Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή: Στη διάσκεψη των προέδρων η ενός λεπτού σιγή για Κατσίφα — Η δήλωση του Θ. Παφίλη

Ομό­φω­να και με πολύ μετρη­μέ­νους τόνους, όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο πρό­ε­δρος της Βου­λής Νίκος Βού­τσης, έκλει­σε στη Διά­σκε­ψη των Προ­έ­δρων το θέμα της πρω­το­βου­λί­ας του αντι­προ­έ­δρου του Σώμα­τος Νική­τα Κακλα­μά­νη, να τηρή­σει η Ολο­μέ­λεια ενός λεπτού σιγή για τον Κων­στα­ντί­νο Κατσίφα.

«Είπα­με καλό ήταν να είχε υπάρ­ξει προ­συ­νεν­νό­η­ση, το θέμα έκλει­σε», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Βούτσης.

«Έγι­νε μια αρκε­τά ανα­λυ­τι­κή συζή­τη­ση από όλες τις πλευ­ρές στη Διά­σκε­ψη. Χωρίς να ανέ­βουν οι τόνοι για την πρω­το­βου­λία του φίλου Νική­τα Κακλα­μά­νη, ειπώ­θη­κε η πολι­τι­κή απο­τί­μη­ση αυτής της συζή­τη­σης, που κατα­τεί­νει ότι έπρε­πε να είχε απο­φευ­χθεί αυτή η πρω­το­βου­λία για­τί ήταν γνω­στές οι θέσεις όλων των κομ­μά­των και αρκε­τά δια­φο­ρε­τι­κές για αυτό το τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό. Είναι αυτο­νό­η­τη η λύπη μας στους οικεί­ους του όπως και η διε­ρεύ­νη­ση σε βάθος όλων των πραγ­μα­τι­κών συν­θη­κών», σημεί­ω­σε ο κ. Βού­τσης ενη­με­ρώ­νο­ντας τους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς συντά­κτες αμέ­σως μετά την Διά­σκε­ψη των Προ­έ­δρων της Βουλής.

Ο κ. Κακλα­μά­νης ανέ­φε­ρε, από την πλευ­ρά του, ότι τυπι­κά είχε το δικαί­ω­μα να το κάνει, ενώ η ΝΔ κάλυ­ψε την πρω­το­βου­λία του αντι­προ­έ­δρου, υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν ήταν λάθος.

Από το ΚΚΕ, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πός του Θανά­σης Παφί­λης ανέ­φε­ρε ότι από την αρχή είναι γνω­στές οι θέσεις του κόμ­μα­τος του στο να διε­ρευ­νη­θούν όλα τα γεγο­νό­τα στην υπό­θε­ση Κατσί­φα τα οποία πλέ­ον αξιο­ποιού­νται από εθνι­κι­στι­κές δυνά­μεις και την Αλβα­νία. «Ήδη γίνε­ται στα Βαλ­κά­νια συζή­τη­ση περί αλλα­γής συνό­ρων. Τέτοια θέμα­τα δεν μπο­ρούν να μπαί­νουν σε 10 δευ­τε­ρό­λε­πτα. Οι βου­λευ­τές μας δεν πρό­λα­βαν να αντι­δρά­σουν. Χρειά­ζε­ται προ­συ­νεν­νό­η­ση. Όπως έγι­νε δεν συμ­φω­νού­με. Δεν μπο­ρέ­σα­με να κάνου­με τίπο­τα. Είναι λάθος κίνη­ση, σε τόσο σοβα­ρά ζητή­μα­τα θα έπρε­πε να υπάρ­ξει προ­συ­νεν­νό­η­ση με τα κόμ­μα­τα», ανέ­φε­ρε ο κ. Παφίλης.

Ομό­φω­να η Διά­σκε­ψη των Προ­έ­δρων έκλει­σε το θέμα της πρω­το­βου­λί­ας του αντι­προ­έ­δρου της Βου­λής Ν.Κακλαμάνη να τηρη­θεί ενός λεπτού σιγή για τον Κ. Κατσίφα.

Στο μετα­ξύ, σε  συνέ­ντευ­ξή του στον ρ/σ “24/7”, ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος,  ερω­τη­θείς αν το ΚΚΕ συμ­φώ­νη­σε με την πρό­τα­ση του προ­ε­δρεύ­ο­ντος της Βου­λής, Νική­τα Κακλα­μά­νη για τήρη­ση ενός λεπτού σιγής στην μνή­μη του Κ. Κατσί­φα και αν θεω­ρεί ότι το όλο κλί­μα προ­ω­θεί φαι­νό­με­να “όπως αυτά που είδα­με το σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο με δύο εμφα­νί­σεις ταγ­μά­των εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής στο Μονα­στη­ρά­κι και στην Καλ­λι­θέα” απά­ντη­σε “θεω­ρού­με ότι ήταν μια άκαι­ρη πρω­το­βου­λία του κ. Κακλα­μά­νη, για­τί δεν έχει διε­λευ­καν­θεί η υπό­θε­ση και από αυτή την άπο­ψη μόνο σκε­πτι­κι­σμό μπο­ρεί να δημιουργήσει.‘Όλο το προη­γού­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα αλλά και το επό­με­νο αξιο­ποιώ­ντας το συγκε­κρι­μέ­νο φόνο θα έχου­με κλι­μά­κω­ση του εθνι­κι­σμού και από τη μία και από την άλλη πλευ­ρά. Αυτός είναι και ο κίν­δυ­νος να αξιο­ποι­η­θούν τέτοια περι­στα­τι­κά από ακραία εθνι­κι­στι­κά στοι­χεία στην κατεύ­θυν­ση δημιουρ­γία σοβα­ρό­τε­ρων προ­βλη­μά­των και στις σχέ­σεις ανά­με­σα στις δύο χώρες και πολύ περισ­σό­τε­ρο ανά­με­σα στους δύο λαούς. Αυτή η κλι­μά­κω­ση του εθνι­κι­σμού τρο­φο­δο­τεί την εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της ΧΑ” κατέ­λη­ξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Επι­κίν­δυ­νες ακρο­βα­σί­ες – Ενός λεπτού σιγή στη μνή­μη του Κων­στα­ντί­νου Κατσί­φα τήρη­σε η Βουλή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο