Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βερολίνο: Άγαλμα για τον αρχιφονιά Ρίγκαν στήνουν οι αμερικάνοι

Άγαλ­μα προς τιμήν του 40ου προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ετοι­μά­ζει η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στο Βερο­λί­νο, με τις ευλο­γί­ες ασφα­λώς των γερ­μα­νι­κών αρχών.

Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα του Associated Press, το άγαλ­μα ύψους 2 μέτρων και 15 εκα­το­στών, έχει ήδη τοπο­θε­τη­θεί στην ταρά­τσα της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η επι­λο­γή του σημεί­ου δεν έγι­νε τυχαία, καθώς εκεί ο Ρίγκαν είχε δώσει την περί­φη­μη ψυχρο­πο­λε­μι­κή ομι­λία του το 1987, καλώ­ντας τον τότε ηγέ­τη της ΕΣΣΔ Μ. Γκορ­μπα­τσόφ να… γκρε­μί­σει το τεί­χος του Βερολίνου.

Πρώ­ην απο­τυ­χη­μέ­νος ηθο­ποιός και αργό­τε­ρα κυβερ­νή­της της Καλι­φόρ­νια, ο Ρόναλντ Ρίγκαν εξε­λέ­ξη στην προ­ε­δρία των ΗΠΑ το 1981 και παρέ­μει­νε μέχρι το 1989.

Παθια­σμέ­νος αντι­κομ­μου­νι­στής και υπέρ­μα­χος του βάρ­βα­ρου νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, ο Ρίγκαν θεω­ρεί­ται υπεύ­θυ­νος για μια σει­ρά εγκλη­μά­των στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή (Γουα­τε­μά­λα, Νικα­ρά­γουα, προ­ώ­θη­ση ναρ­κε­μπο­ρί­ου σε μια σει­ρά χώρες, στή­ρι­ξη των τρο­μο­κρα­τών «Κόντρας», κλπ). Υπήρ­ξε υπο­στη­ρι­κτής του ρατσι­στι­κού Άπαρτ­χάϊντ στη Νότια Αφρι­κή, ενώ επί κυβερ­νή­σε­ως του οι ΗΠΑ στή­ρι­ξαν, εξό­πλι­σαν και εκπαί­δευ­σαν τους Ταλι­μπάν στο Αφγανιστάν.

teixos berolinou

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο