Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο στον κόσμο, ένα αρχαίο ελληνικό πλοίο

Αρχαιο­λό­γοι ανα­κά­λυ­ψαν το αρχαιό­τε­ρο μέχρι σήμε­ρα «άθι­κτο» ναυά­γιο, ένα αρχαίο ελλη­νι­κό πλοίο που κει­τό­ταν εδώ και περισ­σό­τε­ρα από 2.400 χρό­νια στον βυθό της Μαύ­ρης Θάλασσας.

Το πλοίο αυτό των 23 μέτρων ανα­κα­λύ­φθη­κε με το κατάρ­τι του, το πηδά­λιό του και τους πάγκους για τους κωπη­λά­τες στη θέση τους λίγο περισ­σό­τε­ρα από 1.600 μέτρα κάτω από την επι­φά­νεια της θάλασ­σας. Σύμ­φω­να με τους ερευ­νη­τές, δια­τη­ρή­θη­κε στην κατά­στα­ση αυτή χάρη στην έλλει­ψη οξυγόνου.

«Ένα πλοίο που επι­βιώ­νει άθι­κτο από τον κλα­σι­κό κόσμο είναι κάτι που ποτέ δεν πίστε­ψα ότι θα ήταν δυνα­τό», λέει στη βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα The Guardian ο καθη­γη­τής Τζον Άνταμς, ο βασι­κός ερευ­νη­τής της ομά­δας που έκα­νε την ανα­κά­λυ­ψη, της Black Sea Maritime Arcaeology Project (MAP, Θαλάσ­σιο Αρχαιο­λο­γι­κό Πρό­γραμ­μα της Μαύ­ρης Θάλασ­σας). «Θα αλλά­ξει τον τρό­πο που κατα­νο­ού­με τη ναυ­πη­γι­κή και τα θαλάσ­σια ταξί­δια στον αρχαίο κόσμο».

Το πλοίο πιστεύ­ε­ται ότι ήταν εμπο­ρι­κό, ενός τύπου που οι ερευ­νη­τές λένε πως είχαν δει προη­γου­μέ­νως μόνο «σε αρχαία ελλη­νι­κά κερα­μι­κά, όπως το Αγγείο των Σει­ρή­νων (Siren Vase) που φυλάσ­σε­ται στο Βρε­τα­νι­κό Μουσείο.

Σύμ­φω­να με τη βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα, η ομά­δα είπε ότι σκο­πεύ­ει να αφή­σει το σκά­φος εκεί όπου βρέ­θη­κε, όμως πρό­σθε­σε πως ένα μικρό κομ­μά­τι του χρο­νο­λο­γή­θη­κε με άνθρα­κα από το Πανε­πι­στή­μιο του Σαου­θάμ­πτον και πως τα απο­τε­λέ­σμα­τα «επι­βε­βαί­ω­σαν ότι πρό­κει­ται για το παλαιό­τε­ρο ναυά­γιο που είναι γνω­στό στην ανθρω­πό­τη­τα». Η ομά­δα πρό­σθε­σε πως τα δεδο­μέ­να θα δημο­σιο­ποι­η­θούν στο συνέ­δριο του MAP Μαύ­ρης Θάλασ­σας αργό­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα στο Λονδίνο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο