Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκε εξωπλανήτης που μοιάζει πολύ με τη Γη

Επι­στή­μο­νες από τις ΗΠΑ και την Ευρώ­πη ανα­κά­λυ­ψαν έναν βρα­χώ­δη εξω­πλα­νή­τη που φαί­νε­ται να έχει μεγά­λη ομοιό­τη­τα με τη Γη από άπο­ψη μεγέ­θους και θερ­μο­κρα­σί­ας, δια­θέ­το­ντας πιθα­νώς συν­θή­κες φιλι­κές για την ύπαρ­ξη νερού και την ανά­πτυ­ξη ζωής, καθώς βρί­σκε­ται εντός της «κατοι­κή­σι­μης» ζώνης του άστρου του.

Ο εξω­πλα­νή­της Kepler-1649c βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 300 ετών φωτός από τη Γη και η ανα­κά­λυ­ψή του έγι­νε μετά από νέα ανά­λυ­ση παλαιό­τε­ρων δεδο­μέ­νων που είχε στεί­λει το ‑εκτός λει­τουρ­γί­ας πλέ­ον- αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό τηλε­σκό­πιο «Κέπλερ». Στην πρώ­τη «ανά­γνω­ση» ο πλα­νή­της πριν χρό­νια είχε περά­σει απα­ρα­τή­ρη­τος, αλλά τώρα, μετά από μία δεύ­τε­ρη ανά­λυ­ση των στοι­χεί­ων, έγι­νε αντι­λη­πτός. Από τους χιλιά­δες εξω­πλα­νή­τες που έχει εντο­πί­σει το εν λόγω τηλε­σκό­πιο, ο νέος εξω­πλα­νή­της είναι ο πιο όμοιος με τη Γη σε μέγε­θος και θερ­μο­κρα­σία που έχει βρε­θεί μέχρι σήμερα.

«Είναι απί­στευ­το ότι βρή­κα­με έναν τέτοιο εξω­πλα­νή­τη τώρα, τόσα χρό­νια αφό­του έχει στα­μα­τή­σει η συλ­λο­γή δεδο­μέ­νων από το τηλε­σκό­πιο Κέπλερ. Ανα­ρω­τιέ­μαι τι άλλο μπο­ρεί να βρε­θεί τα επό­με­να χρό­νια στα πλού­σια στοι­χεία που συνέλ­λε­ξε το Κέπλερ», ανέ­φε­ρε ο αστρο­νό­μος Jeff Coughlin του Ινστι­τού­του SETI της Καλιφόρνια.

   Ο Kepler-1649c έχει διά­με­τρο μόλις 1,06 φορές μεγα­λύ­τε­ρη της Γης (δηλα­δή 6% μεγα­λύ­τε­ρη) και λαμ­βά­νει από το μητρι­κό άστρο του περί­που το 75% της ακτι­νο­βο­λί­ας που δέχε­ται η Γη από τον Ήλιο, συνε­πώς οι δύο πλα­νή­τες έχουν θερ­μο­κρα­σια­κές ομοιό­τη­τες. Αντί­θε­τα, όμως, με τη Γη, βρί­σκε­ται σε τρο­χιά γύρω από ένα μικρό και αχνό άστρο ερυ­θρό νάνο, που έχει το ένα τέταρ­το του μεγέ­θους του Ήλιου. Επει­δή κινεί­ται πολύ πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη γύρω από τον Ήλιο, ο Kepler-1649c χρειά­ζε­ται 19,5 γήι­νες ημέ­ρες (η διάρ­κεια του έτους του) για να δια­γρά­ψει μία πλή­ρη περιφορά.

   «Αυτός ο γοη­τευ­τι­κός μακρι­νός κόσμος μάς γεν­νά ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη ελπί­δα ότι μία δεύ­τε­ρη Γη βρί­σκε­ται κάπου ανά­με­σα στα άστρα και περι­μέ­νει να την ανα­κα­λύ­ψου­με», δήλω­σε ο Νο2 στην επι­στη­μο­νι­κή ιεραρ­χία της Αμε­ρι­κα­νι­κής Δια­στη­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας (NASA), Thomas Zurbuchen.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον Άντριου Βάντερ­μπουργκ του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τέξας, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό αστρο­φυ­σι­κής «The Astrophysical Journal Letters», διευ­κρί­νι­σαν ότι κατά πόσο όντως ο Kepler-1649c είναι κατάλ­λη­λος για να κατοι­κη­θεί είναι κάτι ‑προς το παρόν- δύσκο­λο να εκτι­μη­θεί με βάση τα έως τώρα στοι­χεία. Παρα­μέ­νει άγνω­στο αν ο πλα­νή­της δια­θέ­τει ατμό­σφαι­ρα και τι είδους. Οι ερυ­θροί νάνοι έχουν την «κακή» συνή­θεια να κάνουν περιο­δι­κές εκλάμ­ψεις επι­κίν­δυ­νης ακτι­νο­βο­λί­ας στο διά­στη­μα γύρω τους, κάτι που μπο­ρεί να κατα­στρέ­ψει την όποια πλα­νη­τι­κή ατμόσφαιρα.

   Άλλοι εξω­πλα­νή­τες που έχουν βρε­θεί έως τώρα και εμφα­νί­ζουν ομοιό­τη­τες σε μέγε­θος με τη Γη είναι οι Trappist-1f και Teergarden c, ενώ σε θερ­μο­κρα­σία οι Trappist-1d και TOI 700d. Αλλά έως τώρα δεν είχε ανα­κα­λυ­φθεί κανέ­νας που να είναι τόσο όμοιος με τη Γη ταυ­τό­χρο­να σε μέγε­θος και θερ­μο­κρα­σία και επί­σης να βρί­σκε­ται εντός της «κατοι­κή­σι­μης» ζώνης του άστρου του.

Στο ίδιο αστρι­κό σύστη­μα έχει βρε­θεί εδώ και τρία χρό­νια ακό­μη ένας εξω­πλα­νή­της, ο Kepler-1649b, ο οποί­ος βρί­σκε­ται πολύ πιο κοντά στο άστρο, άρα ανα­μέ­νε­ται να είναι καυ­τός και ακα­τάλ­λη­λος για ζωή (όπως η Αφρο­δί­τη στο δικό μας ηλια­κό σύστη­μα), ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται να υπάρ­χουν και άλλοι πλανήτες.

   Το τηλε­σκό­πιο «Κέπλερ», ο σημα­ντι­κό­τε­ρος «κυνη­γός εξω­πλα­νη­τών» για όσο λει­τούρ­γη­σε έως το 2018, οπό­τε ξέμει­νε από καύ­σι­μα, έχει φέρει στο φως περί­που τα δύο τρί­τα των συνο­λι­κά 4.100 επι­βε­βαιω­μέ­νων μέχρι σήμε­ρα πλα­νη­τών πέρα από το ηλια­κό σύστη­μά μας. Οι ανα­κα­λύ­ψεις του έχουν οδη­γή­σει τους επι­στή­μο­νες στην εκτί­μη­ση ότι το 20% έως 25% των περί­που 200 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων άστρων του γαλα­ξία μας δια­θέ­τουν βρα­χώ­δεις εξω­πλα­νή­τες στη φιλό­ξε­νη ζώνη πέριξ του άστρου τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο