Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCV)

Με κύριο σύν­θη­μα «η Ιστο­ρία μας ανή­κει», το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Βενε­ζου­έ­λας (PCV), η πολι­τι­κή πρω­το­πο­ρία της Βενε­ζου­ε­λά­νι­κης εργα­τι­κής τάξης, τίμη­σε χθες, Παρα­σκευή 5 Μάρ­τη, την 90η επέ­τειο από την ίδρυ­ση του.

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας ιδρύ­θη­κε ως παρά­νο­μη οργά­νω­ση κομ­μου­νι­στών στο Καρά­κας, στις 5 Μάρ­τη 1931, κατά την περί­ο­δο της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας του Χουάν Βισέ­ντε Γκόμες.

Η ίδρυ­ση του απο­τέ­λε­σε ιστο­ρι­κή ανα­γκαιό­τη­τα για την οργά­νω­ση και καθο­δή­γη­ση της πάλης του εργα­ζό­με­νου λαού στη Βενε­ζου­έ­λα. Κατά την διάρ­κεια των 90 χρό­νων της δρά­σης του μέχρι και σήμε­ρα, το κόμ­μα αντι­με­τώ­πι­σε σει­ρά διώ­ξε­ων από τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, διε­ξή­γα­γε ένο­πλο αντάρ­τι­κο αγώ­να ενά­ντια στην κυβέρ­νη­ση του Ρομού­λο Μπε­ταν­κούρτ, έδρα­σε σε συν­θή­κες παρα­νο­μί­ας, οργά­νω­σε το εργα­τι­κό κίνη­μα και, στα πιο πρό­σφα­τα χρό­νια, στή­ρι­ξε το εγχεί­ρη­μα της «Μπο­λι­βα­ρια­νής Επα­νά­στα­σης» του Ούγκο Τσάβες.

Το σημα­ντι­κό­τε­ρο απ’ όλα είναι πως όλα αυτά τα χρό­νια, το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας δια­τή­ρη­σε τα μαρ­ξι­στι­κά-λενι­νι­στι­κά του χαρα­κτη­ρι­στι­κά, όντας μια συνε­πής αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή δύναμη.

Με αφορ­μή την συμπλή­ρω­ση 90 χρό­νων από την ίδρυ­ση του, δεκά­δες κομ­μου­νι­στι­κά και εργα­τι­κά κόμ­μα­τα απ’ όλο τον κόσμο απέ­στει­λαν μηνύ­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης, ενώ χθες Παρα­σκευή διορ­γα­νώ­θη­κε δια­δι­κτυα­κή εκδή­λω­ση στην οποία συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι ξένων κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των μετα­ξύ των οποί­ων και το ΚΚΕ.

Πηγή: idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο