Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο η κυβέρνηση, με «λελογισμένο ρίσκο» για την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών

Βιά­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση να ανοί­ξει το λια­νε­μπό­ριο, ενώ αρνεί­ται να προ­χω­ρή­σει σε ουσια­στι­κά μέτρα ενί­σχυ­σης του συστή­μα­τος Υγεί­ας δεδο­μέ­νου ότι με τη λει­τουρ­γία της αγο­ράς θα υπάρ­ξει αύξη­ση κρου­σμά­των και νοσηλειών.

Μονα­δι­κό κρι­τή­ριο οι «αντο­χές» της οικο­νο­μί­ας και οι χαμέ­νοι τζί­ροι, αφή­νο­ντας εργα­ζό­με­νους στο Λια­νε­μπό­ριο, επαγ­γε­μα­τί­ες και κατα­να­λω­τές στο έλέ­ος της… ατο­μι­κής ευθύ­νης. Μέτρα όπως αύξη­ση δρο­μο­λο­γί­ων ΜΜΜ, μαζι­κά τεστ, μέτρα σε εργα­σια­κούς χώρους, προ­σλή­ψεις για­τρών, ενί­σχυ­ση νοσο­κο­μεί­ων, επί­τα­ξη κλπ, δεν είναι στην ατζέ­ντα της κυβέρνησης.

«Θα ανοί­ξου­με και θα ανε­βαί­νουν τα κρού­σμα­τα λόγω της κινη­τι­κό­τη­τας» παρα­δέ­χτη­κε ο κ. Γεωρ­γιά­δης μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και πρό­σθε­σε ότι το ζήτη­μα είναι αν αυτό γίνει με επι­θε­τι­κό ρυθ­μό.  “Είμα­στε σε ένα σημείο που πρέ­πει να βρού­με την χρυ­σή τομή: να ανοί­ξου­με με ένα σχε­τι­κά λελο­γι­σμέ­νο ρίσκο, και από την άλλη να μην κατα­στρα­φούν επιχειρήσεις”.

Για τους κιν­δύ­νους που παρα­μο­νεύ­ουν προει­δο­ποιούν οι λοι­μω­ξιο­λό­γοι και μάλι­στα σε μια στιγ­μή που όπως παρα­δέ­χτη­κε χτες ο Γκ. Μαγιορ­κί­νης η κατά­στα­ση στο «κου­ρα­σμέ­νο» ‑όπως το χαρα­κτή­ρι­σε- σύστη­μα Υγεί­ας είναι ορια­κή και πως δεν θα αντέ­ξει αν περά­σου­με ξανά σε μία εκρη­κτι­κή φάση του ιού.

Οι ορι­στι­κές ανα­κοι­νώ­σεις για το λια­νε­μπό­ριο, της Εκκλη­σί­ες, τα κομ­μω­τή­ρια αλλά και τις μετα­κι­νή­σεις, ανα­μέ­νο­νται στο τέλος της εβδο­μά­δας, δήλω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος και σημεί­ω­σε πως θα υπάρ­ξει χρό­νος να προ­ε­τοι­μα­στεί τα άνοιγ­μα της αγοράς.

Όσο αφο­ρά στη μετα­κί­νη­ση με sms ο Σ.Πέτσας τόνι­σε ότι εξα­κο­λου­θή­σει να ισχύ­ει και μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση του λια­νε­μπο­ρί­ου, η οποία θα γίνε­ται με την απο­στο­λή ανά­λο­γου κωδι­κού, ενώ για τα ψώνια σε δια­φο­ρε­τι­κούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπεται.

Αυτό που δεν θα επι­τρα­πεί όμως, είναι οι μετα­κι­νή­σεις σε άλλες περι­φέ­ρειες, κυρί­ως δε για όσους έχουν εξο­χι­κά. Από τον κανό­να θα εξαι­ρε­θούν εργα­ζό­με­νοι σε άλλες περι­φέ­ρειες και φοι­τη­τές, αφού όπως είπε ο Κυβερ­νη­τι­κός Εκπρό­σω­πος, θα υπάρ­ξει πρό­βλε­ψη για επα­νέ­νω­ση οικογενειών.

«Ας προ­σπα­θή­σου­με να προ­σαρ­μο­στού­με όλοι στη δύσκο­λη κατά­στα­ση που δε μας επι­τρέ­πει να δού­με τους γονείς ή τα παι­διά μας που είναι σε άλλες περι­φέ­ρειες», απά­ντη­σε για τους παπ­πού­δες που είναι μακριά από τα παι­διά και τα εγγό­νια τους.

Σημειώ­νο­ντας ότι συγκρι­τι­κά με το πρώ­το lockdown η κίνη­ση είναι 20% πιο αυξη­μέ­νη, τόνι­σε ότι, «σκο­πός είναι ο περιο­ρι­σμός των μετα­κι­νή­σε­ων και η δια­σπο­ρά της νόσου».

Σχε­τι­κά με την καρα­ντί­να στην οποία θα υπο­χρε­ώ­νο­νται όσοι έρχο­νται από το εξω­τε­ρι­κό, είπε ότι θα μένουν στο σπί­τι τους, ενώ εξή­γη­σε ότι πρό­κει­ται για μέτρο που σκο­πό έχει την απο­τρο­πή της μετα­κί­νη­σης από την Ελλά­δα προς το εξω­τε­ρι­κό, αφού χαρα­κτή­ρι­σε «λίγο υπερ­βο­λι­κό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβε­τία, αν ανοί­ξουν τα χιο­νο­δρο­μι­κά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».«Θα είναι δια­φο­ρε­τι­κά αυτά τα Χρι­στού­γεν­να», είπε σχετικά.

«Αν ανοί­ξει το λια­νε­μπό­ριο, φυσι­κά θα χρεια­στεί να γίνει προ­σαρ­μο­γή στο ωρά­ριο νυχτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρί­ας, πρώ­τον για­τί μπο­ρεί να διευ­ρυν­θεί το ωρά­ριο, για να μην υπάρ­ξει συνω­στι­σμός, δεύ­τε­ρον να υπάρ­χει χρό­νος να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους», είπε σχε­τι­κά με την απα­γό­ρευ­ση της νυχτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρί­ας, που τώρα είναι από τις 21:00. Σε κάθε περί­πτω­ση, πρό­κει­ται για διεύ­ρυν­ση που θα ισχύ­σει το διά­στη­μα των γιορ­τών, που θα είναι και ανοι­χτή η αγο­ρά, που ως φαί­νε­ται θα είναι από τις 14 Δεκεμ­βρί­ου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Άφη­σε πάντως ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να υπάρ­ξει ειδι­κή πρό­βλε­ψη για τις παρα­μο­νές και ανή­με­ρα των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς. «Θα το δού­με όπως πλη­σιά­ζου­με, θα το δού­με τις επό­με­νες ημέρες».

Ειδι­κά για τις Εκκλη­σί­ες είπε πως θα γίνουν ανα­κοι­νώ­σεις στο τέλος της εβδο­μά­δας. «Δεν μπο­ρεί να ανοί­γει το λια­νε­μπό­ριο και να μεί­νουν κλει­στές οι εκκλη­σί­ες. Αυτά είναι που θα συζη­τη­θούν τις επό­με­νες 2–3 μέρες ώστε να ληφθούν απο­φά­σεις».

Ερω­τη­θείς για το στα­δια­κό άνοιγ­μα της αγο­ράς, αρνή­θη­κε να απα­ντή­σει, είπε όμως ότι, «μπο­ρεί αυτό να ήταν επι­λο­γή στην αρχή όμως είμα­στε πια πολύ κοντά στα Χριστούγεννα».

«Κυνή­γι και ψάρε­μα συν­δέ­ε­ται συνή­θως με περι­φε­ρεια­κή μετα­κί­νη­ση και συνή­θως δε γίνε­ται κατά μόνας», είπε ερω­τη­θείς για το αν μπο­ρεί να επι­τρα­πούν οι δύο δρα­στη­ριό­τη­τες και εξέ­φρα­σε την ελπί­δα το θέμα να λυθεί σύντο­μα, είπε όμως, ότι «δεν είναι της ώρας».

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο