Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλευτικές εκλογές 2019: Τι πρέπει να ξέρουμε πριν την κάλπη

Σε λίγες ώρες ανοί­γουν οι κάλ­πες για τις εθνι­κές εκλο­γές και την ανά­δει­ξη νέας κυβέρ­νη­σης και βου­λής. πριν φτά­σου­με στην κάλ­πη πρέ­πει να έχου­με υπό­ψη τα εξής:

• Σε αυτές τις εκλο­γές μπο­ρούν να ψηφί­σουν όσοι έχουν συμπλη­ρώ­σει το 17ο έτος της ηλι­κί­ας τους το 2019 (όσοι δηλα­δή έχουν γεν­νη­θεί από 1/1/2002 έως και 31/12/2002). Στις κάλ­πες καλού­νται να προ­σέλ­θουν 9.903.864 πολί­τες (5.103.442 γυναί­κες — 4.800.422 άντρες).

• Η ψηφο­φο­ρία διαρ­κεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

• Μπο­ρούν να ψηφί­σουν με την αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα, το δια­βα­τή­ριο, την άδεια οδή­γη­σης ή το ατο­μι­κό βιβλιά­ριο υγεί­ας όλων των ασφα­λι­στι­κών ταμείων.

Ψηφί­ζου­με απο­κλει­στι­κά με σταυ­ρό (+) στην αρι­στε­ρή ή τη δεξιά πλευ­ρά του ψηφο­δελ­τί­ου. Εάν βάλου­με σταυ­ρό, και αρι­στε­ρά και δεξιά, το ψηφο­δέλ­τιο θεω­ρεί­ται άκυρο.

Αλλαγές στα εκλογικά κέντρα — Μάθε πού ψηφίζεις

Η κατα­νο­μή των εκλο­γέ­ων στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα θα είναι δια­φο­ρε­τι­κή σε σχέ­ση με τις τετρα­πλές εκλο­γές της 26ης Μαΐ­ου, λόγω της σημα­ντι­κής μεί­ω­σης του συνο­λι­κού αριθ­μού των εκλο­γι­κών τμη­μά­των που είναι ανα­γκαία για τη διε­νέρ­γεια των εθνι­κών εκλο­γών της 7ης Ιουλίου.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ συνι­στά προς τους εκλο­γείς να ανα­ζη­τή­σουν το εκλο­γι­κό τους τμή­μα στην ιστο­σε­λί­δα του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών (www.ypes.gr), στην ειδι­κή εφαρ­μο­γή «Μάθε που Ψηφί­ζεις» ή να καλέ­σουν στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της Διεύ­θυν­σης Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών και στον αριθ­μό 213 136 1500, έως και την Κυρια­κή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προ­κει­μέ­νου να επι­βε­βαιώ­σουν το εκλο­γι­κό τμή­μα στο οποίο θα ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα την προ­σε­χή Κυριακή.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφο­φό­ροι με ανα­πη­ρία ψηφί­ζουν κατ’ από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα. Εφό­σον ζητη­θεί, οι εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές υπο­χρε­ού­νται να τους διευκολύνουν.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο