Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βορά σε κυκλώματα οι ανήλικοι πρόσφυγες

Βορά σε κυκλώ­μα­τα, προ­κει­μέ­νου να μαζέ­ψουν τα χρή­μα­τα που ζητούν οι λαθρο­δια­κι­νη­τές για τους μετα­φέ­ρουν σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, γίνο­νται ασυ­νό­δευ­τοι πρό­σφυ­γες, οι οποί­οι ζουν σε “ γκρί­ζες ζώνες” στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, απο­φεύ­γο­ντας την κατα­γρα­φή τους από τις αρχές, όπως απο­κα­λύ­πτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύ­θυ­νη του Κέντρου Υπο­στή­ρι­ξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, Βαλ­μπό­να Χυστού­να, με αφορ­μή την 18η Οκτω­βρί­ου που έχει ορι­στεί ως Ευρω­παϊ­κή Ημέ­ρα κατά της Εμπο­ρί­ας Ανθρώπων.

“ Πολ­λοί από τους ασυ­νό­δευ­τους ανή­λι­κους πρό­σφυ­γες δεν θέλουν να γίνει η πρώ­τη τους κατα­γρα­φή στην Ελλά­δα, για­τί θέλουν να συνε­χί­σουν το ταξί­δι τους σε άλλες χώρες, όπου αν εντο­πι­στούν από τις αρχές, δεν θα χρεια­στεί να επι­στρέ­ψουν στην πρώ­τη χώρα κατα­γρα­φής” εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Χυστούνα.

Επι­κα­λού­με­νη σχε­τι­κά στοι­χεία από τις Ομά­δες Κοι­νω­νι­κής Εργα­σί­ας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, τονί­ζει ότι από τις αρχές του 2019 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμ­βρί­ου, εντο­πί­στη­καν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη 612 ανή­λι­κοι πρό­σφυ­γες σε κίν­δυ­νο, από τους οποί­ους οι 574 είναι ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι πρό­σφυ­γες που ζουν στο δρόμο.

«Τα παι­διά αυτά ζουν “ εκτός πλαι­σί­ου”, κοι­μού­νται σε διά­φο­ρα εγκα­τα­λειμ­μέ­να κτί­ρια ή σε σπί­τια φίλων και συγ­γε­νών, δου­λεύ­ουν πολ­λές ώρες σε βεν­ζι­νά­δι­κα και χωρά­φια ή τα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται κυκλώ­μα­τα, προ­κει­μέ­νου να που­λούν παρά­νο­μα τσι­γά­ρα και ναρ­κω­τι­κά» ανέ­φε­ρε η κ.Χυστούνα.

Κύριο μέλη­μα των ανή­λι­κων προ­σφύ­γων που θεω­ρούν ότι “ στην Ελλά­δα δεν έχουν ευκαι­ρί­ες έντα­ξης”, είναι να μαζέ­ψουν χρή­μα­τα για να μετα­βούν, μέσω λαθρο­δια­κι­νη­τών, σε άλλες χώρες.

«Επει­δή τα παι­διά αυξά­νο­νται κάθε μέρα και όλο και περισ­σό­τε­ρα ανα­ζη­τούν τρό­πους δια­φυ­γής, αυξά­νο­νται και οι “ ταρί­φες” των κυκλω­μά­των. Αυτές κυμαί­νο­νται από 3.000 έως 6.000 ευρώ και εξαρ­τώ­νται από τις συν­θή­κες λαθρο­δια­κί­νη­σης, αν θα φύγουν από Αλβα­νία και στη συνέ­χεια από Κόσο­βο ή Μαυ­ρο­βού­νιο, αν θα είναι πολυ­πλη­θής η ομά­δα, κτλ» ανα­φέ­ρει η κ.Χυστούνα, προ­σθέ­το­ντας ότι στην Αλβα­νία δεν υπάρ­χουν δομές υπο­στή­ρι­ξης παρά μόνο ένα camp, έξω από τα Τίρα­να, με δυνα­τό­τη­τα φιλο­ξε­νί­ας 2000 ανθρώπων.

Εκτός από τους ανή­λι­κους πρό­σφυ­γες, η Ομά­δα Κοι­νω­νι­κής Εργα­σί­ας της ΑΡΣΙΣ εντό­πι­σε τους τελευ­ταί­ους εννέα μήνες στους δρό­μους της Θεσ­σα­λο­νί­κης και άλλα 137 παι­διά Ρομά από την Αλβα­νία, τη Βουλ­γα­ρία, τη Ρου­μα­νία και την Ελλάδα.

«Τα περισ­σό­τε­ρα είναι από τη Βουλ­γα­ρία και τη Ρου­μα­νία και έρχο­νται μαζί με τους γονείς τους στη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπου μένουν για 3–4 μήνες είτε σε ενοι­κια­ζό­με­να δια­με­ρί­σμα­τα είτε σε βανά­κια. Τα παι­διά ηλι­κί­ας 8–12 χρό­νων ζητια­νεύ­ουν σε διά­φο­ρες περιο­χές της πόλης, ενώ τα λίγο μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας, επαι­τούν παί­ζο­ντας μου­σι­κά όργα­να” περι­γρά­φει η κ.Χυστούνα, η οποία ξεκα­θα­ρί­ζει ότι οι γονείς περι­μέ­νουν χρή­μα­τα από τα παι­διά τους και οι ίδιοι δεν εργά­ζο­νται, κάνο­ντας ξανά έκκλη­ση στους κατοί­κους να μη δίνουν λεφτά, για­τί έτσι συντη­ρεί­ται το φαινόμενο.

Στο πλαί­σιο της σημε­ρι­νής μέρας κατά της Εμπο­ρί­ας Ανθρώ­πων, η ΑΡΣΙΣ διορ­γα­νώ­νει εκδή­λω­ση, από τις 4 το από­γευ­μα μέχρι τις 10 το βρά­δυ, στο αθλη­τι­κό πάρ­κο «Γαλα­ξί­ας», στην οδό Καρα­κά­ση 19 (περιο­χή Δελ­φών-Μαρ­τί­ου). Θα διε­ξα­χθούν φιλι­κοί αγώ­νες ποδο­σφαί­ρου μετα­ξύ της “ ARSIS Football Club” και της Ένω­σης Ποδο­σφαι­ρι­κών Σωμα­τεί­ων Μακε­δο­νί­ας και μπά­σκετ ΑΜΕΑ μετα­ξύ της «ARSIS Basketball Club» και της «Mega Alexandros 1994» Pilaias και έχουν προ­γραμ­μα­τι­σθεί δρα­στη­ριό­τη­τες δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης και τέχνης, παι­χνί­δια για μικρούς και μεγά­λους με το κινη­τό σχο­λείο, αθλη­τι­κά εργα­στή­ρια καθώς και μάθη­μα πρώ­των βοηθειών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο