Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιβλία για το καλοκαίρι, για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα

Προ­τά­σεις βιβλί­ων που θα γίνουν η συντρο­φιά σου το καλο­καί­ρι, τις ημέ­ρες της άδειας, είτε στην πόλη, είτε στο χωριό είτε σε κάποιο του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό και στην παραλία.

Βιβλία για παιδιά

exofullo gatanaki

«Το γαϊ­τα­νά­κι της φιλί­ας», ένα παρα­μύ­θι της Ανθής Παρα­σκευ­πού­λου για τη Γνώ­ση, τη Φιλία, τη Χαρά, τη Περι­πέ­τεια, το Ονει­ρο, τελι­κά την ίδια τη Ζωή.

προβολής παραμυθιου

«Το έρη­μο κλου­βί», (Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά) Ένα δίλημ­μα: «κλει­δω­μέ­νη» ασφά­λεια ή ελευ­θε­ρία; Ένα παρα­μύ­θι για τα παι­διά του δημο­τι­κού, που στο τέλος του …κρύ­βει μια δια­δρα­στι­κή έκπληξη.

Βιβλία για μεγάλους

Alepliotis cover «Πάνε καλά αυτοί οι Σου­η­δοί;» του Πάνου Αλε­πλιώ­τη. «Αν σε ενδια­φέ­ρει να μάθεις 2–3 πραγ­μα­τά­κια για τους Σου­η­δούς και τις συνή­θειές τους είναι ένα ενδια­φέ­ρον βιβλίο,γραμμένο από Έλλη­να που έζη­σε κάποια χρό­νια στην Σουηδία.Σε μερι­κά σημεία γέλα­σα αρκε­τά με περι­στα­τι­κά που αντι­με­τώ­πι­σε ή έτυ­χε να είναι απλά παρα­τη­ρη­τής. Σου εξη­γεί για­τί δια­μορ­φώ­θη­κε έτσι ο χαρα­κτή­ρας αυτών των ανθρώ­πων που εμείς θα χαρα­κτη­ρί­ζα­με ως “κρύ­ους” και από­μα­κρους, μέσα από έναν διά­λο­γο με μια Σου­η­δέ­ζα που γνώ­ρι­σε» (σχό­λιο αναγνώστριας)

 

 

 

 

exofullo pikros vios

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»  Το μυθι­στό­ρη­μα που «σκό­τω­σε» την αποι­κιο­κρα­τία. Συν­δυά­ζει τη λογο­τε­χνι­κή δημιουρ­γία με την προ­ά­σπι­ση των κοι­νω­νι­κών δικαιωμάτων

προβολής

«Σκέ­ψεις γυναι­κών», της Μαρί­ας Παπαϊ­ω­αν­νί­δου. Ένα βιβλίο που μπο­ρεί να δια­βα­στεί «μονο­ρού­φι». Σ’ αυτό συμ­βά­λει το μικρό μέγε­θος (62 σελί­δες), η στρω­τή-ευχά­ρι­στη γρα­φή, αλλά και η με ευκρί­νεια δια­τύ­πω­ση των χαρα­κτή­ρων του έργου αλλά και των σκέ­ψε­ων-αντι­λή­ψε­ων που αυτοί κουβαλούν.

foto ventouras

«Στην επο­χή της Ηούς», του Γιάν­νη Βεντού­ρα. Εμπνευ­σμέ­νο από τη ζωή των ανθρώ­πων σήμε­ρα και χτες. Όπως συνη­θί­ζε­ται να λέμε στην καθη­με­ρι­νό­τη­τά μας «είναι βγαλ­μέ­νο μέσα από την ζωή». Η δρά­ση των ηρώ­ων του, ενταγ­μέ­νη στα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα που συγκλό­νι­σαν τη χώρα μας τον τελευ­ταίο αιώ­να, βασί­ζε­ται σε πραγ­μα­τι­κές ιστο­ρί­ες, σε αφη­γή­σεις και σε προ­σω­πι­κά βιώ­μα­τα του συγγραφέα.

Βιβλίο για μικρούς μεγάλους

foto me ta matia ton paidion

«Με τα μάτια των παι­διών» (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ). Δια­βά­ζο­ντας ο ανα­γνώ­στης θα βρε­θεί στη Σλο­βα­κία της δεκα­ε­τί­ας 1930, στα βου­νά του βορ­ρά, στις πεδιά­δες του Ουγ­γρι­κού νότου, στην πρω­τεύ­ου­σα. Δεν πρό­κει­ται όμως για ένα ονει­ρι­κό ταξί­δι στα πανέ­μορ­φα αυτά μέρη. Η σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της κρί­σης ορί­ζει αλύ­πη­τα την πορεία της αφήγησης.

Ιστορία — Δοκίμια — Βιογραφίες — Πολιτική

hikmet1

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακα­βά­νη.  Η πρό­σλη­ψη του Χικ­μέτ στην Ελλά­δα, από τη δεκα­ε­τία του 1920 μέχρι το 2020. Παράλ­λη­λα, ανθο­λο­γού­νται ποι­ή­μα­τα γνω­στά αλλά και άγνω­στα. Ένα βιβλίο λοι­πόν ευκο­λο­διά­βα­στο, πολ­λα­πλά χρή­σι­μο και επίκαιρο!

che vivlio

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μότ­τα. Η χρή­ση πλη­ρο­φο­ριών από ξενό­γλωσ­ση βιβλιο­γρα­φία και πηγές (κρα­τι­κά έγγρα­φα, ντο­κου­μέ­ντα, κλπ.) που δεν έχουν ξανα­δη­μο­σιευ­θεί σε ανά­λο­γη έκδο­ση, είναι ένα από τα προ­τε­ρή­μα­τα του βιβλίου

1

«Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποι­η­τής» Ηρα­κλή Κακα­βά­νη.  Με τη χρή­ση τεκ­μη­ρί­ων και μαρ­τυ­ριών σκια­γρα­φεί­ται η προ­σω­πι­κό­τη­τα του Φώτη Αγγου­λέ. Είναι ταυ­τό­χρο­να μια προ­σπά­θεια να ιδω­θεί το έργο του υπό το πρί­σμα των ιστο­ρι­κών συν­θη­κών της επο­χής του και της ηρω­ι­κής πορεί­ας του λαϊ­κού κινή­μα­τος, καθο­ρι­στι­κοί παρά­γο­ντες για τη δια­μόρ­φω­ση της ιδε­ο­λο­γί­ας του και της ποί­η­σής του.

 

 

 

mpelogiannis ploumpidis3

«Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώ­ων». Η συγκλο­νι­στι­κή μαρ­τυ­ρία του ανθρώ­που το σπί­τι του οποί­ου απο­τέ­λε­σε φιλό­ξε­νο «κατα­φύ­γιο» για δύο ηρω­ι­κές μορ­φές της σύγ­χρο­νης ελλη­νι­κής ιστο­ρί­ας, τον ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ και τον ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ. Ένα μονα­δι­κό ντο­κου­μέ­ντο του Κού­λη Ζαμπα­θά που φωτί­ζει από πρώ­το χέρι πρό­σω­πα και γεγο­νό­τα μιας δρα­μα­τι­κής περιόδου

Ποίηση

nicolas guillen

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου. Η συνά­ντη­ση των δύο ποι­η­τών, ορό­ση­μο στην ιστο­ρία του πολι­τι­σμού των δύο λαών, ώσμω­ση πολι­τι­σμών και αγώ­νων. Στη συλ­λο­γή ο Γκι­γιέν, στι­χουρ­γι­κά νεο­τε­ρι­κός, με έναν εύγλωτ­τα συμ­βο­λι­στι­κό υπερ­ρε­α­λι­σμό, ασκεί μια οξύ­τα­τη σάτι­ρα για τα λογής λογής ανθρω­πο­φά­γα «ζώα» που γεν­νά η καπι­τα­λι­στι­κή κοινωνία.

exofullo

«Όλα είναι όπλα», του Ειρη­ναί­ου Μαρά­κη. Σύγ­χρο­νη πολι­τι­κή, κοι­νω­νι­κή και ερω­τι­κή ποί­η­ση: «Όλα είναι όπλα / Μπρο­στά στο σκο­τει­νό κόσμο τους». Πρω­τα­γω­νι­στές των ποι­η­μά­των στο «Όλα είναι όπλα» είναι οι απλοί καθη­με­ρι­νοί άνθρω­ποι οι οποί­οι δεν παραι­τού­νται μπρο­στά στις δυσκο­λί­ες και που διεκ­δι­κούν να ζήσουν και να ερω­τευ­θούν όπως αυτοί θέλουν ενώ την ίδια ώρα αγω­νί­ζο­νται συλ­λο­γι­κά για μια δια­φο­ρε­τι­κή, ελεύ­θε­ρη κοινωνία.

 

 

 

 

 

 

05. Skliros Aprilis 2020 1

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ. Ο «Σκλη­ρός Απρί­λης, του 2020 μ.Χ.» είναι δύο ποιο­τι­κές και προ­σε­κτι­κά επι­λεγ­μέ­νες συλ­λο­γές από ποι­ή­μα­τα και διη­γή­μα­τα με θέμα τις ανθρώ­πι­νες σχέ­σεις και τα ανθρώ­πι­να πάθη κατά τη διάρ­κεια της έξαρ­σης της παν­δη­μί­ας του φονι­κού ιού Covid-19.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο