Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΙΛΛΙΑ: Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δεν υπο­χω­ρεί το πύρι­νο μέτω­πο στα Βίλ­λια Αττι­κής, αντί­θε­τα επε­κτεί­νε­ται έως και 10 χιλιό­με­τρα, παρά τις συνε­χείς ρίψεις νερού από αερο­πλά­να και ελι­κό­πτε­ρα, κυρί­ως διό­τι δεν υπάρ­χουν αντι­πυ­ρι­κές ζώνες για να ανα­κο­πεί η πορεία της μεγά­λης πυρ­κα­γιά και δασι­κοί δρό­μοι για να προ­σεγ­γί­σουν οι επί­γειες δυνά­μεις τα σημεία που πέφτει το νερό και να σβή­σουν τις φλόγες.

Οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις είναι συνε­χείς και σε συν­δυα­σμό με την απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού δια­χεί­ρι­σης των δασών και πυρο­προ­στα­σί­ας γίνο­νται επι­κίν­δυ­νες, κατα­στρέ­φο­ντας ένα ακό­μα δάσος της Αττι­κής, από τα ελά­χι­στα που έχουν απο­μεί­νει. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη.

Οικι­σμοί έχουν εκκε­νω­θεί σε μια ακό­μα περιο­χή που είναι ανο­χύ­ρω­τη σε πυρ­κα­γιές και πλημμύρες.

Κατά­κο­ποι και εξα­ντλη­μέ­νοι πυρο­σβέ­στες, εθε­λο­ντές και κάτοι­κοι που για δεύ­τε­ρη μέρα δίνουν άνι­ση μάχη. Ανά πάσα στιγ­μή σπί­τια είναι δυνα­τόν να απει­λη­θούν από τις φλό­γες λόγω των ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων και σε σημεία που φαι­νο­με­νι­κά είναι σε ύφε­ση η πυρ­κα­γιά. Οι καπνοί είναι ορα­τοί από πολύ μακρι­νή απόσταση.

Οι ρίψεις νερού δεν έχουν στα­μα­τή­σει από τα ενα­έ­ρια μέσα, μετα­ξύ αυτών και το ρώσι­κο “θηρίο” Beriev-200, καθώς και τα δύο ρωσι­κά μεγα­θή­ρια Ilyushin (με χωρη­τι­κό­τη­τα 40 τόνων).
Συνο­λι­κά στην περιο­χή επι­χει­ρούν 6 ελι­κό­πτε­ρα και 5 αερο­σκά­φη. Επί ποδός και 330 πυροσβέστες.

Επει­γό­ντως να παρ­θούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα στην πυρ­κα­γιά στα Βίλ­λια για να μην έχου­με 2η Εύβοια μέσα στην Αττι­κή δήλω­σε ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επι­κε­φα­λής κλι­μα­κί­ου του Κόμ­μα­τος που βρί­σκε­ται από το πρωί στην περιοχή.

Ταυ­τό­χρο­να, σημεί­ω­σε την παντε­λή έλλει­ψη οποιο­δή­πο­τε μέσου και υπο­δο­μής για την προ­στα­σία των δασών.

🆘  ℹ️  Όπως έγι­νε γνω­στό πριν λίγο από την Πυρο­σβε­στι­κή, η πυρ­κα­γιά μαί­νε­ται σε τρία μέτω­πα και καί­ει πευ­κο­δά­σος στους λόφους του όρους Πατέ­ρας, στο τμή­μα από Παλαιο­χώ­ρι, Άγιος Σωτή­ρας και Παλαιοκούνδουρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο