Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολιβία: Συμβιβασμοί (και με εμπλοκή ξένων κρατών) και εκλογές χωρίς τον Μοράλες

Δύο βδο­μά­δες περί­που μετά από την εγκα­θί­δρυ­ση της πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Για­νί­νε Ανιες από την αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, που αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε πρό­ε­δρος και με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ ανέ­τρε­ψε τον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Πρό­ε­δρο Εβο Μορά­λες (που βρί­σκε­ται με άσυ­λο στο Μεξι­κό), συνε­χί­ζε­ται καθη­με­ρι­νά η βάρ­βα­ρη κατα­στο­λή των λαϊ­κών δυνά­με­ων. Ηδη σε 34 κατα­με­τρού­νται με μετριο­πα­θείς εκτι­μή­σεις τα θύμα­τα σε όλη τη Βολι­βία, με τελευ­ταία σφα­γή αυτήν της Τρί­της, στα διυ­λι­στή­ρια της κρα­τι­κής εται­ρεί­ας υδρο­γο­ναν­θρά­κων στο Ελ Αλτο και την περιο­χή Σαν Αντρές ντε Σεν­κά­τα, με 10 νεκρούς ιθα­γε­νείς Αϊμά­ρα, που είναι και η βάση του κόμ­μα­τος του Μορά­λες, Κίνη­μα για το Σοσια­λι­σμό — ΜAS, ενώ συνο­λι­κά το ιθα­γέ­νι­κο στοι­χείο αντι­προ­σω­πεύ­ει το 60% του πληθυσμού.

Το κοι­νο­βού­λιο της Βολι­βί­ας έδω­σε χθες Σάβ­βα­το την έγκρι­σή του για τη διε­ξα­γω­γή νέων προ­ε­δρι­κών και βου­λευ­τι­κών εκλο­γών χωρίς τη συμ­με­το­χή του Έβο Μορά­λες. Το νομο­σχέ­διο εγκρί­θη­κε χθες το βρά­δυ από τους βου­λευ­τές, λίγες ώρες μετά τη θετι­κή ψήφο των γερου­σια­στών. Για να ισχύ­σει το νομο­σχέ­διο πρέ­πει να το υπο­γρά­ψει η αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί­σα μετα­βα­τι­κή πρό­ε­δρος Τζα­νί­νες Άνιες. Η ίδια έχει δηλώ­σει πως θα το κάνει, αν και δεν έχει διευ­κρι­νί­σει πότε. Και στα δύο όργα­να — Βου­λή και Γερου­σία — το κόμ­μα του Μορά­λες έχει την πλειο­ψη­φία των 2/3.

Τις τελευ­ταί­ες μέρες επι­χει­ρού­νταν συμ­βι­βα­σμοί και με εμπλο­κή ξένων κρα­τών και είχε τεθεί στη συζή­τη­ση η διε­ξα­γω­γή εκλο­γών την επό­με­νη περί­ο­δο και παζά­ρι για τον καθο­ρι­σμό της νέας Εθνι­κής Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής και των τοπι­κών στις διά­φο­ρες επαρχίες.

Το κεί­με­νο που εγκρί­θη­κε από το κοι­νο­βού­λιο προ­βλέ­πει κυρί­ως την ακύ­ρω­ση των προη­γού­με­νων προ­ε­δρι­κών εκλο­γών. Παράλ­λη­λα απα­γο­ρεύ­ει σε όποιο πρό­σω­πο έχει εκτί­σει δύο δια­δο­χι­κές θητεί­ες στην προ­ε­δρία να θέσει υπο­ψη­φιό­τη­τα για μία τρί­τη, κλεί­νο­ντας με αυτό τον τρό­πο τον δρό­μο σε μια νέα υπο­ψη­φιό­τη­τα του Μορά­λες, ο οποί­ος έχει εκτί­σει ήδη τρεις θητείες.

Το κόμ­μα του Μορά­λες, το Κίνη­μα προς τον Σοσια­λι­σμό (MAS), που δια­θέ­τει την πλειο­ψη­φία στο κοι­νο­βού­λιο ψήφι­σε υπέρ του νομοσχεδίου.

Ταυ­τό­χρο­να, η αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νη πρό­ε­δρος Ανιες, μαριο­νέ­τα της πλου­το­κρα­τί­ας της Σάντα Κρους και των ΗΠΑ, μαζί με τους διο­ρι­σμέ­νους υπουρ­γούς δεν χάνει χρό­νο. Απέ­λα­σε τους Κου­βα­νούς για­τρούς και τους διπλω­μά­τες της Βενε­ζου­έ­λας και επι­βάλ­λει λογο­κρι­σία σε ΜΜΕ που της ασκούν κρι­τι­κή. Επί­σης, φαί­νε­ται ότι και στον κρί­σι­μο ενερ­γεια­κό τομέα κάνει ήδη επα­φές με διά­φο­ρες πλευ­ρές, και με «εταί­ρους» της προη­γού­με­νης σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που κρα­τά­ει στά­ση «συν­διαλ­λα­γής» με την Ανιες και την ανα­γνω­ρί­ζει μέχρι τις νέες εκλο­γές ως «επι­κε­φα­λής του κρά­τους». Γίνε­ται δηλα­δή ξεκά­θα­ρο ότι παρά την απο­λύ­τως δικαιο­λο­γη­μέ­νη αντί­δρα­ση του λαού στο αμε­ρι­κα­νο­κί­νη­το πρα­ξι­κό­πη­μα, που έγι­νε με πρό­σχη­μα τη «νοθεία από την πλευ­ρά του Μορά­λες» στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 20ής Οκτώ­βρη, η αστι­κή τάξη, που ελέγ­χει σημα­ντι­κούς τομείς της οικο­νο­μί­ας με επί­κε­ντρο τη Σάντα Κρους, ενδια­φέ­ρε­ται να εξα­σφα­λί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά της και στον ιδιαί­τε­ρα κερ­δο­φό­ρο (κρα­τι­κο­ποι­η­μέ­νο στα 13 χρό­νια της δια­κυ­βέρ­νη­σης Μορά­λες) τομέα της Ενέρ­γειας και του ορυ­κτού πλού­του (φυσι­κό αέριο, πετρέ­λαιο, άλλα μεταλ­λεύ­μα­τα όπως λίθιο, κασ­σί­τε­ρος, ασή­μι, χρυ­σός κ.ά.).

volivia marinos

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο