Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή: «Κοκορομαχία» και «ψιχουλομαχία» ενόψει εκλογών

Το εναρ­κτή­ριο λάκτι­σμα για την έντα­ση της προ­ε­κλο­γι­κής «κοκο­ρο­μα­χί­ας», αλλά και για το προ­ε­κλο­γι­κό παζά­ρι έδω­σε η «ψιχου­λο­μα­χία» στη Βου­λή ανά­με­σα στον πρω­θυ­πουρ­γό και τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εκλο­γές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επι­βε­βαιώ­σει τα λεγό­με­νά μου», ισχυ­ρί­στη­κε στη δευ­τε­ρο­λο­γία του ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, με αφορ­μή τα σενά­ρια (σε μεγά­λο βαθ­μό εκπο­ρεύ­ο­νται από την ίδια την κυβέρ­νη­ση) περί πρό­ω­ρων εκλο­γών το Σεπτέμβρη.

Ο ίδιος απά­ντη­σε στον Αλ. Τσί­πρα, που εμφα­νί­στη­κε να κόπτε­ται για τη «στα­θε­ρό­τη­τα» του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος (εγκά­λε­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό ότι είναι «παρά­γο­ντας αστά­θειας»), πως δεν βλέ­πει υπουρ­γούς να έχουν κατε­βά­σει τα μολύ­βια. «Υπάρ­χει νομο­θε­τι­κός όγκος που έρχε­ται τους επό­με­νους μήνες στη Βου­λή», είπε, ως προς το αντι­λαϊ­κό έργο της κυβέρνησης.

Στην δε τρι­το­λο­γία του, ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε πως «άλλος είναι ο παρά­γο­ντας αστά­θειας, η απλή ανα­λο­γι­κή», προ­σθέ­το­ντας: «Σήμε­ρα παρά ποτέ, ο τόπος χρειά­ζε­ται στα­θε­ρό­τη­τα. Η στα­θε­ρό­τη­τα υπη­ρε­τεί­ται από κυβερ­νή­σεις που απο­λαμ­βά­νουν της εμπι­στο­σύ­νης της Βου­λής, που έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να κινη­θούν γρή­γο­ρα, που έχουν απο­δεί­ξει ότι μια κυβέρ­νη­ση η οποία απο­τε­λεί­ται και συγκρο­τεί­ται από ένα κόμ­μα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να διευ­ρύ­νει την απή­χη­σή της και να προ­σελ­κύ­σει στε­λέ­χη που δεν ανή­κουν στον χώρο της ΝΔ (…) Άρα η πηγή αστά­θειας είναι η απλή ανα­λο­γι­κή. Όταν γίνουν οι εκλο­γές στο τέλος της τετρα­ε­τί­ας θα αδρα­νο­ποι­η­θεί αυτή η βόμ­βα την οποία έχε­τε θέσει και στις δεύ­τε­ρες εκλο­γές θα προ­κύ­ψει αυτο­δύ­να­μη κυβέρνηση».

Βεβαί­ως, η πραγ­μα­τι­κή και ανό­θευ­τη απλή ανα­λο­γι­κή, πέρα από την κατάρ­γη­ση κάθε μπό­νους σαν αυτό που επα­νέ­φε­ρε η ΝΔ, προ­ϋ­πο­θέ­τει την κατάρ­γη­ση του πλα­φόν για την είσο­δο στη Βου­λή, το οποίο δια­τή­ρη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφο­ρά την «κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή» που υπο­τί­θε­ται ότι αφο­ρού­σε η συνε­δρί­α­ση, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης έκλει­σε τη συζή­τη­ση στη Βου­λή ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως ο λαός μόνο ψίχου­λα «εντός των δημο­σιο­νο­μι­κών ορί­ων που αντέ­χει η χώρα» μπο­ρεί να περι­μέ­νει (στην καλύ­τε­ρη των περιπτώσεων).

Ο Αλ. Τσί­πρας στη δευ­τε­ρο­λο­γία του σέρ­βι­ρε εκ νέου το παρα­μύ­θι της «προ­ο­δευ­τι­κής» κυβέρ­νη­σης συνερ­γα­σί­ας, εκτι­μώ­ντας ότι μια τέτοια κυβέρ­νη­ση «μπο­ρεί να προ­κύ­ψει από την πρώ­τη κάλ­πη». Απευ­θυ­νό­με­νος δε στο ΠΑΣΟΚ, τόνι­σε πως όσοι δια­κη­ρύτ­τουν πως θέλουν μια σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση «δεν έχουν παρά να απο­κλεί­σουν ρητά και κατη­γο­ρη­μα­τι­κά κάθε σκέ­ψη για συνερ­γα­σία με τη ΝΔ του κ. Μητσο­τά­κη για να έχουν κάποια συνέ­πεια τα λόγια και οι προ­τά­σεις τους».

«Άσφαιρη» κριτική στην κυβέρνηση από Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Σε εθνι­κι­στι­κές και ρατσι­στι­κές κορό­νες, πίσω από τις οποί­ες υπάρ­χει η στή­ρι­ξη μερί­δων του κεφα­λαί­ου, επι­δό­θη­κε ο επι­κε­φα­λής της Ελλη­νι­κής Λύσης, Κυριά­κος Βελό­που­λος, στην προ ημε­ρη­σί­ας δια­τά­ξε­ως συζή­τη­ση στη Βου­λή για την «κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή» της κυβέρνησης.

Ο Κυρ. Βελό­που­λος ζήτη­σε να υπάρ­ξει «σχέ­διο παρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης», για τη στή­ρι­ξη των εγχώ­ριων ομί­λων. Όσον αφο­ρά τη λεγό­με­νη κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, έκα­νε «έκκλη­ση» …στην ανθρω­πιά του πρω­θυ­πουρ­γού, ενώ τον κάλε­σε να μην κάνει «μαλ­θα­κούς» τους Έλλη­νες με επι­δο­μα­τι­κή πολι­τι­κή, την ώρα που οι εργα­ζό­με­νοι «φτύ­νουν αίμα» καθη­με­ρι­νά για να επι­βιώ­σουν από την ακρί­βεια και την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Τέλος, κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει σε εκλο­γές, αν δεν μπο­ρεί να συνεχίσει.

Στην τοπο­θέ­τη­σή του ο επι­κε­φα­λής του ΜέΡΑ25, Γιά­νης Βαρου­φά­κης, κάλε­σε επί­σης την κυβέρ­νη­ση να ανα­κοι­νώ­σει εκλο­γές, καθώς «δεν λει­τουρ­γεί», όπως είπε. Ακό­μα, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση για «αισχρο­κέρ­δεια» εξαι­τί­ας της ακρί­βειας, χωρίς να κάνει λόγο καθό­λου για τις αιτί­ες της ακρί­βειας και του πλη­θω­ρι­σμού, όπως η στρα­τη­γι­κή της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» στην οποία ορκί­ζε­ται το κόμ­μα του. Επί­σης, επι­χεί­ρη­σε να συντη­ρή­σει την κάλ­πι­κη αντι­πα­ρά­θε­ση για το πρώ­το εξά­μη­νο δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο