Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή-ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά, δεν θα πληρώσουν ξανά

Η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθείτε όλοι σας έχει χρεοκοπήσει

Ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του στη Βου­λή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκα­νε ξεχω­ρι­στή ανα­φο­ρά στις εξε­λί­ξεις στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, σημειώ­νο­ντας:

«Κυρί­ες και κύριοι βουλευτές,

Επι­τρέψ­τε μου να ξεκι­νή­σω τη σημε­ρι­νή μου ομι­λία με τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στον Εβρο, γενι­κό­τε­ρα τις εξε­λί­ξεις στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, που είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κές και περι­κλεί­ουν κατά την άπο­ψή μας σοβα­ρούς κινδύνους.
Και έχε­τε μεγά­λη ευθύ­νη, κύριοι της κυβέρ­νη­σης, για­τί συνε­χί­ζε­τε την επι­κίν­δυ­νη τακτι­κή του εφη­συ­χα­σμού, με πρώ­το και καλύ­τε­ρο τον πρω­θυ­πουρ­γό να λέει για τα γεγο­νό­τα στον Εβρο πως “δεν συνέ­βη και κάτι αξιοσημείωτο…”.
Δεν είναι αξιο­ση­μεί­ω­το το γεγο­νός ότι η Τουρ­κία αμφι­σβη­τεί το Πρω­τό­κολ­λο του 1926 και τη Συν­θή­κη, κατ’ επέ­κτα­ση, της Λοζά­νης που καθό­ρι­σε τα σύνο­ρα ανά­με­σα στις δύο χώρες; ‘Η μήπως δεν είναι αξιο­ση­μεί­ω­τα μια σει­ρά από γεγο­νό­τα και εξε­λί­ξεις που έρχο­νται να προ­στε­θούν σ’ αυτά στον Εβρο;

Σας θυμί­ζω αυτά που ήδη ξέρετε:

  • Τις δηλώ­σεις του Ακάρ για νομι­μο­ποί­η­ση και συνέ­χι­ση των υπερ­πτή­σε­ων στα ελλη­νι­κά νησιά, στο πλαί­σιο της λογι­κής των γκρί­ζων ζωνών.
  • Τις δηλώ­σεις του Τσα­βού­σο­γλου για την έντα­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών στα νησιά και πιθα­νώς στον Εβρο, στο πλαί­σιο των παζα­ριών ΕΕ — Τουρ­κί­ας για την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία για το Προσφυγικό.
  • Την αξιο­ποί­η­ση της ανυ­πό­στα­της Συμ­φω­νί­ας Τουρ­κί­ας — Λιβύ­ης και τη συμ­φω­νία Λιβύ­ης με την κρα­τι­κή τουρ­κι­κή εται­ρεία πετρε­λαί­ου που φέρ­νει πιο κοντά τουρ­κι­κές έρευ­νες νότια της Κρήτης.
  • Ενώ στοι­χείο της κλι­μά­κω­σης της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας είναι και η σημε­ρι­νή (σ.σ. 29/5) ενέρ­γεια του Ερντο­γάν να σπι­λώ­σει ένα παγκό­σμιο πολι­τι­στι­κό μνη­μείο όπως είναι η Αγιά Σοφιά.

Ολα αυτά βέβαια απο­δει­κνύ­ουν τις βαθύ­τε­ρες γεω­στρα­τη­γι­κές επι­διώ­ξεις της Τουρ­κί­ας στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Ολοι σας έχετε γίνει ΝΑΤΟικότεροι του ΝΑΤΟ και λιβανίζετε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους σας για τη δήθεν ασφάλεια που παρέχουν στη χώρα μας, κρύβοντας τον βρώμικο και επικίνδυνο ταυτόχρονα ρόλο που παίζουν.

Η Τουρ­κία όμως με τις πλά­τες του ΝΑΤΟ κάνει επί­δει­ξη ισχύ­ος. Πρό­σφα­τες είναι οι δηλώ­σεις του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΝΑΤΟ Στόλ­τεν­μπεργκ, ο οποί­ος στή­ρι­ξε τις τουρ­κι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Λιβύη και την κυβέρ­νη­ση Σάρατζ.
Αυτή η πολι­τι­κή της εμπλο­κής στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολι­τι­κή που ακο­λου­θεί­τε όλοι σας, έχει χρε­ο­κο­πή­σει.
Ανα­λαμ­βά­νε­τε μεγά­λες ευθύ­νες, για­τί κάνε­τε ό,τι περ­νά­ει από το χέρι σας για να μεγα­λώ­σει αυτή η εμπλο­κή, προσ­δο­κώ­ντας ανεύ­θυ­να, μήπως και κατα­φέ­ρε­τε να απο­σπά­σε­τε μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο για τους εγχώ­ριους ομί­λους στη δια­μά­χη για το ποιος θα βάλει στο χέρι όλο τον πλού­το της περιοχής.
Σήμε­ρα οι μόνες θέσεις που μπο­ρούν να εκφρά­σουν τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και να δώσουν ώθη­ση στην πάλη του λαού μας, στην κοι­νή πάλη των λαών, είναι οι θέσεις για:

  • Καμιά αλλα­γή των συνό­ρων και καμία συμ­με­το­χή σε παζά­ρια για τη συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαίου
  • Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και οι άλλες αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις.
  • Να ακυ­ρω­θούν κυβερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις για συμ­με­το­χή σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό και απο­δέ­σμευ­ση απ’ αυτές τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμμαχίες.
  • Να κατα­πο­λε­μη­θούν οι εθνι­κι­στι­κές κραυ­γές όλων των ειδών και οι πολε­μι­κοί τυχοδιωκτισμοί».

Μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για τις ΠΝΠ που εκδό­θη­καν στις 13 Απρί­λη και την 1η Μάη ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση πανη­γυ­ρί­ζει για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ και κρύ­βει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ότι οι νέες επι­χο­ρη­γή­σεις και δάνεια θα οδη­γη­θούν στις τσέ­πες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και οι λαοί θα φορ­τω­θούν νέα βάρη και μέτρα.
Πρό­σθε­σε ότι το παι­χνί­δι της εξα­πά­τη­σης παί­ζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για θετι­κή εξέ­λι­ξη και ευχά­ρι­στη έκπληξη.

Για τις ΠΝΠ, υπο­γράμ­μι­σε πως περι­λαμ­βά­νουν αντερ­γα­τι­κά μέτρα που απο­δει­κνύ­ουν την κοροϊ­δία ότι δήθεν οι ζημιές θα μοι­ρα­στούν σε όλους.
Φορ­τώ­νουν ξανά τα βάρη στους εργα­ζό­με­νους που επί 10 χρό­νια πλη­ρώ­νουν για την κερ­δο­φο­ρία λίγων ομί­λων, είπε. Πρό­σθε­σε ότι πετσο­κό­βε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το εισό­δη­μα των εργα­ζό­με­νων, γενι­κεύ­ε­ται η ελα­στι­κή απα­σχό­λη­ση και κατα­στρα­τη­γού­νται Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας. Επί­σης κάλε­σε σε συνέ­χι­ση του αγώ­να για την ισχυ­ρο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος υγεί­ας και ανα­φέρ­θη­κε στην τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ για τη σωτη­ρία της ΛΑΡΚΟ.

«(…) Έρχο­μαι τώρα σε ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις σημε­ρι­νές Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου, τους πανη­γυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης σχε­τι­κά με το “Ταμείο Ανά­καμ­ψης” που πρό­τει­νε η Κομι­σιόν, πανη­γυ­ρι­σμοί που συσκο­τί­ζουν την πραγ­μα­τι­κό­τητα.

Και η πραγματικότητα είναι ότι οι νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα κατευθυνθούν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και, βεβαίως, θα κληθούν πάλι να τα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης, με νέα βάρη και νέα μέτρα.Φυσικά, το παιχνίδι της εξαπάτησης δεν το παίζει μόνο η κυβέρνηση, το παίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Βγή­καν μάλι­στα ο κ. Τσί­πρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και είπαν “ευχά­ρι­στη έκπλη­ξη”, “θετι­κή εξέ­λι­ξη” η πρό­τα­ση της Κομισιόν!
Ευχά­ρι­στη και θετι­κή για ποιους, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Για τους λαούς της Ευρώ­πης, για το λαό της Ελλά­δας; Σίγου­ρα όχι.
Αλή­θεια, ποιο είναι το κρί­σι­μο στοι­χείο; Το ύψος των χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων ή το πού πάνε και για­τί δίνο­νται τα χρή­μα­τα αυτά;
Παλιό­τε­ρα η ΕΕ, όλοι ξέρου­με, έδι­νε πακτω­λό χρη­μά­των για να κατα­στρέ­φε­ται η ελλη­νι­κή αγρο­τι­κή παρα­γω­γή. Τι σημαί­νει; Είναι δηλα­δή θετι­κό αυτό; Ηταν θετι­κό; Για μια ακό­μη φορά απο­δει­κνύ­ε­τε το ρόλο σας, ως “αρι­στε­ροί ψάλ­τες” της βαρ­βα­ρό­τη­τας του συστή­μα­τος και της ΕΕ.

Πάντως, για το ΚΚΕ, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι έκπληξη και πολύ περισσότερο δεν είναι ευχάριστη έκπληξη! Είναι απλά οι παρεμβάσεις που κάνει η ΕΕ σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, για να στηρίξει τους μονοπωλιακούς ομίλους, σε μια σειρά από κλάδους, όπως οι αερομεταφορές, η “πράσινη ανάπτυξη”, η “ψηφιακή οικονομία”, ενώ συνοδεύονται με δέσμευση όλων των κρατών — μελών της, για την προώθηση διαφόρων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί και πριν ακόμη από την πανδημία.

Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι δεν είναι το ύψος των χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων αυτό που καθο­ρί­ζει κάθε φορά τον ταξι­κό τους χαρα­κτή­ρα, αλλά ο σκο­πός για τον οποίο δίνο­νται και οι όροι που τους συνο­δεύ­ουν, σε βάρος βεβαί­ως των εργαζομένων.
Απο­δει­κνύ­ε­ται, επί­σης, ότι οι κυβερ­νή­σεις της ΕΕ — νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές, του “Βορ­ρά” ή του “Νότου” — μπο­ρούν να κατα­λή­γουν σε προ­σω­ρι­νές εύθραυ­στες συμ­φω­νί­ες, όταν πρό­κει­ται για την από κοι­νού επί­θε­σή τους στους εργα­ζό­με­νους, στους λαούς.
Σήμε­ρα, 41 χρό­νια μετά την είσο­δο της Ελλά­δας στην τότε ΕΟΚ, μετέ­πει­τα ΕΕ, τα παρα­μύ­θια των κομ­μά­των που υπε­ρα­σπί­ζο­νται αυτήν την αντι­δρα­στι­κή συμ­μα­χία, έχουν καταρ­ρεύ­σει. Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις, με την παν­δη­μία, έρχο­νται απλά να το επι­βε­βαιώ­σουν για μια ακό­μη φορά.

Ο δρόμος που πραγματικά συμφέρει τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης βρίσκεται στην αποδέσμευση από τον σύγχρονο “λάκκο των λεόντων”.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχε­τε επι­δο­θεί σε αγώ­να δρό­μου για το ποιος θα εξυ­πη­ρε­τή­σει καλύ­τε­ρα τους μεγαλοεπιχειρηματίες
Τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα που περιέ­χει η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου που σήμε­ρα συζη­τά­με, αλλά και όσα ακό­μα ετοι­μά­ζε­τε, απο­δει­κνύ­ουν πόσο μεγά­λη κοροϊ­δία απο­τε­λούν αυτά που λέτε, ότι δήθεν “οι ζημιές θα μοι­ρα­στούν σε όλους”.
Και είναι μεγά­λη η κοροϊ­δία όχι μόνο για­τί οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νουν τις ζημιές πάνω από δέκα χρό­νια τώρα, αλλά και για­τί φορ­τώ­νο­νται ξανά τα βάρη της νέας κρί­σης, για να στη­ρι­χθεί η κερ­δο­φο­ρία των λίγων ομίλων.
Αυτός είναι ο καη­μός σας, αυτός είναι ο στό­χος σας, γι’ αυτό από τη μια παρέ­χε­τε άφθο­νο κρα­τι­κό χρή­μα και νέα εργα­λεία σε μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες, ενώ από την άλλη ισο­πε­δώ­νε­τε τις εργα­σια­κές σχέ­σεις, τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, το εργα­τι­κό — λαϊ­κό εισό­δη­μα. Και σ’ αυτόν το στό­χο ταυ­τί­ζε­στε, κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό έχε­τε επι­δο­θεί σε έναν αγώ­να δρό­μου για το ποιος από τους δυο σας θα εξυ­πη­ρε­τή­σει καλύ­τε­ρα τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, ενώ την ίδια ώρα κάνε­τε ό,τι περ­νά­ει από το χέρι σας για να εξα­πα­τή­σε­τε τους πολλούς.

  • Μήπως δεν συμ­φω­νεί­τε και οι δύο με τη φορο­α­συ­λία του κεφαλαίου;
  • Μήπως δεν συμ­φω­νεί­τε με τη δια­τή­ρη­ση όλων των μνη­μο­νια­κών νόμων που ενι­σχύ­ουν την “ευε­λι­ξία” στις εργα­σια­κές σχέ­σεις, την επί­θε­ση στο εισό­δη­μα, τη φορο­λη­στεία λαϊ­κών στρωμάτων;
  • Μήπως πάνω σε αυτό το έδα­φος δεν “ήρθαν κι έδε­σαν” όλες οι Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιεχομένου;
  • Η ταύ­τι­σή σας βγά­ζει μάτι! Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα λέτε ακρι­βώς το ίδιο πράγ­μα, όσο κι αν το διαν­θί­ζε­τε με δια­φο­ρε­τι­κές λέξεις και προ­βάλ­λε­τε κάπως δια­φο­ρε­τι­κές εκδο­χές του ίδιου: Πώς δηλα­δή οι εργα­ζό­με­νοι να δεχτούν νέες θυσί­ες για τα κέρ­δη μιας χού­φτας ολίγων!

Πήρα­τε μια πρώ­τη απά­ντη­ση χτες από τους εργα­ζό­με­νους στον Επι­σι­τι­σμό και τον Του­ρι­σμό, οι οποί­οι λένε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: “Οι μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι έχουν χρή­μα να ζήσουν 10 έως 100 ζωές, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι του κλά­δου ούτε μία ακό­μη μέρα”.

Οι μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες υπο­λο­γί­ζουν πόσα ακό­μα θα κερ­δί­σουν, οι εργα­ζό­με­νοι πόσα ακό­μα θα χάσουν

Κύριοι της κυβέρ­νη­σης, ξέρε­τε πολύ καλά πως τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα που ανα­κοι­νώ­σα­τε, προ­σο­μοιά­ζουν τα μέτρα των προη­γού­με­νων μνη­μο­νί­ων που εναλ­λάξ αλλά και όλοι μαζί ψηφί­σα­τε. Τι ακρι­βώς κάνε­τε σήμερα;

  • Πετσο­κό­βε­τε ακό­μα παρα­πέ­ρα το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, οι οποί­οι βέβαια έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει τη ζωή τους, τις ανά­γκες τους με βάση το μισθό που παίρ­νουν από τη δου­λειά τους.
  • Γενι­κεύ­ε­τε την “ελα­στι­κή” απα­σχό­λη­ση παντού και για όλους, σε ωρά­ρια και μέρες δουλειάς.
  • Καταρ­γεί­τε όλες τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας που είναι σε ισχύ, αφού όλοι οι όροι που καθο­ρί­ζουν μισθούς και χρό­νο εργα­σί­ας ανατρέπονται.
  • Δίνε­τε νέα εργα­λεία στη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία για να προ­χω­ρή­σει σε νέες μειώ­σεις μισθών σε ένα πολύ μεγά­λο φάσμα εργαζομένων.
  • Μονι­μο­ποιεί­τε μειώ­σεις που στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση θα είναι στο 20%, ενώ ένα σημα­ντι­κό τμή­μα που θα παρα­μεί­νει εκτός εργα­σί­ας θα βρε­θεί είτε με τα 534 ευρώ του επι­δό­μα­τος της ανα­στο­λής της σύμ­βα­σης ή με τα 400 ευρώ του επι­δό­μα­τος ανεργίας.
  • Και την ίδια στιγ­μή, ένα μεγά­λο τμή­μα των εργα­ζο­μέ­νων θα παρα­μεί­νει άνερ­γο και χωρίς καμία προ­στα­σία. Οπως χωρίς προ­στα­σία βρέ­θη­κε ένα μεγά­λο κομ­μά­τι εργα­ζο­μέ­νων μέσα στην παν­δη­μία, αλλά και μετά απ’ αυτή.

Με τα μέτρα που προ­βάλ­λε­τε, το χρο­νιά­τι­κο εισό­δη­μα για πάρα πολ­λούς εργα­ζό­με­νους περιο­ρί­ζε­ται στα 1.600 ευρώ, το χρο­νιά­τι­κο, δηλα­δή, όλο κι όλο σε 4 μήνες επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας! Μάλι­στα, η ίδια η επι­δό­τη­ση της εργα­σί­ας απο­δει­κνύ­ε­ται στην πρά­ξη πως είναι καρα­μπι­νά­τη ενί­σχυ­ση μόνο προς την εργοδοσία.
Οι εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται στο περι­θώ­ριο, μισο­ά­νερ­γοι ή άνερ­γοι, με μισθούς που έμμε­σα προ­σεγ­γί­ζουν τις πάγιες επι­διώ­ξεις του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και των κυβερ­νή­σε­ών του, δηλα­δή να αμεί­βο­νται με το “ελά­χι­στο εγγυ­η­μέ­νο εισό­δη­μα”, με ψίχου­λα πτωχοκομείου.

Οι λεγό­με­νες ρήτρες για τη δια­τή­ρη­ση εργα­σί­ας απο­δει­κνύ­ο­νται όχι απλά διά­τρη­τες αλλά είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Κανέ­νας δεν δεσμεύ­ει την εργο­δο­σία να δια­τη­ρή­σει τον εργα­ζό­με­νο μετά τη λήξη της περιό­δου της κρα­τι­κής ενί­σχυ­σης στους μισθούς.
Μέσα στους χώρους δου­λειάς και σχε­δόν σε κάθε κλά­δο οι εργα­ζό­με­νοι ανη­συ­χούν, για­τί γνω­ρί­ζουν οι ίδιοι την πραγ­μα­τι­κή κατά­στα­ση, τη ζουν καθημερινά.
Επι­πλέ­ον, με δεδο­μέ­νη την πλή­ρη απου­σία και την υπο­στε­λέ­χω­ση των ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών είναι “δεδο­μέ­νο” ότι — όπως πολ­λές φορές συμ­βαί­νει με τις συμ­βά­σεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης, που το ωρά­ριο παρα­τεί­νε­ται παρά­νο­μα, έτσι και τώρα — χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι θα υπο­χρε­ω­θούν σε εργα­σία κατά το χρό­νο που υπο­τί­θε­ται ότι δεν θα εργάζονται.
Στην περί­ο­δο του εγκλει­σμού της καρα­ντί­νας μετρού­σα­με καθη­με­ρι­νά δεκά­δες καταγγελίες.
Σήμε­ρα στή­νε­ται πάλι ο εργα­ζό­με­νος λαός στα έξι μέτρα.

Αυτήν τη στιγ­μή που μιλά­με, σε όλα τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά γρα­φεία, έχουν βγει κομπιου­τε­ρά­κια για να δουν ποια είναι εκεί­νη η μεί­ξη των μέτρων που θα φέρει το καλύ­τε­ρο δυνα­τό απο­τέ­λε­σμα για τους ίδιους, μειώ­νο­ντας τους μισθούς, αυξά­νο­ντας την “ευε­λι­ξία”. Και η εργα­τι­κή οικο­γέ­νεια κάνει τις ίδιες πρά­ξεις, όμως αυτή για να δει πώς θα τα βγά­λει πέρα. Βλέ­πε­τε, οι μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες υπο­λο­γί­ζουν πόσα ακό­μα θα κερ­δί­σουν, πόσα θα φάνε, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός πόσα ακό­μα θα χάσουν.

Τα πολυδιαφημισμένα «προγράμματα επιδότησης» ο δούρειος ίππος για το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων

Ψάχνου­με να βρού­με τι είναι αυτό που σήμε­ρα σας οδη­γεί ή αξί­ζει τέτοια προ­βο­λή, σαν αυτή που κάνε­τε εσείς. Λέτε τόσες μεγά­λες κου­βέ­ντες γύρω από την περι­βό­η­τη επι­δό­τη­ση τάχα της εργασίας.
Ολοι σας μιλά­τε για την επι­δό­τη­ση της εργα­σί­ας και όχι της ανερ­γί­ας. Λες και αυτό το μέτρο είναι κάτι καινοτόμο.
Δηλα­δή δέκα χρό­νια τώρα, μέσα στην καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, τι κάνα­τε; Μήπως επι­δο­τού­σα­τε τους ανέρ­γους; Οχι, βέβαια, τους εργο­δό­τες πάλι επι­δο­τού­σα­τε, βαφτί­ζο­ντας την ενί­σχυ­σή τους επι­δό­τη­ση της εργασίας.

Αυτοί ήταν που έπαιρ­ναν και παίρ­νουν τη μερί­δα του λέο­ντος από τα ποσά που κατα­γρά­φο­νται στους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς του ΟΑΕΔ! Οι μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες όλα αυτά τα χρό­νια είχαν να επι­λέ­ξουν από ένα πλή­θος προ­γραμ­μά­των που αξιο­ποιού­σαν κάθε πιθα­νή και απί­θα­νη εκδο­χή στην ευε­λι­ξία, ενώ ταυ­τό­χρο­να η επι­δό­τη­ση της ανερ­γί­ας γίνο­νταν πιο αυστη­ρή, σε σημείο να επι­δο­τού­νται ο ένας στους δώδε­κα ανέργους!
Ολα αυτά τα προ­γράμ­μα­τα έβα­ζαν από την πίσω πόρ­τα κάθε είδους ευέ­λι­κτη μορ­φή εργα­σί­ας, κατα­στρα­τη­γού­σαν Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, μεί­ω­ναν μισθούς, αύξα­ναν το ωρά­ριο εργα­σί­ας.
Τα δημο­σιο­γρα­φι­κά παπα­γα­λά­κια σας στα κανά­λια όλα αυτά τα κάνουν γαρ­γά­ρα βέβαια. Μόνο ειρω­νι­κά σχό­λια — σχό­λια που στά­ζουν χολή — ξέρουν να κάνουν για τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων και για τη μεγά­λη στή­ρι­ξη, όντως, που τους δίνει το ΚΚΕ για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των τους. Και μη μας πεί­τε, πάλι, για την υπο­τι­θέ­με­νη δέσμευ­ση των εργο­δο­τών να δια­τη­ρή­σουν θέσεις εργα­σί­ας, για­τί ξέρε­τε πολύ καλά ότι στα χρό­νια της κρί­σης αυτές οι δεσμεύ­σεις πήγαν περίπατο.

Τα προ­γράμ­μα­τα αυτά αξιο­ποι­ή­θη­καν όχι μόνο στον ιδιω­τι­κό, αλλά και στο δημό­σιο τομέα, έγι­ναν ο δού­ρειος ίππος μέσα στους χώρους δου­λειάς, φτιά­χνο­ντας στρα­τιές κακο­πλη­ρω­μέ­νων και ευέ­λι­κτων εργα­ζο­μέ­νων μιας χρήσης.
Ετσι σήμε­ρα, μετρά­με διά­φο­ρα είδη συμ­βά­σε­ων, με ημε­ρο­μη­νία λήξης, σε μία σει­ρά δομές και χώρους δου­λειάς. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα ο τομέ­ας της καθα­ριό­τη­τας στους δήμους. Μιλά­με για τις χιλιά­δες καθα­ρί­στριες, που τώρα που ανοί­γουν τα Δημο­τι­κά Σχο­λεία, θα πρέ­πει να καθα­ρί­ζουν ταυ­τό­χρο­να και τα Δημο­τι­κά και τα Γυμνά­σια και τα Λύκεια. Μιλά­με για όλους αυτούς τους εργα­ζό­με­νους που τους μετα­κι­νεί­τε από τη μία υπη­ρε­σία στην άλλη και χρό­νια τώρα τους κρα­τά­τε σε διαρ­κή ομη­ρία. Αυτή είναι λοι­πόν η περί­φη­μη επι­δό­τη­ση εργασίας!

Και για να σας προλάβουμε, σας λέμε ότι ο πραγματικός στόχος σας δεν είναι η μείωση της ανεργίας, όπως χρόνια τώρα παπαγαλίζετε, αλλά ο κύριος στόχος είναι το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των συμβάσεων, το τσάκισμα των μισθών.

Ξέρε­τε πολύ καλά πως με τις πολι­τι­κές σας η ανερ­γία δεν μειώ­νε­ται ουσια­στι­κά, το πολύ — πολύ ανα­κυ­κλώ­νε­ται. Παρα­μο­νές της παν­δη­μί­ας, αυτό που είχα­τε κατα­φέ­ρει — και μάλι­στα όπως εσείς λέγα­τε σε συν­θή­κες ανά­πτυ­ξης — επί­ση­μα η ανερ­γία ήταν στο 17%, με τους μακρο­χρό­νια ανέρ­γους να βρί­σκο­νται κατά εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες στις λίστες του ΟΑΕΔ και κανέ­νας από αυτούς να μην επι­δο­τεί­ται και η μαύ­ρη ανα­σφά­λι­στη εργα­σία να οργιάζει.

Ακό­μα και ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, 20 χρό­νια τώρα, αδυ­να­τεί να δώσει συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία, πόσες απ’ αυτές τις θέσεις εργα­σί­ας των εκα­το­ντά­δων επι­δο­τού­με­νων προ­γραμ­μά­των μετα­τρά­πη­καν σε θέσεις μόνι­μης και στα­θε­ρής εργα­σί­ας! Ξέρε­τε για­τί; Για­τί αυτοί οι δεί­κτες προ­σεγ­γί­ζουν το μηδέν!
Σήμε­ρα έρχε­στε με ένα αντί­στοι­χο πρό­γραμ­μα, που όμως είναι πιο γενι­κευ­μέ­νο, πρό­γραμ­μα που αν αντι­κα­τα­στή­σου­με τη λέξη SURE και βάλου­με τις λέξεις “κοι­νω­φε­λές” ή voucher, είναι ακρι­βώς το ίδιο, έχει ακρι­βώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Και εσείς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τόση υπο­κρι­σία πια; Τα προ­γράμ­μα­τα voucher και τα προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­φε­λούς εργα­σί­ας δεν τα θυμά­στε; ‘Η μήπως δεν τα εφαρ­μό­σα­τε κι εσείς πανη­γυ­ρί­ζο­ντας μάλι­στα για την απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τά τους;

  • Εσείς είχα­τε μέχρι και τις καθα­ρί­στριες του ΟΑΕΔ απλή­ρω­τες και στο τέλος τις πετά­ξα­τε έξω. Οι εργα­ζό­με­νοι πλέ­ον έχουν μεγά­λη πεί­ρα. Ξέρουν ότι έχουν πλη­ρώ­σει τα προη­γού­με­να χρό­νια πολ­λά. Δεν θα πλη­ρώ­σουν ξανά!
  • Τίπο­τα νέο από τα ίδια παλιά υλι­κά της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της Υγείας
  • Πρό­σφα­τα ο πρω­θυ­πουρ­γός ξανα­βά­φτι­σε το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας: Από ΕΣΥ το είπε “Νέο ΕΣΥ”. Μόνο που τίπο­τα νέο για το λαό δεν μπο­ρεί να προ­κύ­ψει από τα ίδια παλιά υλι­κά της πολι­τι­κής της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης. Για­τί πολύ απλά αυτή η πολι­τι­κή έχει χρεοκοπήσει.
  • Αυτή η πολι­τι­κή πολύ πριν την παν­δη­μία έφτα­σε το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας λίγο πριν την κατάρ­ρευ­ση ουσια­στι­κά, με εξου­θε­νω­μέ­νους, κακο­πλη­ρω­μέ­νους τους ελά­χι­στους υγειο­νο­μι­κούς, με το 20% εξ αυτών να μετρά­ει μέρες ή μήνες πριν την απόλυση.
  • Αυτή η πολι­τι­κή τώρα έχει βάλει έναν ολό­κλη­ρο λαό στην ανα­μο­νή για ένα ιατρι­κό ραντε­βού, για εξε­τά­σεις, για μια διά­γνω­ση, μια θερα­πεία, για τα φάρ­μα­κά του.
  • Αυτή η πολι­τι­κή ευθύ­νε­ται που μετα­τρέ­ψα­τε το ΕΣΥ σε κορο­νο-ΕΣΥ και άφη­σε χωρίς περί­θαλ­ψη ασθε­νείς με χρό­νια νοσή­μα­τα, ενώ στέ­ρη­σε από άλλους καρ­διο­πα­θείς, καρ­κι­νο­πα­θείς την ανα­γκαία φροντίδα.
  • Κι ενώ ο λαός μας συνε­χί­ζει με αγω­νία να έχει στραμ­μέ­νο το βλέμ­μα του στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, εσείς έχε­τε το νου σας στο πώς θα ωφε­λη­θούν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στην Υγεία.

Γι’ αυτό ακόμα και μέσα στην πανδημία:

  • Διπλα­σιά­σα­τε τις απο­ζη­μιώ­σεις από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία για κάθε κρε­βά­τι ΜΕΘ.
  • Κλεί­σα­τε τον κόσμο σπί­τι του χωρίς για­τρό, αντί να επι­τά­ξε­τε τον ιδιω­τι­κό τομέα.
  • Αφή­σα­τε ανε­ξέ­λεγ­κτους ιδιω­τι­κούς ομί­λους να ξεζου­μί­ζουν το προ­σω­πι­κό τους, να του στε­ρούν ακό­μα και στοι­χειώ­δη μέτρα προστασίας.
  • Τους δώσα­τε το ελεύ­θε­ρο να θησαυ­ρί­ζουν από τα δια­γνω­στι­κά τεστ.

Τώρα επα­να­φέ­ρε­τε τα σχέ­δια που αφή­σα­τε στη μέση. Σχέ­δια όπου το νέο Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας θα δου­λεύ­ει σε συνερ­γα­σία με τον ιδιω­τι­κό τομέα, με τις ΣΔΙΤ, τις γνω­στές συνερ­γα­σί­ες και συμπρά­ξεις με τους δια­φό­ρους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους στην Υγεία.
Παρου­σιά­ζε­τε δηλα­δή ως σωτή­ρια για το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας την πολι­τι­κή που ευθύ­νε­ται για τα προ­βλή­μα­τά του, μια πολι­τι­κή που στε­ρεί από το λαό το δικαί­ω­μα σε πλή­ρεις, δωρε­άν, σύγ­χρο­νες υπη­ρε­σί­ες Υγείας.
Αυτά τα παλιά “υλι­κά” είναι ήδη δοκι­μα­σμέ­να και σε πιο προηγ­μέ­νες οικο­νο­μι­κά καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, όπως στις ΗΠΑ για παρά­δειγ­μα, μια χώρα όπου εκα­τομ­μύ­ρια ανα­σφά­λι­στοι δεν πέρα­σαν καν την πόρ­τα του νοσο­κο­μεί­ου, ενώ άλλοι πλή­ρω­ναν ακρι­βά τη νοση­λεία ή μάταια ανα­ζη­τού­σαν ένα κρε­βά­τι στις ΜΕΘ. Δοκι­μά­στη­καν σε χώρες όπου οι για­τροί επέ­λε­γαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθά­νει λόγω της ανε­πάρ­κειας των ΜΕΘ, όπως στην Ιτα­λία, στην Ισπα­νία, στη Βρε­τα­νία κ.α. Τώρα όμως, και με την εμπει­ρία της παν­δη­μί­ας, ο λαός πρέ­πει να πει φτά­νει πια!

Φτά­νει πια με την κοροϊ­δία απέ­να­ντι στους για­τρούς, στους νοση­λευ­τές, συνο­λι­κά τους εργα­ζό­με­νους που με τη δου­λειά και την αυτο­θυ­σία τους κρα­τούν όρθια τα νοσο­κο­μεία μας.
Φτά­νει πια με τα χαρά­τσια και τις πλη­ρω­μές ασθε­νών και ασφα­λι­σμέ­νων. Με την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και τις ελλείψεις.

Τώρα μπορεί να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν για όλους, στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Να παραταθεί η θητεία του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τέλος, για να ‘χου­με κι ένα καλό ερώ­τη­μα, για­τί δεν προ­χω­ρά­τε στην παρά­τα­ση της θητεί­ας του ΔΣ της Ενω­σης Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέ­ων όπως ζητά — έστω ενδει­κτι­κά αλλά χαρα­κτη­ρι­στι­κά — πάνω από το 90% των ψηφι­σά­ντων του κλά­δου αυτού, την ώρα που το κάνε­τε με τη σημε­ρι­νή ΠΝΠ για μια σει­ρά άλλες Ενώ­σεις, Σωμα­τεία και Συλλόγους;
Είναι παρα­πά­νω από φανε­ρή η σκο­πι­μό­τη­τα αυτού του γεγο­νό­τος. Εάν προ­χω­ρή­σε­τε σε δικα­στι­κό διο­ρι­σμό, θα πρό­κει­ται πραγ­μα­τι­κά για ένα ξεκά­θα­ρο πρα­ξι­κό­πη­μα. Και βεβαί­ως, είμα­στε σίγου­ροι, θα το πλη­ρώ­σε­τε ακρι­βά αυτό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο