Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιβλιοπαρουσίαση: “Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση” (6/12)

cuba_biblio

H New Star Productions, ο Πολι­τι­στι­κός Σύλ­λο­γος «Χοσέ Μαρ­τί» και οι εκδό­σεις Διε­θνές Βήμα διορ­γα­νώ­νουν εκδή­λω­ση παρου­σί­α­σης του νέου βιβλί­ου την Κυρια­κή, 6 Δεκέμ­βρη, 11π.μ. στον Κινη­μα­το­γρά­φο Studio, Σπάρ­της και Σταυ­ρου­πό­λε­ως 33, Πλ. Αμερικής:

Γυναί­κες στην Κού­βα: Μια επα­νά­στα­ση μέσα στην επανάσταση
Με κεί­με­να των Βίλ­μα Εσπίν, Ασέ­λα ντε λος Σάντος, Γιο­λά­ντα Φερέρ

Εξή­ντα χρό­νια πριν, ο εργα­ζό­με­νος λαός της Κού­βας αγω­νι­ζό­ταν να ανα­τρέ­ψει μια από τις πιο αιμο­στα­γείς τυραν­νί­ες που είχε γνω­ρί­σει η Αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρος. Η συμ­με­το­χή των γυναι­κών στο Κίνη­μα της 26ης Ιού­λη και στον Αντάρ­τι­κο Στρα­τό στα βου­νά της Ανα­το­λι­κής Κού­βας –τόσο στη βάση όσο και στην ηγε­σία– δεν απο­τε­λού­σε εξαί­ρε­ση. Ήταν –και παρέ­μει­νε– ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της στρα­τη­γι­κής πορεί­ας που ακο­λού­θη­σε η ηγε­σία της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης από τα πρώ­τα της βήματα.

«Ζού­σα­με σε μια ταξι­κή κοι­νω­νία στην οποία οι γυναί­κες αντι­με­τώ­πι­ζαν βαθύ­τα­τες δια­κρί­σεις», έλε­γε ο Φιντέλ Κάστρο. «Μια κοι­νω­νία όπου χρεια­ζό­ταν να γίνει μια επα­νά­στα­ση στην οποία οι γυναί­κες θα είχαν την ευκαι­ρία να δεί­ξουν τις ικα­νό­τη­τές τους». Εδώ είναι η ιστο­ρία των γυναι­κών αυτών. Μιλούν οι ίδιες για τη δρά­ση τους και για το πώς, αλλά­ζο­ντας τον κόσμο γύρω τους, άλλα­ζαν οι ίδιες καθώς και οι άνδρες που πάλευαν στο πλευ­ρό τους.

Το βιβλίο αυτό μιλά για τους αγώ­νες ενά­ντια στην κατα­πί­ε­ση της γυναί­κας. Ταυ­τό­χρο­να, μέσα από τις ζωντα­νές αφη­γή­σεις τριών πρω­τα­γω­νι­στριών, ξεδι­πλώ­νε­ται, σε πρώ­το πρό­σω­πο, η ιστο­ρία ενός επα­να­στα­τι­κού αγώ­να από τη δεκα­ε­τία του 1950 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Στον σημε­ρι­νό κόσμο, έναν κόσμο καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που διαρ­κώς βαθαί­νει, οι αφη­γή­σεις αυτές έχουν τη δύνα­μη να εμπνεύ­σουν όσους ανα­ζη­τούν έναν εναλ­λα­κτι­κό δρόμο.

Το βιβλίο παρου­σιά­ζουν οι:

Σοφία Ροδί­τη, Επι­τρο­πή αγώ­να απο­λυ­μέ­νων Xαλυ­βουρ­γών Ασπρόπυργου

Κώστας Σανί­δας, Πολι­τι­στι­κός Σύλ­λο­γος «Χοσέ Μαρτί»

Δανάη Χέλ­μη, Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλληλεγγύης

Νατά­σα Τερ­λε­ξή, εκδό­σεις Διε­θνές Βήμα.

Την εκδή­λω­ση θα χαι­ρε­τί­σει ο Πρέ­σβης της Κού­βας Οσβάλ­ντο Κομπά­τσο Μαρτίνες.

Θα ακο­λου­θή­σει σύντο­μο μου­σι­κό πρό­γραμ­μα από τον Κου­βα­νό καλ­λι­τέ­χνη Remy Mailán.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες: 210 8640054, 210 8833002, [email protected], [email protected], www.newstarcinema.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο