Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: διαμαρτυρίες σε 150 πόλεις υπέρ της δημόσιας παιδείας

Μετά τις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις του περα­σμέ­νου Μάη στη Βρα­ζι­λία -|> [#], όταν ξεχύ­θη­καν φοι­τη­τές και καθη­γη­τές ενά­ντια στο «πάγω­μα» των επι­χο­ρη­γή­σε­ων στα δημό­σια πανε­πι­στή­μια οι φοι­τη­τές βγή­καν ξανά στους δρό­μους: αρχι­κά στις 13 Αυγού­στου (στο Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο, 10.000–15.000)  όταν υπό βρο­χή, η δια­δή­λω­ση συνε­χί­στη­κε μαζι­κά από την εκκλη­σία Candelária στην έδρα του Petrobras στο κέντρο του Ρίο (παρα­πά­νω από 1 χλμ), όπου συμ­με­τεί­χαν κυρί­ως νεα­ροί φοι­τη­τές και φοι­τή­τριες (υπήρ­χαν επί­σης κόμ­μα­τα, συν­δι­κά­τα εκπαι­δευ­τι­κών κλπ)

διαμαρτυρίες σε 150 πόλεις υπέρ της δημόσιας παιδείας 1

▶️  Η έδρα της Petrobras επε­λέ­γη ως τελι­κός προ­ο­ρι­σμός της κινη­το­ποί­η­σης, επει­δή αντι­προ­σω­πεύ­ει το κεντρι­κό σημείο του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος (2016), όντας η μεγα­λύ­τε­ρη κρα­τι­κή εται­ρεία στη χώρα που εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα σε εύρος πετρε­λαϊ­κά απο­θέ­μα­τα στον κόσμο. Η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση (Dilma Rousseff), είχε απο­φα­σί­σει ότι μέρος των δικαιω­μά­των πετρε­λαί­ου θα δια­τί­θε­ντο στην εκπαί­δευ­ση και την υγεία που ανα­στάλ­θη­κε από τον Bolsonaro.

✅  Με τη νέα κυβέρ­νη­ση, η εκπαί­δευ­ση σε όλα τα επί­πε­δα χάνει προ­ο­δευ­τι­κά τους πόρους, ειδι­κά τα πανε­πι­στή­μια που δεν θα είναι σε θέση να λει­τουρ­γή­σουν μέχρι το τέλος του έτους, εκτός και αν αλλά­ξει η κατάσταση.

διαμαρτυρίες σε 150 πόλεις υπέρ της δημόσιας παιδείας 3

✅   Η περι­φρό­νη­ση με την οποία αντι­με­τω­πί­στη­κε η εκπαί­δευ­ση και η επι­στή­μη, με σαφείς προ­θέ­σεις ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των πανε­πι­στη­μί­ων, καθι­στά την υπε­ρά­σπι­ση αυτών των δημό­σιων θεσμών επεί­γου­σα για φοι­τη­τές, καθη­γη­τές ‑άντρες και γυναί­κες, επι­στή­μο­νες και γενι­κά  για όσους πονά­νε το μέλ­λον της χώρας.

διαμαρτυρίες Μαΐ 19 υπέρ της δημόσιας παιδείας[#] Καθη­γη­τές, φοι­τη­τές και μαθη­τές λυκεί­ων και κολε­γί­ων δια­δή­λω­σαν στις 14–15 Μαΐ στη Βρα­ζι­λία «για την υπε­ρά­σπι­ση της Εκπαί­δευ­σης» μετά την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης του προ­έ­δρου Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου να περι­κό­ψει τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς των ομο­σπον­δια­κών εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυμάτων.
Τα μαθή­μα­τα ανα­βλή­θη­καν, στα πλαί­σια των κινη­το­ποι­ή­σε­ων και συμ­με­τεί­χαν τα 2/3 των 27 Πολι­τειών της Βρα­ζι­λί­ας και κυρί­ως οι μεγά­λες μητρο­πό­λεις, όπως το Σάο Πάο­λο, το Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο και το Μπέ­λο Οριζόντε.
Πρό­κει­ται για την πρώ­τη πανε­θνι­κή κινη­το­ποί­η­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενα­ντί­ον του Μπολ­σο­νά­ρου, αφό­του ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του, τον Ιανουάριο.
✴️  Από το Τέξας όπου βρι­σκό­ταν για να βρα­βευ­τεί από το Εμπο­ρι­κό Επι­με­λη­τή­ριο ΗΠΑ-Βρα­ζι­λί­ας, ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος χαρα­κτή­ρι­σε τους δια­δη­λω­τές «χρή­σι­μους ηλί­θιους που χει­ρα­γω­γού­νται από μια πολύ­πει­ρη μειο­νό­τη­τα η οποία απο­τε­λεί την καρ­διά των ομο­σπον­δια­κών πανε­πι­στη­μί­ων στη Βραζιλία».
✔️  Οι μεγα­λύ­τε­ρες δια­δη­λώ­σεις συνε­χί­στη­καν προς το τέλος της 2ης ημέ­ρας στις μεγά­λες πόλεις. Στην πρω­τεύ­ου­σα Μπρα­ζί­λια αρκε­τές χιλιά­δες άνθρω­ποι είχαν συγκε­ντρω­θεί στη μεγά­λη πλα­τεία των υπουρ­γεί­ων. Άνδρες των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας είχαν ανα­πτυ­χθεί έξω από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας «για να απο­τρέ­ψουν τυχόν ταραχές».
✔️   Η πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας ότι παγώ­νει το 30% των επι­χο­ρη­γή­σε­ων στα ομο­σπον­δια­κά πανε­πι­στή­μια έβα­λε «φωτιά» σε έναν τομέα που ήδη πλήτ­τε­ται από έλλει­ψη πόρων. Ο τεχνο­κρά­της υπουρ­γός Παι­δεί­ας Άμπρα­χαμ Βαϊ­ντρά­ουμπ αρχι­κά είχε δηλώ­σει ότι το μέτρο αφο­ρού­σε μόνο τρία πανε­πι­στή­μια που κατη­γο­ρή­θη­καν για «πολι­τι­κή ανα­τα­ρα­χή» αλλά κατό­πιν το επέ­κτει­νε σε όλα.
✔️   Οι πρυ­τά­νεις προει­δο­ποί­η­σαν ότι οι περι­κο­πές απει­λούν με παρά­λυ­ση τα ιδρύ­μα­τα ‑ήδη ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι δια­κό­πτο­νται οι κατα­βο­λές των υπο­τρο­φιών για τα μάστερ και τα διδα­κτο­ρι­κά στους τομείς των φυσι­κών και ανθρω­πι­στι­κών επι­στη­μών που έρι­ξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.
«Οι μαθη­τές της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης, οι φοι­τη­τές των πανε­πι­στη­μί­ων, οι ερευ­νη­τές, οι εκπαι­δευ­τι­κοί και όλοι όσοι εργά­ζο­νται στην εκπαί­δευ­ση θα κατέ­βουν στους δρό­μους σε όλες τις Πολι­τεί­ες» της Βρα­ζι­λί­ας, ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους, η Εθνι­κή Ένω­ση Φοι­τη­τών (UNE).
✔️   Το κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας έχει ήδη επε­κτα­θεί και στις ιδιω­τι­κές σχο­λές. Στο κοι­νο­βού­λιο, 307 βου­λευ­τές ψήφι­σαν υπέρ μιας πρό­τα­σης με την οποία ζητεί­ται από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας να δώσει εξη­γή­σεις για τις περι­κο­πές αυτές.
✴️  Ο βου­λευ­τής Εντουάρ­ντο Μπολ­σο­νά­ρου, γιος του προ­έ­δρου, κατη­γό­ρη­σε το αντι­πο­λι­τευό­με­νο Κόμ­μα των Εργα­τών (PT), ότι υπο­κι­νεί τις δια­δη­λώ­σεις. «Ξέρα­με ανέ­κα­θεν ότι το PT έδι­νε υπο­τρο­φί­ες σε κάποιους που τις χρειά­ζο­νταν και σε άλλους που δεν τις χρειά­ζο­νταν, για να κερ­δί­σει ψήφους», έγρα­ψε στο Twitter.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο