Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Κάθε 23 λεπτά δολοφονείται ένας μαύρος νέος

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

«Οι κίν­δυ­νοι να είσαι νέος και μαύ­ρος στην Βραζιλία.

Τα τελευ­ταία στα­τι­στι­κά στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε ο ΟΗΕ δεί­χνουν ότι περί­που 23.000 νεα­ροί μαύ­ροι πεθαί­νουν βίαια κάθε χρό­νο στη Βρα­ζι­λία, αυτό αντι­στοι­χεί σε ένα νέο κάθε 23 λεπτά!

    • Η Βρα­ζι­λία ήταν η τελευ­ταία χώρα στην Αμε­ρι­κή που καταρ­γή­θη­κε η δου­λεία (1888). Ο πλη­θυ­σμός της Μαύ­ρης και μικτής φυλής αντι­προ­σω­πεύ­ει περισ­σό­τε­ρους από τους μισούς κατοί­κους της χώρας, δηλα­δή το 55,8% του συνό­λου, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία της Εθνι­κής Απο­γρα­φής δειγ­μά­των νοι­κο­κυ­ριού (PNAD) του 2018, αλλά είναι και το πιο ευάλωτο.
    • Αντι­με­τω­πί­ζει την μεγα­λύ­τε­ρη ανεργία,έχει την μικρό­τε­ρη πρό­σβα­ση στην εκπαί­δευ­ση και την υγεία, με χαμη­λό­τε­ρους μισθούς, ακό­μη και όταν έχει το ίδιο επί­πε­δο εκπαί­δευ­σης με τους άλλους.
    • Οι μαύ­ροι άνδρες με πτυ­χίο τρι­το­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης κερ­δί­ζουν κατά μέσο όρο 29% λιγό­τε­ρο από τους λευ­κούς, ενώ η δια­φο­ρά είναι 27% στην περί­πτω­ση των γυναι­κών, σύμ­φω­να με μελέ­τη του Ινστι­τού­του Locomotiva της Βραζιλίας.
    • Μετα­ξύ των 12.800.000 ανέρ­γων το 64,3% είναι μαύ­ροι ή μιγά­δες ανα­φέ­ρει η Prensa Latina σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να της PNAD.
    • Τα στοι­χεία δεί­χνουν επί­σης ανι­σό­τη­τα και στον επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόσμο: Οι μαύ­ροι κατέ­χουν μόνο το 4,7% των διευ­θυ­ντι­κών θέσε­ων και το 6,5% των διοι­κη­τι­κών θέσε­ων, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία μελέ­της των 500 μεγα­λύ­τε­ρων εται­ρειών στη Βρα­ζι­λία, που πραγ­μα­το­ποιού­νται από το Ινστι­τού­το Ethos.
    • Το 2019 ο Άτλας της Βίας, που δημο­σιεύ­θη­κε από το Ινστι­τού­το Εφαρ­μο­σμέ­νων Οικο­νο­μι­κών Ερευ­νών, σε συνερ­γα­σία με το Εθνι­κό Φόρουμ Δημό­σιας Ασφά­λειας, στη Βρα­ζι­λία, ανα­φέ­ρει ότι κατα­γρά­φη­καν 65.602 εκ προ­θέ­σε­ως βίαιοι θάνα­τοι το 2017. Από αυτούς όπως ανα­φέ­ρει το περιο­δι­κό Φόρουμ, πάνω από το 75% των θυμά­των ήταν μαύροι.
    • Τα τελευ­ταία στα­τι­στι­κά στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε ο ΟΗΕ δεί­χνουν ότι περί­που 23.000 νεα­ροί μαύ­ροι πεθαί­νουν βίαια κάθε χρό­νο στη Βρα­ζι­λία, αυτό αντι­στοι­χεί σε ένα νέο κάθε 23 λεπτά.
  • Η μελέ­τη δια­πί­στω­σε επί­σης ότι οι νεα­ρές μαύ­ρες γυναί­κες έχουν πάνω από δύο φορές περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να πέσουν θύμα­τα ανθρω­πο­κτο­νί­ας, από ότι οι νέες λευ­κές γυναίκες.

Ρατσι­σμός

Πρό­κει­ται για στοι­χεία τα οποία, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, απο­κα­λύ­πτουν “το βάρος του ρατσι­σμού στο σημε­ρι­νό σενά­ριο της βίας στη χώρα”. Με αυτή την έννοια, ένας μαύ­ρος είναι πολύ πιο πιθα­νό να σκο­τω­θεί σε σύγκρι­ση με άλλους πολί­τες, ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας, φύλου, μόρ­φω­σης ή τόπου κατοικίας

Πρώ­τοι και στις αυτοκτονίες

Οι μαύ­ροι νέοι και οι έφη­βοι στη Βρα­ζι­λία είναι πιο πιθα­νό να αυτο­κτο­νή­σουν από ότι οι λευ­κοί, ανα­φέ­ρε­ται σε μελέ­τη του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, που δημο­σιεύ­θη­κε από τον δικτυα­κό τόπο ειδή­σε­ων G1.

  • Από το 2012 έως το 2016, το ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας από αυτο­κτο­νί­ες για τον μαύ­ρο πλη­θυ­σμό αυξή­θη­κε κατά 12%. Για κάθε δέκα αυτο­κτο­νί­ες εντός αυτής της ηλι­κια­κής ομά­δας, οι έξι ήταν αφρι­κα­νι­κής καταγωγής.

Περισ­σό­τε­ρα όπλα απο­φα­σί­ζει ο Μπολσονάρο
Αυτά τα στοι­χεία σχε­τι­κά με τη βία στη Βρα­ζι­λία ενδέ­χε­ται να επι­δει­νω­θούν, απόρ­ροια των πιο ευέ­λι­κτων ρυθ­μί­σε­ων που διέ­πουν την κατο­χή όπλων όπως απο­φά­σι­σε ο Πρό­ε­δρος Jair Bolsonaro, δεδο­μέ­νου ότι περισ­σό­τε­ρα από το 70% των ανθρω­πο­κτο­νιών (47.500) πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν με πυρο­βό­λα όπλα.

Ρεκόρ στις δολο­φο­νί­ες και διακρίσεις

Ο εθνι­κός μέσος όρος των ανθρω­πο­κτο­νιών είναι 31,6 θάνα­τοι ανά 100.000 κατοί­κους, πολύ υψη­λό­τε­ρος από τον αριθ­μό 10 που θεω­ρεί­ται «επι­δη­μία βίας» από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (WHO), σύμ­φω­να με την ABC International.

Οι φυλε­τι­κές δια­κρί­σεις και οι ανι­σό­τη­τες που αντι­με­τω­πί­ζει ο μαύ­ρος πλη­θυ­σμός, και ιδιαί­τε­ρα οι νεα­ροί μαύ­ροι, απο­τε­λούν «μια κατά­στα­ση διαρ­θρω­τι­κών δια­κρί­σε­ων, κατά την οποία τα δικαιώ­μα­τα πρό­σβα­σης στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση, την υγεία, την εργα­σία, την αξιο­πρε­πή στέ­γα­ση, μετα­ξύ άλλων, έχουν πλη­γεί σοβα­ρά » όπως ανα­φέ­ρει ο Άτλας της Βίας. 

Αστυ­νο­μι­κή βία και ατι­μώ­ρη­τες δολοφονίες

Η απλή παρου­σία νεα­ρών Μαύ­ρων σε ορι­σμέ­να μέρη φοβί­ζει μερι­κούς, οι οποί­οι ανα­ζη­τούν αμέ­σως “βοή­θεια” από την αστυ­νο­μία, περιο­ρί­ζο­ντας την πρό­σβα­ση τους σε δημό­σιους χώρους ανα­ψυ­χής, μια κατά­στα­ση που δημιουρ­γεί μεγά­λη πίε­ση σε αυτούς τους νέους και τους εφή­βους, των οποί­ων οι ευκαι­ρί­ες κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης περιο­ρί­ζο­νται σαν απο­τέ­λε­σμα δια­κρί­σε­ων και προκαταλήψεων.

Οι αστυ­νο­μι­κές παρεμ­βά­σεις σε πολ­λές περι­πτώ­σεις είναι βίαιες και περιτ­τές. Τα δεδο­μέ­να είναι ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κά όσον αφο­ρά τον νεα­ρό μαύ­ρο πλη­θυ­σμό, σε σχέ­ση με την αστυ­νο­μι­κή δρά­ση, ιδιαί­τε­ρα στις φαβέ­λες και στα προ­ά­στια, όπου μερι­κές φορές δολο­φο­νού­νται οι μαύ­ροι νέοι ατι­μώ­ρη­τα με το πρό­σχη­μα του πολέ­μου κατά των ναρκωτικών.

Από το 99,5% των θυμά­των που κατα­γρά­φο­νται ως “ανθρω­πο­κτο­νί­ες που προ­κύ­πτουν από την αστυ­νο­μι­κή παρέμ­βα­ση”, το 79% ήταν μαύ­ροι και το 75% νέοι, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε η Amnesty International Brazil, δεί­χνο­ντας τη σοβα­ρό­τη­τα του θέματος.

Η βία που αιμορ­ρα­γεί τη Βρα­ζι­λία και για άλλη μια φορά θέτει ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ, ελπί­ζου­με ότι θα ληφθούν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα για την επί­λυ­ση μιας τόσο οδυ­νη­ρής κατάστασης».

Τα μεγά­λα ποσο­στά δολο­φο­νιών, ρατσι­σμού και δια­κρί­σε­ων ενα­ντί­ον των μαύ­ρων δεν είναι ένα φαι­νό­με­νο που προ­έ­κυ­ψε από το που­θε­νά. Σίγου­ρα θα εντα­θεί με τον φασί­στα Μπολ­σο­νά­ρο. Φαί­νε­ται όμως πως και οι λεγό­με­νες Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις που πρoη­γή­θη­καν δεν μεί­ω­σαν τα φαι­νό­με­να του απάν­θρω­που ρατσι­σμού που δέχο­νται οι μαύ­ροι νέοι και έφη­βοι στην καπι­τα­λι­στι­κή Βραζιλία.

Άρθρο της Granma 5/9/ 2019 της εφη­με­ρί­δας του ΚΚ Κούβας. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο