Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολικό, και για τους δύο, διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ

Στην τελι­κή ευθεία για την επι­κύ­ρω­ση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και τις τις εκλο­γές και οι συνε­ταί­ροι της συγκυ­βέρ­νη­σης τρέ­χουν να σωθούν αφού πρώ­τα βύθι­σαν το λαό ακό­μη περισ­σό­τε­ρο στη δυστυ­χία και υπη­ρέ­τη­σαν με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο τους ιμπε­ρια­λι­στές μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα σε ένα απέ­ρα­ντο στρατόπεδο.

Από τη μία η κυβέρ­νη­ση, έχο­ντας εξα­σφα­λί­σει τους 151 για κάθε ψηφο­φο­ρία, θέλει να σβή­σει λίγο πριν τις εκλο­γές την τετρά­χρο­νη συμ­βί­ω­σή της με τους ακρο­δε­ξιούς Ανε­ξάρ­τη­τους Έλλη­νες, και από την άλλη ο Π. Καμ­μέ­νος βλέ­πο­ντας να χάνει ακρο­α­τή­ριο επι­χει­ρεί μια «ηρω­ι­κή» έξο­δο, και έτσι δια­μορ­φώ­νε­ται ανά­λο­γα η ρητο­ρι­κή και των δύο.

Τα σενά­ρια απο­χώ­ρη­σης των ΑΝΕΛ (ή όσοι ακο­λου­θή­σουν τον Καμ­μέ­νο) από την κυβέρ­νη­ση πυρο­δό­τη­σαν οι ανα­φο­ρές του Πάνου Κάμ­με­νου με αφορ­μή δηλώ­σεις του πρώ­ην υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Νίκου Κοτζιά. Τα σενά­ρια ενδυ­νά­μω­σε από το πρωί της Δευ­τέ­ρας ο βου­λευ­τής των ΑΝΕΛ Θανά­σης Παπα­χρι­στό­που­λος που σε αλλε­πάλ­λη­λες τηλε­ο­πτι­κές εμφα­νί­σεις δια­βε­βαί­ω­νε ότι δεν θα συνερ­γή­σει για την πτώ­ση της κυβέρ­νη­σης και πώς θα ψηφί­σει στη Βου­λή τη Συμ­φω­νία των Πρεσπών.

Την Τετάρ­τη ανα­μέ­νε­ται να συνε­δριά­σει η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα των ΑΝΕΛ υπό τον Πάνο Καμ­μέ­νο. Ήδη ο βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος Κώστας Κατσί­κης δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι ΑΝΕΛ θα απο­χω­ρή­σουν από την κυβέρ­νη­ση και ότι θα απο­σύ­ρουν την εμπι­στο­σύ­νη προς την κυβέρ­νη­ση πριν έρθει στη Βου­λή η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. «Όταν θα απο­σύ­ρου­με την εμπι­στο­σύ­νη μας τότε η κυβέρ­νη­ση χάνει τη δεδη­λω­μέ­νη», δήλω­σε στο «Θέμα FM» ο Κ. Κατσί­κης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τέτοια περί­πτω­ση, δια­κι­νεί­ται το σενά­ριο της κυβέρ­νη­σης μειο­ψη­φί­ας, η οποία θα έχει στη Βου­λή στις κρί­σι­μες ψηφο­φο­ρί­ες τους απα­ραί­τη­τους 151 βουλευτές.

Η κυβέρ­νη­ση έχει τις 151 ψήφους τόσο για τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών όσο και για «οποια­δή­πο­τε κρί­σι­μη ψηφο­φο­ρία», εκτί­μη­σε η Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημε­ρι­νή της συνε­δρί­α­ση, σύμ­φω­να με όσα «διέρ­ρε­αν» πηγές του κυβερ­νώ­ντος κόμματος.

Φαί­νε­ται πως στους ΑΝΕΛ υπάρ­χουν δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις για το αν θα πρέ­πει να υπάρ­ξει δια­ζύ­γιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προ­ερ­χό­με­νη από τους ΑΝΕΛ υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Μαρί­να Χρυ­σο­βε­λώ­νη, η οποία ωστό­σο δεν είναι βου­λευ­τής, σε δηλώ­σεις της στο ραδιό­φω­νο «Real FM» ανέ­φε­ρε: «Τι σημαί­νει ότι ο κ. Καμ­μέ­νος θα απο­σύ­ρει τους βου­λευ­τές; Οι βου­λευ­τές δεν είναι αντι­κεί­με­να, ούτε βαλί­τσες για να τις απο­σύ­ρου­με και να τις απο­μα­κρύ­νου­με». Πρό­σθε­σε πως «εγώ θα ανα­γνώ­σω το κεί­με­νο της συγκε­κρι­μέ­νης συμ­φω­νί­ας και εφό­σον είναι πράγ­μα­τι προς το συμ­φέ­ρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομί­ζω ότι υπάρ­χει κανέ­νας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουρ­γή­σω προ­βλή­μα­τα στην κυβέρνηση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο