Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Εγκαταλειμμένο στην τύχη του, κάηκε το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο

Μια τερά­στια πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε την Κυρια­κή στο Εθνι­κό Μου­σείο του Ρίο ντε Ζανέι­ρο κι εκφρά­ζο­νται φόβοι πως κατέ­στρε­ψε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της συλ­λο­γής του, η οποία απο­τε­λεί­το από 20 εκα­τομ­μύ­ρια και πλέ­ον αντι­κεί­με­να, από αρχαιο­λο­γι­κά ευρή­μα­τα ως ιστο­ρι­κά κειμήλια.

Η κατα­στρο­φή του κτι­ρί­ου, άλλο­τε αυτο­κρα­το­ρι­κού παλα­τιού μεγά­λο μέρος του οποί­ου βρι­σκό­ταν σε κακή κατά­στα­ση, απο­τε­λεί «ζημιά ανυ­πο­λό­γι­στης αξί­ας για τη Βρα­ζι­λία», ανέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρος της χώρας Μισέλ Τέμερ σε μια ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σαν οι υπη­ρε­σί­ες του.

«Σήμε­ρα είναι μια τρα­γι­κή ημέ­ρα για τη Βρα­ζι­λία. Δια­κό­σια χρό­νια δου­λειάς, έρευ­νας και γνώ­σης χάθη­καν», πρόσθεσε.

Οι αρχές δεν είχαν κάνει καμιά εκτί­μη­ση για τα αίτια της φωτιάς ως το βρά­δυ της Κυρια­κής, ενώ δεν είναι ακό­μη γνω­στό ούτε εάν υπάρ­χουν θύμα­τα, ούτε ποια είναι η έκτα­ση των ζημιών.

Η φωτιά ξέσπα­σε περί τις 19:30 (01:30 της Δευ­τέ­ρας, ώρα Ελλά­δας), μετά το κλεί­σι­μο του μου­σεί­ου στις 17:00 και μαι­νό­ταν ανε­ξέ­λεγ­κτη σε όλο το κτί­ριο ως αργά το βράδυ.

Το μου­σείο αυτό, που άνοι­ξε το 1818, συν­δέ­ε­ται με το ομο­σπον­δια­κό πανε­πι­στή­μιο του Ρίο ντε Ζανέι­ρο, και διέ­θε­τε πολ­λές μεγά­λες συλ­λο­γές, από αιγυ­πτια­κά τεχνουρ­γή­μα­τα ως ελλη­νο­ρω­μαϊ­κά κει­μή­λια και το αρχαιό­τε­ρο ανθρώ­πι­νο λεί­ψα­νο που έχει βρε­θεί ποτέ στη Βρα­ζι­λία, στη Μίνας Ζεράις.

Το μου­σείο είχε παρα­με­λη­θεί εδώ και χρό­νια από πολ­λές κυβερ­νή­σεις, κατήγ­γει­λε ο υπο­διευ­θυ­ντής του στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Globo το βρά­δυ της Κυριακής.

«Δεν λάβα­με ποτέ τίπο­τα από την ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση», είπε ο υπο­διευ­θυ­ντής του μου­σεί­ου, ο Λουίς Ντουάρ­τε. «Πρό­σφα­τα είχα­με ορι­στι­κο­ποι­ή­σει μια συμ­φω­νία με την (κρα­τι­κή τρά­πε­ζα ανά­πτυ­ξης) BNDES για μια μεγά­λη επέν­δυ­ση, που θα μας επέ­τρε­πε την απο­κα­τά­στα­ση του παλα­τιού και — τρα­γι­κή ειρω­νεία — σχε­διά­ζα­με την εγκα­τά­στα­ση ενός νέου αντι­πυ­ρι­κού συστήματος».

Σε ανα­κοί­νω­ση που είχε αναρ­τη­θεί στον ιστό­το­πό της τον Ιού­νιο, η BNDES είχε σημειώ­σει πως θα χρη­μα­το­δο­τού­σε ένα έργο αξί­ας 5,35 εκατ. δολα­ρί­ων για «την απο­κα­τά­στα­ση του ιστο­ρι­κού κτι­ρί­ου» και για την εγκα­τά­στα­ση συστη­μά­των που θα εγγυώ­νταν την «ασφά­λεια των συλ­λο­γών του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο