Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Έβο Μοράλες

Ο πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας, Έβο Μορά­λες, ανα­κοί­νω­σε την παραί­τη­σή του κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου. Ο πρό­ε­δρος δήλω­σε ότι έκα­νε αυτή την από­φα­ση για να απο­φύ­γει περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση της βίας κατά του λαού, που προ­κλή­θη­κε από δυνά­μεις της αντιπολίτευσης.

Ο Μορά­λες είχε προη­γου­μέ­νως απευ­θύ­νει κάλε­σμα για νέες γενι­κές εκλο­γές στη Βολι­βία, έτσι ώστε “να επέλ­θει ειρήνη”.

“Όλοι για τη ζωή, όλα για τη χώρα, για δημο­κρα­τία αλλά και για κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη”, δήλω­σε ο πρό­ε­δρος  κάτι που αρνή­θη­καν οι δυνά­μεις της αντιπολίτευσης.

Ωστό­σο, ο Μορά­λες κατα­δί­κα­σε το γεγο­νός ότι οι πολι­τι­κές ομά­δες δεν δέχτη­καν τον διά­λο­γο που πρό­τει­νε η κυβέρ­νη­σή του και, αν και ανα­κοι­νώ­θη­καν νέες εκλο­γές και έγι­ναν δεκτές αρκε­τές από τις απαι­τή­σεις τους.

“Αυτό είναι συνω­μο­σία κατά της δημο­κρα­τί­ας, αυτό είναι ένα πρα­ξι­κό­πη­μα”, είπε ο αρχη­γός του κρά­τους της Βολιβίας.

“Απο­φά­σι­σα να παραι­τη­θώ από τη θέση μου έτσι ώστε ο Carlos Mesa και ο Luis Camacho να στα­μα­τή­σουν να κακο­ποιούν και να βλά­πτουν χιλιά­δες αδέρ­φια … Έχω την υπο­χρέ­ω­ση να ανα­ζη­τώ ειρή­νη και γι’ αυτό παραι­τού­μαι”, δήλω­σε ο πρώ­ην πρό­ε­δρος Έβο Μοράλες.

Από την πλευ­ρά του, ο πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος Álvaro García δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση παραι­τεί­ται για να στα­μα­τή­σει τη βία και υπεν­θύ­μι­σε την ανά­κτη­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της αξιο­πρέ­πειας των δικαιω­μά­των. “Είμα­στε η κυβέρ­νη­ση που εθνι­κο­ποί­η­σε τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες, η κυβέρ­νη­ση που έβγα­λε τη φτώ­χεια περισ­σό­τε­ρα από 3 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες », πρό­σθε­σε σύμ­φω­να με κου­βα­νι­κά μέσα.

Ο Μορά­λες αφή­νει μια χώρα με υψη­λά ποσο­στά ανθρώ­πι­νης ανά­πτυ­ξης, που εγγυά­ται τα θεμε­λιώ­δη δικαιώ­μα­τα του πλη­θυ­σμού και με οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη 4,5%, σύμ­φω­να με την Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή για τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή (ECLAC).

Σύμ­φω­να με το ΑΠΕ: Οι αρχη­γοί στρα­τιω­τι­κών και αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων της Βολι­βί­ας κάλε­σαν, εν μέσω συνε­χι­ζό­με­νων δια­μαρ­τυ­ριών σε ολό­κλη­ρη τη χώρα, τον Έβο Μορά­λες να παραι­τη­θεί. Ο διοι­κη­τής των βολι­βια­νών ενό­πλων δυνά­με­ων, Ουί­λιαμς Κάλι­μαν, προ­έ­τρε­ψε τον Εβο Μορά­λες να παραι­τη­θεί για να «φέρει ειρή­νη και στα­θε­ρό­τη­τα προς όφε­λος της Βολι­βί­ας». Αυτά τα αιτή­μα­τα επα­νέ­λα­βε και ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας Βλα­ντι­μίρ Γιού­ρι Καλ­ντε­ρόν, ο οποί­ος τον κάλε­σε να εγκα­τα­λεί­ψει τη θέση του.

Τι είχε προηγηθεί

Η έντα­ση στη Βολι­βία δεν έλε­γε να κοπά­σει μετά τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της Κυρια­κής 20 Οκτώ­βρη και την επι­κρά­τη­ση, σύμ­φω­να με τα μη επί­ση­μα απο­τε­λέ­σμα­τα, του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη νυν προ­έ­δρου της χώρας, Έβο Μοράλες.

Ο ‑υπό τον έλεγ­χο των ΗΠΑ- Οργα­νι­σμός Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών (ΟΑΚ) έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα έκθε­ση στην οποία ανα­φέ­ρε­ται πως οι εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν στις 20 Οκτώ­βρη θα πρέ­πει να ακυ­ρω­θούν εξαι­τί­ας παρατυπιών.

Ο Ε. Μορά­λες δήλω­σε ακό­μη πως θα αντι­κα­τα­στή­σει τα μέλη του εκλο­γι­κού συμ­βου­λί­ου, τα οποία δέχθη­καν πυρά μετά τη δια­τύ­πω­ση κατη­γο­ριών για εκλο­γι­κή νοθεία στις εκλο­γές της 20ης Οκτώβρη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο