Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή-Απαγόρευση διαδηλώσεων: Οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη — Τσίπρα — Γεννηματά

Σήμε­ρα στην Βου­λή συζη­τεί­ται και ψηφί­ζε­ται το επαί­σχυ­ντο νομο­σχέ­διο που θέλει να βάλει στο «γύψο» τις δια­δη­λώ­σεις.  Το ΚΚΕ έχει ζητή­σει την από­συρ­σή του του νομο­σχε­δί­ου — τερα­τούρ­γη­μα και κατέ­θε­σε αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας. Το από­γευ­μα έξω από τη Βου­λή, όπως και σε άλλες πόλεις, διορ­γα­νώ­νο­νται διαδηλώσεις.

Προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση

Μια ανα­κύ­κλω­ση των προ­σχη­μά­των πάνω στα οποία η κυβέρ­νη­ση στη­ρί­ζει το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις ήταν η ομι­λία του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής προ­σπα­θώ­ντας να κρύ­ψει ότι η στό­χευ­ση είναι κάθε λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση και κάθε δια­δή­λω­ση που για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί θα πρέ­πει να αδειο­δο­τη­θεί με βάση το σκο­πό της, άρα εκ των προ­τέ­ρων θεω­ρεί­ται απαγορευμένη!

Επέ­λε­ξε να ξεκι­νή­σει την ομι­λία του αξιο­ποιώ­ντας και πάλι την υπό­θε­ση της Μαρ­φίν, αυτή τη φορά λόγω των φθο­ρών στο μνη­μείο, λέγο­ντας ότι είναι «φασι­σμός» και πως «τέτοια φαι­νό­με­να εκδη­λώ­νο­νται κάθε τόσο στο όνο­μα του δημο­κρα­τι­κού δικαιώ­μα­τος στη δια­δή­λω­ση». Η συνε­χής σύν­δε­ση της υπό­θε­σης της Μαρ­φίν με τις δια­δη­λώ­σεις δεί­χνει την προ­σπά­θεια συκο­φά­ντη­σης των λαϊ­κών διεκδικήσεων.

Μίλη­σε για «ρεα­λι­στι­κή εφαρ­μο­γή» του δικαιώ­μα­τος της υπαί­θριας συνά­θροι­σης και για «θέσπι­ση κανό­νων» και πως η κυβέρ­νη­σή του καταρ­γεί τα χου­ντι­κά νομο­θε­τή­μα­τα με βάση τα οποία, όπως είπε, και ο ΣΥΡΙΖΑ απα­γό­ρευ­σε δια­δη­λώ­σεις. Κλεί­νο­ντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, ανέ­φε­ρε πως η κυβέρ­νη­ση έκα­νε δεκτές τις προ­τά­σεις του, αλλά ξεκα­θά­ρι­σε ότι η ουσία του νομο­σχε­δί­ου δεν αλλά­ζει, σημειώ­νο­ντας πως η Βου­λή μπο­ρεί «να βελ­τιώ­νει τα νομο­σχέ­δια χωρίς να αλλά­ξει τον κεντρι­κό στόχο».

Ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι δια­τά­ξεις του νομο­σχε­δί­ου δεν αφο­ρούν τις δια­δη­λώ­σεις της Πρω­το­μα­γιάς και του Πολυ­τε­χνεί­ου και πρό­σθε­σε πως κρι­τή­ριο για περιο­ρι­σμούς και απα­γο­ρεύ­σεις είναι «η έκτα­ση της δια­δή­λω­σης με βάση το απο­τύ­πω­μα στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα», ένα κρι­τή­ριο-λάστι­χο που εύκο­λα μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί σε βάρος των δια­δη­λώ­σε­ων. Για τον οργα­νω­τή των δια­δη­λώ­σε­ων επι­βε­βαί­ω­σε ότι πρω­το­πό­ροι αγω­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές θα σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια για ζημιές που έχουν προ­κα­λέ­σει προ­βο­κά­το­ρες. Σύμ­φω­να με τον Κ. Μητσο­τά­κη ο οργα­νω­τής θα φέρει την αστι­κή ευθύ­νη για ζημιές αν εγκαί­ρως δεν έχει κινη­θεί για να τις αποτρέψει.

Ανέ­φε­ρε πως το νομο­σχέ­διο είναι η υλο­ποί­η­ση μιας κεντρι­κής προ­ε­κλο­γι­κής δέσμευ­σης της ΝΔ και για να εμφα­νί­σει το αντι­δρα­στι­κό νομο­σχέ­διο σαν κάτι προ­ο­δευ­τι­κό, επι­κα­λέ­στη­κε τους συνταγ­μα­το­λό­γους Ν. Αλι­βι­ζά­το και Αν. Μανι­τά­κη έως και τον …Αλ. Σβώ­λο! Απέ­φυ­γε ωστό­σο να πει το παρα­μι­κρό στην κρι­τι­κή του ΚΚΕ στο άρθρο 19 και στη σύν­δε­ση του ριζο­σπα­στι­σμού με υπαρ­κτές μορ­φές βίας όπως ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή και στη σύστα­ση Διεύ­θυν­σης Πρό­λη­ψης της Βίας για την αντι­με­τώ­πι­ση της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης της κοι­νω­νί­ας, δηλα­δή τη σκέ­ψη και τη δρά­ση κατά του βάρ­βα­ρου καπι­τα­λι­στι­κού συστήματος.

Την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αποφυγή «κυκλοφοριακού κομφούζιου» από τις διαδηλώσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Την εφαρ­μο­γή της ήδη υπάρ­χου­σας ‑επί­σης αντι­δρα­στι­κής- νομο­θε­σί­ας για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων προ­έ­βα­λε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας ως απά­ντη­ση στο νομο­σχέ­διο που έχει κατα­θέ­σει η κυβέρ­νη­ση, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Αφού ανα­γνώ­ρι­σε ότι «ορι­σμέ­νες φορές κάποια πράγ­μα­τα προ­κα­λούν δυσφο­ρία» και ότι «ολι­γά­ριθ­μες δια­δη­λώ­σεις προ­κα­λούν κυκλο­φο­ρια­κά προ­βλή­μα­τα», ρίχνο­ντας έτσι νερό στο μύλο της επι­χει­ρη­μα­το­λο­γί­ας της κυβέρ­νη­σης, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνι­σε ότι υπάρ­χει το θεσμι­κό πλαί­σιο για να λύσει αυτά τα «προ­βλή­μα­τα», σημειώ­νο­ντας ότι «υπήρ­ξαν και υπάρ­χουν περι­πτώ­σεις που η ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία προ­βλέ­πει περιο­ρι­σμό» των δια­δη­λώ­σε­ων. Και τι να πει άλλω­στε, πέρα από άσφαι­ρες κορό­νες, όταν επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ θεσμο­θε­τή­θη­καν μέτρα όπως η ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αντι­δρά­σε­ων στους πλει­στη­ρια­σμούς και ο συν­δι­κα­λι­στι­κός νόμος που επι­χει­ρεί να βάλει εμπό­δια στην οργά­νω­ση του αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων και το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, ενώ δια­τη­ρή­θη­καν αναλ­λοί­ω­τοι όχι μόνο ο νόμος για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων, αλλά και οι τρο­μο­νό­μοι κ.λπ.

Παράλ­λη­λα, αφού ανα­φέρ­θη­κε σε «ακρο­δε­ξιά και νεο­δε­ξιά συνά­ντη­ση», ανα­φέρ­θη­κε στο ΚΙΝΑΛ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «ντρο­πή» την υπερ­ψή­φι­ση του νομο­σχε­δί­ου, σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι μπο­ρεί «πολ­λοί να ζήλε­ψαν τη δική σας δια­δρο­μή προς τα έδρα­να της ΝΔ κ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δη», σπεύ­δο­ντας να παρου­σιά­σει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνέ­χεια» της «Δημο­κρα­τι­κής Παράταξης».

Θετική η Φ. Γεννηματά με δικαιολογία ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Θετι­κό το ΚΙΝΑΛ στο νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις κρυ­πτό­με­νο, όπως φάνη­κε από την ομι­λία της Φώφης Γεν­νη­μα­τά, πίσω από τη δικαιο­λο­γία ότι έγι­ναν δεκτές οι προ­τά­σεις του από την κυβέρ­νη­ση, η οποία φρό­ντι­σε να κάνει τη διευ­κό­λυν­ση χωρίς να αλλά­ξει την ουσία του νομοθετήματος.

Ισχυ­ρί­στη­κε ότι με τις προ­τά­σεις του το ΚΙΝΑΛ ανά­γκα­σε την κυβέρ­νη­ση να ξανα­γρά­ψει το νομο­σχέ­διο, λέγο­ντας ότι «αλλά­ξα­με ριζι­κά τα αντι­δη­μο­κρα­τι­κό νομο­σχέ­διο», πως «το ξανα­γρά­ψα­με με δημο­κρα­τι­κό μελά­νι» και ότι το κόμ­μα της ήταν «το προ­ο­δευ­τι­κό ανά­χω­μα απέ­να­ντι στη λογι­κή σας “νόμος και τάξη”».

Ανέ­φε­ρε πως «αντί για ένα όχι και να σας δώσου­με λευ­κή επι­τα­γή», στο ΚΙΝΑΛ «απο­φα­σί­σα­με να στα­θού­με στο ύψος των περι­στά­σε­ων» και ζήτη­σε κάποιες επι­πλέ­ον «θεσμι­κές εγγυ­ή­σεις» για να υπερ­ψη­φί­σει το κόμ­μα της όλα τα άρθρα και στο σύνο­λο το νομοσχέδιο.

Απα­ντώ­ντας στον Αλέ­ξη Τσί­πρα, που έκα­νε λόγο για ντρο­πή του ΚΙΝΑΛ που στη­ρί­ζει το νομο­σχέ­διο, ανέ­φε­ρε ότι «ντρο­πή είναι να συγκυ­βερ­νάς με την ακρο­δε­ξιά και να την ενσωματώνεις».

Ακο­λού­θη­σε ένα διά­λο­γος μετα­ξύ Αλέ­ξη Τσί­πρα και Φώφης Γεν­νη­μα­τά με επί­κε­ντρο τις συμ­μα­χί­ες του ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας έκα­νε λόγο για «παρά­λο­γη και αυτο­κα­τα­στρο­φι­κή» επι­λο­γή του ΚΙΝΑΛ να συντάσ­σε­ται με την κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη που «ήδη το διεμ­βο­λί­ζει», ενώ η Φ. Γεν­νη­μα­τά ισχυ­ρί­στη­κε ότι το ΚΙΝΑΛ «κάνει απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση», διό­τι η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση αδυ­να­τεί να δια­δρα­μα­τί­σει το ρόλο της.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο