Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΟΛΙΒΙΑ: Ο στρατός εντείνει την καταστολή

Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους των πόλεων της Βολιβίας

Copyright The Associated

Ο στρα­τός έχει βγει στους δρό­μους των πόλε­ων της Βολιβίας

Με την κατά­στα­ση στη Βολι­βία να εξε­λίσ­σε­ται χαώ­δης, ο ανα­τρα­πείς από το πρα­ξι­κό­πη­μα της αντί­δρα­σης με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ πρώ­ην Πρό­ε­δρος της χώρας, σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Εβο Μορά­λες, απο­δέ­χτη­κε το πολι­τι­κό άσυ­λο που του παρεί­χε η κυβέρ­νη­ση του Μεξι­κού και βρί­σκε­ται ήδη στη χώρα αυτή.

Το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας μεξι­κα­νι­κό αερο­σκά­φος έφτα­σε στο αερο­δρό­μιο της Κοτσα­μπά­μπα, για να παρα­λά­βει τον Μορά­λες και τον πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρο Αλβα­ρο Γκαρ­σία Λινέρα.
Φεύ­γο­ντας ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος σημεί­ω­σε: «Με πονά το ότι φεύ­γω από τη χώρα για πολι­τι­κούς λόγους, αλλά θα παρα­κο­λου­θώ πάντα τι γίνε­ται. Θα επι­στρέ­ψω σύντο­μα με περισ­σό­τε­ρη δύνα­μη και ενέργεια».Ακολούθησε ένα διπλω­μα­τι­κό παζά­ρι λόγω των αρνή­σε­ων άδειας υπέρ­πτη­σης από Περού και Εκουα­δόρ, για να ανα­χω­ρή­σει τελι­κά με ενδιά­με­ση στά­ση την Ασουν­σιόν της Παρα­γουά­ης και να μετα­βεί στην Πόλη του Μεξι­κού, όπου — όπως ανα­κοί­νω­σε ο Μεξι­κα­νός ΥΠΕΞ Μαρ­σέ­λο Εμπραντ — θα φιλο­ξε­νη­θεί σε μυστι­κή τοπο­θε­σία για λόγους ασφα­λεί­ας. Είχε προη­γη­θεί μια νύχτα λεη­λα­σιών των κατοι­κιών του Μορά­λες και άλλων αξιω­μα­τού­χων που ανα­γκά­στη­καν σε παραί­τη­ση, ενώ έγι­ναν και σφο­δρές συγκρού­σεις των ομά­δων κρού­σης της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης — και ειδι­κά του ακρο­δε­ξιού ευαγ­γε­λι­στή Λουίς Φερ­νά­ντο Καμά­τσο, μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τία από τη Σάντα Κρους — με υπο­στη­ρι­κτές του Μορά­λες που αντι­δρούν στο πρα­ξι­κό­πη­μα και τους οποί­ους ο στρα­τός της χώρας παρου­σιά­ζει ως «βάν­δα­λους».

Χτες, ο επι­τε­λάρ­χης του στρα­τού Ουί­λιαμ Καλι­μάν, μετά από έκκλη­ση του αρχη­γού της αστυ­νο­μί­ας στη Λα Πας, Χοσέ Μπα­ρε­νε­τσέα, να επέμ­βει ο στρα­τός για­τί «οι δυνα­τό­τη­τες της αστυ­νο­μί­ας να αντι­με­τω­πί­σει τα βίαια επει­σό­δια υπερ­κε­ρά­στη­καν», ανα­κοί­νω­σε ότι ξεκι­νά­νε κοι­νές επι­χει­ρή­σεις στρα­τού και αστυ­νο­μί­ας «ενά­ντια στους βάν­δα­λους και ωσό­του απο­κα­τα­στα­θεί η τάξη και η ασφά­λεια στη χώρα». Δήλω­σε ότι «οι Ενο­πλες Δυνά­μεις δεν θα ανοί­ξουν πυρ στον πλη­θυ­σμό» αλλά έσπευ­σε να διευ­κρι­νί­σει ότι «θα κάνουν ανα­λο­γι­κή χρή­ση βίας ανά­λο­γα με τη βία που θα δεχτούν». Επί­σης χτες, παραι­τή­θη­κε και ο υπουρ­γός Αμυ­νας της κυβέρ­νη­σης Μορά­λες, Χαβιέρ Σαβαλέτα.

Την ίδια μέρα ανα­με­νό­ταν στο Κοι­νο­βού­λιο της χώρας — όπου το κόμ­μα του Μορά­λες, Κίνη­μα για το Σοσια­λι­σμό, έχει τα 2/3 — να γίνει ειδι­κή συνε­δρί­α­ση για να επι­κυ­ρώ­σει τις παραι­τή­σεις και να ορί­σει μετα­βα­τι­κό Πρό­ε­δρο, που ανα­μέ­νε­ται να είναι η Για­νί­νε Ανιές, από την αντι­πο­λί­τευ­ση και τον συνα­σπι­σμό «Δημο­κρα­τι­κή Ενό­τη­τα», και να ορι­στούν σε 90 μέρες εκλο­γές. Ωστό­σο, με το πογκρόμ κατα­στο­λής που έχει ξεκι­νή­σει με πρό­σχη­μα τη «δρά­ση βαν­δά­λων» (μέρος του σχε­δί­ου απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης που εκτέ­λε­σαν οι ομά­δες κρού­σης της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης), οι συγκρού­σεις μπο­ρεί να γενι­κευ­τούν και να υπάρ­ξει μια παρα­τε­τα­μέ­νη περί­ο­δος κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης, με το στρα­τό στους δρόμους.

«Ετοιμος για σύγκρουση» δηλώνει ο Μαδούρο

Με αφορ­μή τις δηλώ­σεις του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου Ντ. Τραμπ ότι η παραί­τη­ση Μορά­λες «στέλ­νει ένα ισχυ­ρό μήνυ­μα προς τις παρά­νο­μες κυβερ­νή­σεις της Βενε­ζου­έ­λας και της Νικα­ρά­γουας», ο Πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο απά­ντη­σε: «Θέλε­τε σύγκρου­ση; Είμα­στε έτοι­μοι για σύγκρου­ση». Μιλώ­ντας σε σύσκε­ψη κυβερ­νη­τών και άλλων αξιω­μα­τού­χων, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Λαέ, εγρή­γορ­ση, πάμε στη μάχη να παλέ­ψου­με για την ειρή­νη, την πατρί­δα, την κυριαρ­χία (…) Είμα­στε έτοι­μοι και θα το δεί­ξου­με στο δρό­μο, με την ενό­τη­τα πολι­τών και στρατού».

ΚΚΕΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

✔️  Καταδικάζει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τις εξε­λί­ξεις στη Βολι­βία, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει το αμε­ρι­κα­νό­πνευ­στο πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολιβία.

  • Να δυνα­μώ­σει η διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη στο λαό της Βολι­βί­ας, στους άλλους λαούς της Λατι­νι­κής Αμερικής.
  • Ο λαός έχει τη δύνα­μη με την πάλη του να ανα­τρέ­ψει τους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών, της ντό­πιας ολι­γαρ­χί­ας και της “μήτρας” που τα γεν­νά — του καπι­τα­λι­στι­κού δρόμου.

Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολι­βία και την ανα­τρο­πή του εκλεγ­μέ­νου Προ­έ­δρου της χώρας Εβο Μορά­λες, που οργα­νώ­θη­κε από μερί­δα της ντό­πιας ολι­γαρ­χί­ας, με την παρέμ­βα­ση του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού, σε συνερ­γα­σία με τον Οργα­νι­σμό Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών, ο οποί­ος εκπλη­ρώ­νει το ρόλο του “χωρο­φύ­λα­κα” στην περιο­χή, και με την απρο­κά­λυ­πτη χρη­σι­μο­ποί­η­ση του στρα­τού και της αστυνομίας.

Το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει τις συλ­λή­ψεις και τις διώ­ξεις λαϊ­κών δυνά­με­ων που αντι­στέ­κο­νται στο πρα­ξι­κό­πη­μα, τους βαν­δα­λι­σμούς στην πρε­σβεία της Βενε­ζου­έ­λας και την αντι­κου­βα­νι­κή υστερία.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στο λαό της Βολι­βί­ας και για άλλη μια φορά τονί­ζει πως οι εξε­λί­ξεις στη Βολι­βία, στη Βενε­ζου­έ­λα, στη Χιλή και στις άλλες χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής είναι υπό­θε­ση των λαών τους, της πάλης των εργα­τι­κών — λαϊ­κών κινη­μά­των, των συν­δι­κά­των και των άλλων λαϊ­κών οργα­νώ­σε­ων, που έχουν δικαί­ω­μα να διεκ­δι­κή­σουν και να επι­βά­λουν το δίκιο τους. Για να χαρά­ξουν τη δική τους πορεία, ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και στην καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, που είναι η πηγή της όξυν­σης των λαϊ­κών προ­βλη­μά­των, η “μήτρα” της φτώ­χειας, της ανερ­γί­ας, των πολέ­μων, μετα­ξύ άλλων και της κατα­στο­λής της θέλη­σης του λαού, με στρα­τιω­τι­κά πραξικοπήματα»

Αλληλεγγύη στον βολιβιανό λαό

Ανακοινώσεις από ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ και Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο

Με ανα­κοι­νώ­σεις τους μαζι­κές οργα­νώ­σεις στη χώρα μας κατα­δι­κά­ζουν το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολι­βία και εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους στο λαό της χώρας. Το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο επι­ση­μαί­νει: «Το πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του εκλεγ­μέ­νου Προ­έ­δρου Μορά­λες χαρα­κτη­ρί­στη­κε από βία, διώ­ξεις και συλ­λή­ψεις ενα­ντί­ον λαϊ­κών δυνά­με­ων. Από την άλλη μεριά οι τοπο­θε­τή­σεις Τραμπ καθώς και του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών απο­δει­κνύ­ουν πόσο υπο­κρι­τι­κές και επι­κίν­δυ­νες είναι οι δια­κη­ρύ­ξεις τους περί “δημο­κρα­τί­ας”.

Καταγ­γέλ­λου­με τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις ενά­ντια στο δικαί­ω­μα των λαών να απο­φα­σί­ζουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλ­λον τους. Το ΠΑΜΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στο λαό της Βολι­βί­ας, της Βενε­ζου­έ­λας, στους λαούς της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση και τον ιμπεριαλισμό».

Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Υφε­ση και Ειρή­νη σημειώ­νει ανά­με­σα σε άλλα: «Οι δηλώ­σεις του Προ­έ­δρου των ΗΠΑ, Τραμπ, και το “μήνυ­μα” η Βολι­βία “δεί­χνει τον δρό­μο” σε Βενε­ζου­έ­λα και Νικα­ρά­γουα δεί­χνουν τη δύσκο­λη και επι­κίν­δυ­νη συνέ­χεια που επι­φυ­λάσ­σουν οι ιμπε­ρια­λι­στές των ΗΠΑ στους λαούς των συγκε­κρι­μέ­νων χωρών. Η ΕΕ, μη ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υπο­στή­ρι­ξε έμμε­σα το πραξικόπημα.

Το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολι­βία είναι ένας ακό­μα κρί­κος στη μακριά αλυ­σί­δα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων — πρα­ξι­κο­πη­μά­των στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή. Θυμί­ζει μαύ­ρες μέρες αμε­τά­κλη­τα κατα­δι­κα­σμέ­νες στη συνεί­δη­ση των λαών όλου του κόσμου. Στις συν­θή­κες λυσ­σα­λέ­ου αντα­γω­νι­σμού των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών για το μοί­ρα­σμα των αγο­ρών και του πλού­του των λαών και τα πρα­ξι­κο­πή­μα­τα και η πολι­τι­κή των κανο­νιο­φό­ρων γίνο­νται εργα­λείο επι­βο­λής όταν τα “ειρη­νι­κά μέσα” δεν επαρ­κούν για να φέρουν τα πράγ­μα­τα στα μέτρα των συμ­φε­ρό­ντων κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κής δύναμης».

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης επί­σης «εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του προς το λαό της Βολι­βί­ας για να υπε­ρα­σπι­στεί το δικαί­ω­μά του να απο­φα­σί­ζει μόνος και ελεύ­θε­ρα για τις τύχες και την ηγε­σία του, ώστε να γίνει κυρί­αρ­χος της χώρας και του πλού­του του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο