλη­ρω­θεί για 2.000.000 χάπια για την μαλά­ρια αρνεί­ται να τα παραδώσει.
  • Η Ελβε­τι­κή τρά­πε­ζα UBS AG έχει μπλο­κά­ρει την μετα­φο­ρά χρη­μά­των της Βενε­ζου­έ­λας για την αγο­ρά φαρ­μά­κων από τον Πανα­με­ρι­κά­νι­κο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας PAHO.
  • Η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λα δημο­σιο­ποιεί πως εται­ρί­ες φαρ­μά­κων όπως η Pfizer και η «γνω­στή» μας Novartis αρνού­νται να που­λή­σουν φάρ­μα­κα και άλλα φαρ­μα­κευ­τι­κά είδη.

Δύο επι­στή­μο­νες Αμε­ρι­κά­νοι Mark Weisbrot και Jeffrey Sachs στην έκθε­ση τους με τίτλο « Η υπό­θε­ση της Βενε­ζου­έ­λας», που δημο­σιεύ­τη­κε στο Κέντρο Οικο­νο­μι­κής και Πολι­τι­κής Έρευ­νας CEPR δια­πι­στώ­νουν τα παρακάτω:

-Οι περιο­ρι­σμοί του εμπάρ­γκο έχουν κοστί­σει μετα­ξύ 2017 και 2018 πάνω από 40.000 θανάτους

-Περί­που 80.000 ασθε­νεις με HIV δεν έχουν πάρει τα απα­ραί­τη­τα φάρ­μα­κα από το 2017.

-16.000 νεφρο­πα­θείς δεν έχουν κάνει την αιμο­κά­θαρ­ση που χρειάζονται.

-16.000 ασθε­νείς καρ­κί­νου δεν έχουν πάρει τα φάρ­μα­κα που χρειάζονται.

-4.000.000 δια­βη­τι­κοί ασθε­νείς και ασθε­νείς με μεγά­λη πίε­ση δεν παίρ­νουν ινσου­λί­νη και φάρ­μα­κα κατά της πίεσης.

- Οι περιο­ρι­σμοί έχουν μειώ­σει την παρα­γω­γή πετρε­λαί­ου μόνο το 2019 κατά 36,4%. Αυτό με την σει­ρά του θα εντεί­νει την ανθρω­πι­στι­κή κρίση.

-Έχουν κατα­στή­σει δυσκο­λό­τε­ρη την εύρε­ση φαρ­μά­κων και αυξή­σει τον κίν­δυ­νο για αρρώ­στιες και θνησιμότητα.

-Συντέ­λε­σαν σε δρα­μα­τι­κή πτώ­ση της παρα­γω­γής τον Αύγου­στο του 2017 γεγο­νός που έχει επι­πτώ­σεις σε όλο τον πληθυσμό.

-Αν οι περιο­ρι­σμοί συνε­χι­στούν αμεί­ω­τοι και το 2019 τότε η συνέ­πεια θα είναι χιλιά­δες ακό­μη θάνα­τοι που θα μπο­ρού­σαν να αποφευχθούν.

-Οι περιο­ρι­σμοί είναι αυτής της έκτα­σης και έχουν τέτοιες συνέ­πειες που έρχο­νται σε σύγκρου­ση με τις συμ­φω­νί­ες της Γενεύ­ης και της Χάγης για «συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία» και θεω­ρού­νται εγκλή­μα­τα πολέμου.

Οι επι­στή­μο­νες συμπλη­ρώ­νουν πως η πολι­τι­κή των ΗΠΑ, που είναι αντί­θε­τη με το κατα­στα­τι­κό του Αμε­ρι­κά­νι­κου Οργα­νι­σμού ακό­μη και με το Σύνταγ­μα των ΗΠΑ, ενα­ντί­ον της Βενε­ζου­έ­λας, προ­κα­λεί την κρί­ση στην χώρα και στε­ρεί τους κατοί­κους της από απα­ραί­τη­τα φάρ­μα­κα, ιατρι­κό εξο­πλι­σμό, τρο­φή και άλλα απα­ραί­τη­τα εφό­δια εισαγωγής.

Είναι « μια άκαρ­δη, παρά­νο­μη και εσφαλ­μέ­νη πολι­τι­κή, που προ­κα­λεί πολύ πόνο στους κατοί­κους της Βενε­ζου­έ­λας», καταλήγουν.

Τα στοι­χεί μιλούν μόνα τους, δυστυ­χώς όμως ο Διε­θνής Τύπος κοι­τά­ει αλλού, κάνει πως δεν κατα­λα­βαί­νει, πως δεν ξέρει. Είναι υπεύ­θυ­νος για την απο­σιώ­πη­ση των εγκλη­μα­τι­κών περιο­ρι­σμών ενά­ντια στον λαούς.

Η επί­θε­ση των ΗΠΑ με όλα τα μέσα ενα­ντί­ων του λαού της Βενε­ζου­έ­λα αλλά και της Κού­βας και της Νικα­ρά­γουα δεί­χνουν την φύση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού συστή­μα­τος που μπρο­στά στο κέρ­δος και στα συμ­φέ­ρο­ντα δεν έχει όρια.

Με εμπάρ­γκο και περιο­ρι­σμούς, με προ­σπά­θειες πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, με διο­ρι­σμούς μαριο­νέ­τας, αλλού με πολέ­μους και βομ­βαρ­δι­σμούς βασα­νί­ζουν και εκμε­τα­λευο­νται τους λαούς, τους ασθε­νείς, τα μικρά παι­διά. Παίρ­νει την μορ­φή γενο­κτο­νί­ας η λύσ­σα τους για την επι­βο­λή των συμ­φε­ρό­ντων των μονο­πω­λί­ων που υπη­ρε­τούν. Η συμπα­ρά­στα­ση με τους λαούς που αυτή την στιγ­μή δέχο­νται την επί­θε­ση του ιμπε­ρια­λι­σμού είναι το λιγό­τε­ρο που θα μπο­ρού­σε ο κάθε αγω­νι­στής να προσφέρει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο