Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκαν δεκάδες πατημασιές δεινοσαύρων, ηλικίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ετών

Δεκά­δες πολύ καλά δια­τη­ρη­μέ­νες πατη­μα­σιές δει­νο­σαύ­ρων, ηλι­κί­ας του­λά­χι­στον 100 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών, ήλθαν στο φως στο ανα­το­λι­κό Σάσεξ της Βρετανίας.

Οι ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κέι­μπριτζ, με επι­κε­φα­λής τον ‘Αντο­νι Σιλί­το, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό παλαιο­γε­ω­γρα­φί­ας-παλαιο­κλι­μα­το­λο­γί­ας-παλαιο­οι­κο­λο­γί­ας “Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology”, σύμ­φω­να με το BBC και την «Ιντι­πέ­ντεντ», διέ­κρι­ναν του­λά­χι­στον επτά δια­φο­ρε­τι­κά είδη δει­νο­σαύ­ρων, μετα­ξύ των οποί­ων ο Ιγκουα­νό­δων, ο Αγκυ­λό­σαυ­ρος και ένα είδος στεγόσαυρου.

Τα 85 απο­λι­θώ­μα­τα ‑όλα από την πρώ­ι­μη Κρη­τι­δι­κή περί­ο­δο- απο­κα­λύ­φθη­καν μετά από διά­βρω­ση του εδά­φους λόγω έντο­νης κακο­και­ρί­ας το χει­μώ­να στην από­κρη­μνη παρά­κτια τοπο­θε­σία του Χέι­στινγκς, όπου υπήρ­ξε κατάρ­ρευ­ση ασβε­στο­λι­θι­κών πετρω­μά­των. Οι πατη­μα­σιές έχουν μήκος δύο έως άνω των 60 εκα­το­στών και είναι εντυ­πω­σια­κά καλο­δια­τη­ρη­μέ­νες, ώστε φαί­νο­νται λεπτο­μέ­ρειες της ανα­το­μί­ας τους.

Η περιο­χή που έγι­νε η ανα­κά­λυ­ψη, εκτι­μά­ται ότι κάπο­τε βρι­σκό­ταν κοντά σε πηγή νερού, καθώς κοντά στις πατη­μα­σιές βρέ­θη­καν επί­σης απο­λι­θώ­μα­τα φυτά και ζώα. Οι παλαιο­ντο­λό­γοι πιστεύ­ουν ότι θα βρουν και άλλα απο­λι­θώ­μα­τα στην ίδια περιοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο