Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκε αρχαίο αντικείμενο μεγάλης ιστορικής αξίας στο Βαθύ Ευβοίας

Αρχαίο αντι­κεί­με­νο ιδιαί­τε­ρα μεγά­λης οικο­νο­μι­κής και ιστο­ρι­κής αξί­ας, βρέ­θη­κε και κατα­σχέ­θη­κε, πρω­ι­νές ώρες της 26–7‑2018, στην περιο­χή Βαθύ Ευβοί­ας, από κλι­μά­κιο αστυ­νο­μι­κών του Τμή­μα­τος Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς και Αρχαιο­τή­των της Ασφά­λειας Αττι­κής, πιθα­νό­τα­τα λίγο πριν που­λη­θεί, απο άγνω­στους αρχαιοκάπηλους.

Πρό­κει­ται για έναν αρχαίο ενε­πί­γρα­φο μαρ­μά­ρι­νο λίθο, ο οποί­ος χαρα­κτη­ρί­ζε­ται απο τους αρχαιο­λό­γους που τον εξε­τα­σαν, ως «εξαι­ρε­τι­κής σημα­σί­ας αρχαιο­λο­γι­κό εύρη­μα του οποί­ου η από­δο­ση του κει­μέ­νου μπο­ρεί να παρά­σχει σημα­ντι­κό­τα­τα τεκ­μή­ρια για τον αρχαιο­ελ­λη­νι­κό πολιτισμό».

Ο ενε­πί­γρα­φος λίθος εντο­πί­στη­κε απο τους αστυ­νο­μι­κους, έπει­τα απο αξιο­ποί­η­ση πλη­ρο­φο­ριών, σχε­τι­κά με δια­κί­νη­ση αρχαί­ου κινη­τού μνη­μεί­ου, στην αρχή αδιέ­ξο­δου δρό­μου, επι­με­λώς κρυμ­μέ­νος, ανά­με­σα σε μεγά­λες πέτρες, μέσα σε σάκο μετα­φο­ράς αγρο­τι­κών προϊόντων.

Το συγκε­κρι­μέ­νο αρχαίο μνη­μείο, επι­δεί­χθη­κε στον προϊ­στά­με­νο του Τμή­μα­τος Προϊ­στο­ρι­κών και Κλασ­σι­κών Αρχαιο­τή­των της Εφο­ρί­ας Αρχαιο­τή­των Χαλ­κί­δας, ο οποί­ος απο­φάν­θη­κε ότι πρό­κει­ται για επε­ξερ­γα­σμέ­νο αρχαίο ενε­πί­γρα­φο μαρ­μά­ρι­νο λίθο (δια­στά­σε­ων 50 Χ 22 εκ.), που φέρει αρχαία ελλη­νι­κή επι­γρα­φή και δια­κό­σμη­ση φύλ­λων ακάν­θου, Ελλη­νι­στι­κών ή πρώ­ι­μων Ρωμαϊ­κών χρό­νων, προ­έρ­χε­ται απο χώρο αρχαί­ου ιερού ή αρχαί­ας αγο­ράς και εμπί­πτει στις προ­στα­τευ­τι­κές δια­τά­ξεις της νομο­θε­σί­ας «για την προ­στα­σία των αρχαιο­τή­των και εν γένει της πολι­τι­στι­κής κληρονομιάς».

Το σπου­δαίο αρχαίο αντι­κεί­με­νο πρό­κει­ται να παρα­δο­θεί για φύλα­ξη και τελι­κή εκτί­μη­ση στο Επι­γρα­φι­κό Μου­σείο Αθηνών.

Προ­α­νά­κρι­ση, για την συλ­λο­γή επι­πλέ­ον στοι­χεί­ων και τον εντο­πι­σμό του δρά­στη, διε­νερ­γεί­ται από το Τμή­μα Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς και Αρχαιοτήτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο