Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλευτές ΚΚΕ: Παρεμβάσεις στη Βουλή ενάντια στον κατάπτυστο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Την αντί­θε­ση του ΚΚΕ στο νέο νόμο πλαί­σιο για τα ΑΕΙ, εξέ­φρα­σε ο Γιάν­νης Δελής ειδι­κός αγο­ρη­τής του Κόμ­μα­τος, μιλώ­ντας στη συζή­τη­ση που διε­ξά­γε­ται σήμε­ρα και αύριο στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Σημεί­ω­σε πως ο νέος νόμος είναι συνέ­χεια νομο­θε­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων στην κατεύ­θυν­ση της στα­δια­κής μετα­τρο­πής των Πανε­πι­στη­μί­ων σε επι­χει­ρή­σεις, για να εξυ­πη­ρε­τούν τις ανά­γκες των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, μακριά από τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των φοι­τη­τών, των παι­διών της εργα­τι­κής λαϊ­κής οικο­γέ­νειας για μόρ­φω­ση και δου­λειά. Αυτή, άλλω­στε, συνέ­χι­σε, είναι η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, η στρα­τη­γι­κή της Μπο­λό­νια, που εκθειά­ζει ο ΣΕΒ και στη­ρί­ζουν όλες δια­χρο­νι­κά οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις, υπο­γράμ­μι­σε χαρακτηριστικά.

Μετα­τρο­πή του Πανε­πι­στη­μί­ου σε ένα μεγά­λο εμπο­ρι­κό κέντρο με μάνατζερ

Η κυβέρ­νη­ση με το παρόν νομο­σχέ­διο μετα­τρέ­πει το Πανε­πι­στή­μιο σε ένα μεγά­λο εκπαι­δευ­τι­κό εμπο­ρι­κό κέντρο και δεν λύνει κανέ­να από τα πολ­λά και αξε­πέ­ρα­στα οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα των παι­διών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών που σπουδάζουν.

Απα­ντώ­ντας στο επι­χεί­ρη­μα της κυβέρ­νη­σης ότι ανε­βαί­νει η ποιό­τη­τα σπου­δών, ο Γ. Δελής τόνι­σε ότι ποιό­τη­τα δεν είναι η εκτό­πι­ση της παι­δα­γω­γι­κής επάρ­κειας που προ­βλέ­πει το νομο­σχέ­διο, αφαι­ρώ­ντας εν ψυχρώ τα επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και με το κόστος της να ανέρ­χε­ται στα 700 ευρώ, που πρέ­πει κάποιος να πλη­ρώ­σει για να την εξα­σφα­λί­σει.   «Αυτό δεν είναι ποιό­τη­τα, είναι εμπό­ριο» σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

Κατήγ­γει­λε πως με την ισο­τί­μη­ση 4ετών και 3ετών πτυ­χί­ων, που προ­βλέ­πει το νομο­σχέ­διο, ουσια­στι­κά ανοί­γει ο δρό­μος για ισο­τί­μη­ση των πτυ­χί­ων δια­φό­ρων κολ­λε­γί­ων που ξεφυ­τρώ­νουν κάθε μέρα στη χώρα μας σημειώ­νο­ντας πως αυτό επί­σης δεν είναι ποιό­τη­τα αλλά  υπο­βάθ­μι­ση των πτυχίων.

«Το επι­χεί­ρη­μα για και­νο­το­μί­ες που επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση καταρ­ρέ­ει σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος  μπρο­στά στις ελλεί­ψεις της φοι­τη­τι­κής μέρι­μνας» υπο­γράμ­μι­σε προ­σθέ­το­ντας ότι εστί­ες και λέσχες, σήμε­ρα ρημά­ζουν έως ότου να έρθουν οι νέες μέσω των ΣΔΙΤ που θα πλη­ρώ­νουν πανά­κρι­βα οι φοιτητές.

Ο Γ. Δελής ανα­φε­ρό­με­νος στο επι­χεί­ρη­μα της αυτο­νο­μί­ας των Πανε­πι­στη­μί­ων που ανα­φέ­ρουν η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα, σημεί­ω­σε πως αυτο­νο­μία δεν υπάρ­χει με διο­ρι­σμέ­νους Πρυ­τά­νεις και Κοσμή­το­ρες, με διο­ρι­σμέ­νους μάναν­τζερ και τελι­κά η εξω­στρέ­φεια που επι­κα­λού­νται, δεν είναι τίπο­τα άλλο παρά η πρόσ­δε­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου, στις ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Το Πανε­πι­στή­μιο θα παρά­γει φθη­νούς και ανα­λώ­σι­μους εργα­ζό­με­νους χωρίς δικαιώματα

Ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής σημεί­ω­σε πως οι ρυθ­μί­σεις του νομο­σχε­δί­ου με τις δια­φο­ρε­τι­κές ταχύ­τη­τες πτυ­χί­ων που εισά­γει, ουσια­στι­κά μετα­τρέ­πουν τους φοι­τη­τές, τους αυρια­νούς εργα­ζό­με­νους, σε φθη­νό και ανα­λώ­σι­μο προ­ϊ­όν, έρμαιο στα χέρια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Να είναι κατάλ­λη­λοι στις μετα­βαλ­λό­με­νες ανά­γκες των επι­χει­ρή­σε­ων και χωρίς δικαιώ­μα­τα, όπως άλλω­στε έχει δια­μορ­φω­θεί η αγο­ρά εργα­σί­ας για τους νέους με μισθούς πεί­νας, χωρίς ΣΣΕ, με ωρά­ρια — λάστιχο.

Σε ένα μεγά­λο εμπο­ρι­κό κέντρο χρειά­ζε­ται και η εται­ρεία σεκιού­ρι­τι να το φυλά­ει, σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γ. Δελής, ανα­φε­ρό­με­νος στην Πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία που νομο­θέ­τη­σε η κυβέρ­νη­ση, την οποία και κάλε­σε να μην προ­χω­ρή­σει στην εφαρ­μο­γή της καθώς και να μην υπο­τι­μή­σει την πρω­τιά της ΠΚΣ στα πανε­πι­στή­μια μετά τις πρό­σφα­τες φοι­τη­τι­κές εκλογές.

Από­συρ­ση του άρθρου για τα πανε­πι­στη­μια­κά δάση

Ζήτη­σε την από­συρ­ση του άρθρου 296 που καταρ­γεί τα πανε­πι­στη­μια­κά δάση στο Περ­τού­λι, Χαλ­κι­δι­κή και Θεσ­σα­λο­νί­κη, προ­κει­μέ­νου να παρα­δο­θούν τα ίδια τα δάση και οι περιο­χές φιλέ­το όπου βρί­σκο­νται, στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα μέσω της έντα­ξής τους στην εται­ρεία αξιο­ποί­η­σης περιου­σί­ας που συστή­νε­ται με βάση το νομο­σχέ­διο για τα Πανεπιστημια.

Οσον αφο­ρά τα άρθρα για την Εκκλη­σία και τη χορή­γη­ση οργα­νι­κών θέσε­ων κλη­ρι­κών που μισθο­δο­τού­νται από το κρά­τος σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ συμ­φω­νεί και θα ψηφί­σει παρόν με δεδο­μέ­νη την πάγια θέση του για δια­χω­ρι­σμό Εκκλη­σί­ας — Κράτους.

Κατα­λή­γο­ντας τόνι­σε ότι «το πανε­πι­στή­μιο που φτιά­χνε­τε, είναι σκου­ρια­σμέ­νο, οπι­σθο­δρο­μι­κό, παρα­δό­με­νο στις ορέ­ξεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, πανά­κρι­βο, γεμά­το κατα­στο­λή και με κρι­τή­ρια αγο­ράς που χει­ρο­τε­ρεύ­ουν τη θέση των φοι­τη­τών και το επί­πε­δο σπου­δών τους.  Το σύγ­χρο­νο Πανε­πι­στή­μιο πρέ­πει να ικα­νο­ποιεί τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες και όχι να ακο­λου­θεί τα κελεύ­σμα­τα  των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων κατέ­λη­ξε, σημειώ­νο­ντας πως και αυτός ο νόμος θα μεί­νει στα χαρ­τιά όπως θα φανεί και στο αυρια­νό μεγά­λο φοι­τη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο (δια­βά­στε εδώ ολό­κλη­ρη την ομι­λία του).

Νίκος Καραθανασόπουλος

Το σημε­ρι­νό νομο­σχέ­διο απο­τε­λεί συνέ­χεια όλων των προη­γού­με­νων νόμων για τα ΑΕΙ, όπου η συν­δε­τι­κή γραμ­μή τους είναι η μεγα­λύ­τε­ρη σύν­δε­ση με τις ανά­γκες της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Απο­τέ­λε­σμα αυτού είναι από τη μία η στρέ­βλω­ση της έρευ­νας και από την άλλη η υπο­βάθ­μι­ση της έρευ­νας που δεν ενδια­φέ­ρει τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, αλλά αφο­ρά στις λαϊ­κές ανάγκες.

Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­φέρ­θη­κε στα βιο­μη­χα­νι­κά διδα­κτο­ρι­κά, τα οποία το νομο­σχέ­διο επε­κτεί­νει που είναι «κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρή­σε­ων. Επί­σης, η αντιε­πι­στη­μο­νι­κό­τη­τά τους είναι οφθαλ­μο­φα­νής, αφού προ­βλέ­πε­ται στην Επι­τρο­πή του Διδα­κτο­ρι­κού να μπαί­νει και μέλος της επι­χεί­ρη­σης που θα κατευ­θύ­νει την πορεία και τους στό­χους του διδακτορικού».

Όπως επι­σή­μα­νε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, το νομο­σχέ­διο ενι­σχύ­ει περαι­τέ­ρω την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, ένα­ντι της διδα­σκα­λί­ας και επι­διώ­κει τη δια­μόρ­φω­ση ενός ευέ­λι­κτου και ανα­λώ­σι­μου εργα­τι­κού δυνα­μι­κού που θα απο­κτά δεξιό­τη­τες με ημε­ρο­μη­νία λήξης. Γι’ αυτό προ­ω­θεί­ται και η πλή­ρης απο­σύν­δε­ση του πτυ­χί­ου από επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώματα.

Έτσι, δημιουρ­γού­νται προ­γράμ­μα­τα πολ­λών ταχυ­τή­των. «Απ’ όλα έχει ο μπα­χτσές», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος, ανά­λο­γα πόσο αντέ­χει η τσέ­πη του καθε­νός, τσα­κί­ζο­ντας έτσι το επι­στη­μο­νι­κό αντικείμενο.

Όσον αφο­ρά στο εσω­τε­ρι­κό «Erasmus», χρυ­σώ­νει το χάπι στους φοι­τη­τές για τις ελλεί­ψεις καθη­γη­τών και τις ελλεί­ψεις υλι­κο­τε­χνι­κού εξο­πλι­σμού στα Τμή­μα­τά τους και έθε­σε το ερώ­τη­μα «πώς θα πηγαι­νο­έρ­χο­νται οι φοι­τη­τές όταν δεν υπάρ­χει στέ­γα­ση και σίτι­ση;». Πρό­σθε­σε επί­σης ότι οι φοι­τη­τές εκπαι­δεύ­ο­νται στην ευε­λι­ξία, με πτυ­χία-σού­πα και με δεξιό­τη­τες ανα­λώ­σι­μες για την αγο­ρά εργασίας.

Την ίδια ώρα μειώ­νο­νται οι κρα­τι­κές δαπά­νες για την Παι­δεία, όπου στο πλαί­σιο «δημο­σιο­νο­μι­κής εξυ­γί­αν­σης» μετα­φέ­ρο­νται οι δαπά­νες στις πλά­τες των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, για να χρη­μα­το­δο­τη­θούν οι ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Όπως είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, οι «Νέοι Ορί­ζο­ντες», όπως λέγε­ται το νομο­σχέ­διο, υψώ­νουν περισ­σό­τε­ρους ταξι­κούς φραγ­μούς στους νέους που θέλουν να σπου­δά­σουν, αλλά δεν αντέ­χει η τσέ­πη τους και ανοί­γουν νέους ορί­ζο­ντες για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που θα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευνας.

Κατα­λή­γο­ντας, τόνι­σε ότι το νομο­σχέ­διο είναι πολύ πίσω από τις ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας, γι’ αυτό δεν θα πάει μπρο­στά και σε αυτό το ΚΚΕ θα βάλει το χέρι του.

Μανώλης Συντυχάκης

Οι φοι­τη­τές και οι φοι­τή­τριες θα στεί­λουν το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για τα ΑΕΙ εκεί που του αξί­ζει, στον σκου­πι­δο­τε­νε­κέ της ιστο­ρία, επι­σή­μα­νε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Όπως τόνι­σε, πίσω από εύη­χους όρους, όπως ακα­δη­μαϊ­κή αρι­στεία, αυτο­νο­μί­ας, εξω­στρέ­φεια, δια­κρί­νο­νται ξεκά­θα­ρα οι στό­χοι του νομο­σχε­δί­ου για μεγα­λύ­τε­ρη πρόσ­δε­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου με τις επι­χει­ρή­σεις, σε βάρος των ανα­γκών της κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φί­ας. Δημιουρ­γεί­ται μια διοι­κη­τι­κή δομή που παρα­πέ­μπει σε ιδιω­τι­κή εται­ρεία, ώστε τα Ιδρύ­μα­τα να παρέ­χουν πτυ­χία χωρίς επαγ­γελ­μα­τι­κό αντί­κρυ­σμα και επι­χει­ρεί να απο­σπά­σει συναί­νε­ση των φοιτητών.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», είπε ο Μ. Συντυ­χά­κης, ανα­φε­ρό­με­νος στο σχέ­διο κατα­στο­λής ενά­ντια στους φοι­τη­τές που αντι­δρούν απέ­να­ντι στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, καθώς τότε ανα­λαμ­βά­νουν αστυ­νο­μία και εισαγγελείς.

Ακό­μα, σημεί­ω­σε ότι επί­κλη­ση στην αρι­στεία και την και­νο­το­μία, απο­σκο­πεί στο να «ντύ­νο­νται» οι οπι­σθο­δρο­μι­κές αλλα­γές με ωραίο περι­τύ­λιγ­μα. Με βάση το νομο­σχέ­διο σημα­σία δεν θα έχει ο ακα­δη­μαϊ­κός να θα συνει­σφέ­ρει στη γνώ­ση και την έρευ­να για την κοι­νω­νία, αλλά να εφαρ­μό­ζει τις ιδέ­ες που επι­βά­λει ο καπι­τα­λι­στι­κός μεσαί­ω­νας. «Επι­κα­λεί­στε την αρι­στεία, εννο­ώ­ντας την αρι­στεία πλη­ρω­μέ­νη από το πορ­το­φό­λι του μπα­μπά», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, ανα­φε­ρό­με­νος στις ισο­τι­μή­σεις πτυ­χί­ων από κολέ­για με αυτά των ΑΕΙ.

Επί­σης, ανα­φέρ­θη­κε στην πρό­βλε­ψη ότι για ερευ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα θα είναι προ­ϋ­πό­θε­ση η συνερ­γα­σία πανε­πι­στη­μί­ων με επι­χει­ρή­σεις, ενώ ήδη εργα­στή­ρια πανε­πι­στη­μί­ων προ­σφέ­ρουν υπη­ρε­σί­ες σε επι­χει­ρή­σεις, ακό­μα και στο ΝΑΤΟ, τον δολο­φο­νι­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό οργανισμό.

Το ΚΚΕ, υπο­γράμ­μι­σε, κατα­θέ­τει τη δική του πρό­τα­ση για ένα σύγ­χρο­νο πανε­πι­στή­μιο με εξα­σφα­λι­σμέ­νη την απρό­σκο­πτη πρό­σβα­ση, που θα παρέ­χει την απα­ραί­τη­τη γνώ­ση στο πτυ­χίο για μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία. Τέλος, απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση, είπε ότι «πήρα­τε μια γεύ­ση με τις φοι­τη­τι­κές εκλο­γές και τη σαρω­τι­κή νίκη της “Παν­σπου­δα­στι­κής ΚΣ”», συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι το απο­τέ­λε­σμα αυτό θα έχει συνέχεια.

Θανάσης Παφίλης

Ερω­τή­μα­τα που βασα­νί­ζουν τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειας που έχουν παι­διά που σπου­δά­ζουν έθε­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, προς την υπουρ­γό Παι­δεί­ας Νίκη Κερα­μέ­ως, στη συζή­τη­ση για το νόμο-πλαί­σιο για τα ΑΕΙ, στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο Θ. Παφί­λης κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να απα­ντή­σει αν θα αυξή­σει την επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου για τους φοι­τη­τές και τι θα κάνει με τις φοι­τη­τι­κές λέσχες και τη σίτι­ση, την ώρα που τους προ­τεί­νει να πάνε για εσω­τε­ρι­κό «Εrasmus», ενώ με το ζόρι τα βγά­ζουν οι οικο­γέ­νειές τους πέρα.

Επί­σης, σχο­λιά­ζο­ντας την ομι­λία του πρω­θυ­πουρ­γού νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, που παρα­δέ­χθη­κε ότι το πτυ­χίο δεν έχει κανέ­να αντί­κρι­σμα, έθε­σε το ερώ­τη­μα πού θα βρουν τα λεφτά για να πλη­ρώ­νουν μετα­πτυ­χια­κά τα παι­διά των λαϊ­κών στρωμάτων.

Ακό­μα, επι­σή­μα­νε το γεγο­νός ότι ένα παι­δί λαϊ­κής οικο­γέ­νειας «ματώ­νει» στο διά­βα­σμα για να μπει στο Πανε­πι­στή­μιο και μια άλλη οικο­γέ­νεια που μπο­ρεί να πλη­ρώ­σει και να στεί­λει το παι­δί της σε κολέ­γιο, βλέ­πει τα πτυ­χία των δύο να ισοτιμώνται…

Ο Θ. Παφί­λης κάλε­σε την υπουρ­γό να απα­ντή­σει, σχε­τι­κά με την υπο­χρέ­ω­ση για περά­τω­ση των σπου­δών σε ν+2 έτη, πώς ένας φοι­τη­τής που ανα­γκά­ζε­ται να δου­λέ­ψει, για να στη­ρί­ξει την οικο­γέ­νειά του, θα κατα­φέ­ρει να τελειώ­σει μέσα στο περι­θώ­ριο αυτό και να πάει και εσω­τε­ρι­κό «Εrasmus»…

Στην απά­ντη­σή της η υπουρ­γός Παι­δεί­ας ανα­φέρ­θη­κε στο επί­δο­μα ενοι­κί­ου που πήραν πέρ­σι 43.000 φοι­τη­τές, χωρίς να απα­ντά τι θα γίνει από φέτος και σε χρή­μα­τα του Ταμεί­ου Ανά­πτυ­ξης της ΕΕ που κάποια από αυτά θα δοθούν και σε Πανε­πι­στή­μια για υπο­δο­μές. Όσο για τους εργα­ζό­με­νους φοι­τη­τές, είπε ότι υπάρ­χει ειδι­κή εξαίρεση.

Οι απα­ντή­σεις αυτές προ­κά­λε­σαν νέα παρέμ­βα­ση του Θ. Παφί­λη, ο οποί­ος είπε πως είναι πασί­γνω­στο ότι οι περισ­σό­τε­ροι φοι­τη­τές που δου­λεύ­ουν είναι ανα­σφά­λι­στοι και το υπουρ­γείο τους ζητά­ει ένσημα…

Και πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση δεν έχει αίσθη­ση των λαϊ­κών αναγκών.

Βου­λή: Κατα­πέλ­της ο Δ. Κου­τσού­μπας ενά­ντια στο νόμο-πλαί­σιο για τα ΑΕΙ (VIDEO)

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο