Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Την έναρξη πραξικοπήματος εξήγγειλε η μαριονέτα των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό — Σε επιφυλακή κυβέρνηση και λαός

Ο δοτός «ηγέ­της» της αμε­ρι­κα­νό­φι­λης αντι­πο­λί­τευ­σης στη Βενε­ζου­έ­λα Χουάν Γκουαϊ­δό δήλω­σε σήμε­ρα πως άρχι­σε την «τελι­κή φάση» του σχε­δί­ου του να εκδιώ­ξει τον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο, καλώ­ντας τους Βενε­ζου­ε­λά­νους και το στρα­τό να τον υπο­στη­ρί­ξουν για να θέσει τέρ­μα στην «υφαρ­πα­γή της εξου­σί­ας» από τον Μαδούρο.

Ο Γκουαϊ­δό, σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στο λογα­ρια­σμό του στο «Twitter», μιλού­σε δίπλα σε άνδρες με στρα­τιω­τι­κή στο­λή και στον πολι­τι­κό της αντι­πο­λί­τευ­σης Λεο­πόλ­ντο Λόπες, ο οποί­ος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

«Οι εθνι­κές ένο­πλες δυνά­μεις έχουν λάβει τη σωστή από­φα­ση και υπο­λο­γί­ζουν στην υπο­στή­ρι­ξη του λαού της Βενε­ζου­έ­λας», είπε ο Γκουαϊδό.

Ο υπουρ­γός Πλη­ρο­φο­ριών της Βενε­ζου­έ­λας Χόρ­χε Ροντρί­γκες ανέ­φε­ρε σε ένα τουίτ πως η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας αντι­με­τω­πί­ζει μια μικρή ομά­δα «προ­δο­τών στρα­τιω­τι­κών» που επι­διώ­κουν να προ­ω­θή­σουν ένα πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊ­δό, ο ηγέ­της της ελεγ­χό­με­νης από την αντι­πο­λί­τευ­ση Εθνο­συ­νέ­λευ­σης, το Γενά­ρη επι­κα­λέ­στη­κε το Σύνταγ­μα προ­κει­μέ­νου να ανα­λά­βει προ­σω­ρι­νός πρό­ε­δρος, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως η επα­νε­κλο­γή του Μαδού­ρο το 2018 ήταν παρά­νο­μη. Ταξι­δεύ­ει εκτός της πρω­τεύ­ου­σας Καρά­κας όλο και περισ­σό­τε­ρο τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες στην προ­σπά­θεια να ασκή­σει πίε­ση στον Μαδού­ρο προ­κει­μέ­νου ο τελευ­ταί­ος να παραιτηθεί.

Δια­δη­λώ­σεις προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται για αύριο, 1η Μάη, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της «μεγα­λύ­τε­ρης πορεί­ας στην ιστο­ρία της Βενε­ζου­έ­λας», όπως την απο­κα­λεί ο Γκουαϊ­δό, στο πλαί­σιο της «ορι­στι­κής φάσης» της προ­σπά­θειάς του να ανα­λά­βει την εξου­σία προ­κει­μέ­νου να προ­κη­ρύ­ξει νέες εκλογές.

Περί­που 50 χώρες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, έχουν ανα­γνω­ρί­σει τον Γκουαϊ­δό ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδού­ρο απο­κα­λεί τον Γκουαϊ­δό μαριο­νέ­τα των ΗΠΑ που επι­διώ­κει να τον εκδιώ­ξει με πρα­ξι­κό­πη­μα. Η κυβέρ­νη­ση έχει συλ­λά­βει τον ανώ­τα­το σύμ­βου­λό του, στέ­ρη­σε τον Γκουαϊ­δό από την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ασυ­λία του και ξεκί­νη­σε διά­φο­ρες έρευ­νες σε βάρος του. Του απα­γό­ρευ­σε επί­σης να εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα, απα­γό­ρευ­ση την οποία παρα­βί­α­σε ανοι­κτά ο Γκουαϊ­δό νωρί­τε­ρα φέτος.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο Γκουαϊ­δό είπε πως ο σύμ­μα­χός του στο Κογκρέ­σο ‑ο βου­λευ­τής της αντι­πο­λί­τευ­σης Χιλ­μπέρ Κάρο- συνε­λή­φθη, και πως 11 μέλη της ομά­δας του κλή­θη­καν να εμφα­νι­στούν ενώ­πιον της υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών Σεμπίν.

ΚΚΕ: Καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη Βενε­ζου­έ­λα, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη Βενε­ζου­έ­λα για την ανα­τρο­πή του εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου της χώρας και την επι­βο­λή ως προ­έ­δρου του Guaido ή άλλου αχυ­ράν­θρω­που των ιμπεριαλιστών.

Η από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος είναι μέρος της βρώ­μι­κης επέμ­βα­σης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους στη Βενε­ζου­έ­λα και ο λαός μας πρέ­πει να την κατα­δι­κά­σει αποφασιστικά.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τη διε­θνι­στι­κή του αλλη­λεγ­γύη στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας, στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και την Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία που μάχο­νται για τα λαϊ­κά συμφέροντα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο