Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκε μια δεύτερη «πύλη» εισόδου του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα

Οι επι­στή­μο­νες ανα­κά­λυ­ψαν μια δεύ­τε­ρη «πύλη» μέσω της οποί­ας ο νέος κορο­νο­ϊ­ός SARS-CoV‑2 προσ­δέ­νε­ται στα ανθρώ­πι­να κύτ­τα­ρα και τα μολύ­νει προ­κα­λώ­ντας τη νόσο Covid-19. Πρό­κει­ται για την πρω­τε­ΐ­νη NRP1 (Neuropilin‑1), η οποία έρχε­ται να προ­στε­θεί στην ήδη γνω­στή ACE2 (μετα­τρε­πτι­κό ένζυ­μο αγγειοτενσίνης).

banner aggoulesΗ προ­ε­ξέ­χου­σα πρω­τε­ΐ­νη-ακί­δα του κορο­νοϊ­ού, γνω­στή και ως πρω­τε­ΐ­νη S (Spike), προ­σκολ­λά­ται στην επι­φά­νεια των ανθρώ­πι­νων κυτ­τά­ρων σε συγκε­κρι­μέ­να σημεία που της προ­σφέ­ρουν οι πύλες υπο­δο­χής ACE2 και NRP1. Η NRP1 πιθα­νώς θα απο­τε­λέ­σει ένα νέο στό­χο για τα εμβό­λια και τα αντι­ι­κά φάρ­μα­κα. Οι πρώ­τες μελέ­τες σε ανθρώ­πι­να κύτ­τα­ρα και ζώα (ποντί­κια) στο εργα­στή­ριο δεί­χνουν ότι ένα μονο­κλω­νι­κό αντί­σω­μα που προσ­δέ­νε­ται στη NRP1, μπο­ρεί να απο­τρέ­ψει τα σωμα­τί­δια του κορο­νοϊ­ού να κάνουν το ίδιο και έτσι μπλο­κά­ρει τη λοίμωξη.

Η σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση για τη NRP1, σύμ­φω­να με το “Nature”, έγι­νε από δύο ανε­ξάρ­τη­τες ερευ­νη­τι­κές ομά­δες μέσω των σχε­τι­κών προ­δη­μο­σιεύ­σε­ων στη δια­δι­κτυα­κή βιοϊ­α­τρι­κή πλατ­φόρ­μα bioRxiv (δεν έχουν υπάρ­ξει ακό­μη κανο­νι­κές επι­στη­μο­νι­κές δημο­σιεύ­σεις). Η πρώ­τη μελέ­τη έγι­νε με επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τές του βρε­τα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Μπρί­στολ, ενώ η δεύ­τε­ρη του Τεχνι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Μονάχου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο