Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιβλίο: «Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση»

«Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση»

των Αρμάντο Τσόι, Γουστάβο Τσούι, Μοϊσές Σίο Γουονγκ

«Ποιο ήταν το πιο σημα­ντι­κό μέτρο που πάρ­θη­κε για να ξερι­ζω­θούν οι δια­κρί­σεις σε βάρος των Κινέ­ζων και των μαύ­ρων στην Κού­βα; Ήταν η ίδια η σοσια­λι­στι­κή επανάσταση».

Κυκλο­φό­ρη­σε από τις εκδό­σεις «Διε­θνές Βήμα» το βιβλίο «Η Ιστο­ρία μας γρά­φε­ται ακόμη».

hr origΤο νέο αυτό βιβλίο ανα­δει­κνύ­ει μια από τις λιγό­τε­ρο γνω­στές πτυ­χές της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­ση­ςτον αγώ­να για την εξά­λει­ψη του ρατσι­σμού που είχε κλη­ρο­νο­μή­σει από την αποι­κιο­κρα­τία. Μέσα από την αφή­γη­ση τριών συμ­με­τε­χό­ντων, οι σελί­δες του ξεδι­πλώ­νουν την ιστο­ρία των επα­να­στα­τι­κών αγώ­νων του κου­βα­νι­κού λαού, με τρό­πο προ­σι­τό και ζωντανό.

Οι τρεις συγ­γρα­φείς ως νεα­ροί Κου­βα­νοί κινε­ζι­κής κατα­γω­γής, ρίχτη­καν στη μεγά­λη προ­λε­τα­ρια­κή μάχη που καθό­ρι­σε τη γενιά τους. Έγι­ναν μαχη­τές στον παρά­νο­μο αγώ­να των­πό­λε­ων και­τον επα­να­στα­τι­κό πόλε­μο που ανέ­τρε­ψε μια στη­ρι­ζό­με­νη από τις ΗΠΑ δικτα­το­ρία και άνοι­ξε τον δρό­μο προς τη σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση. Και οι τρεις τους μετέ­πει­τα έγι­ναν στρα­τη­γοί τωνΕ­πα­να­στα­τι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Κούβας.

Εδώ μιλούν για τον ιστο­ρι­κό ρόλο της Κινε­ζι­κής μετα­νά­στευ­σης στην Κού­βα όπω­ςκαι για­την επα­να-στα­τι­κή δρά­ση και­τον διε­θνι­σμό, από την Αγκό­λα και τη Νικα­ρά­γουα ως τη Βενε­ζου­έ­λα. Μέσα από τις προ­σω­πι­κές τους δια­δρο­μές βλέ­που­με να ξετυ­λί­γο­νται οι κοι­νω­νι­κές και πολι­τι­κές δυνά­μεις που γέν­νη­σαν το κου­βα­νι­κό έθνος και εξα­κο­λου­θούν να δια­μορ­φώ­νουν την επο­χή μας. Βλέ­που­με πώς εκα­τομ­μύ­ρια απλοί άνθρω­ποι –άνδρες και γυναίκες–άλλαξαν τον ρου της ιστο­ρί­ας, ενώ στην πορεία άλλα­ζαν και οι ίδιοι.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Ντί­να Κακλα­μα­νά­κη, Μαγδα­λη­νή Λάπ­πα, Ζωρζ Μεχρα­μπιάν, Μαρία Πλέσ­σα, Νατά­σα Τερ­λε­ξή, Γιάν­νης Τσαλαβούτας.
Πρό­λο­γος έκδο­σης: Μέρι-Άλις Γουό­τερς, Γουάνγκ Λούσα.
Εκδό­σεις «Διε­θνές Βήμα».
ISBN: 978–618-5130–17‑6

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο