Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία και Αγγλία θέλουν να αποφύγουν «Maracanazos» σε Copa America και Euro

Βρα­ζι­λία και Αγγ­γλία, φιλο­ξε­νώ­ντας τους τελι­κούς σε Copa America και Euro 2020, σε Maracana και Wembley, αντί­στοι­χα, θα προ­σπα­θή­σουν να απο­φύ­γουν τη «μαύ­ρη λίστα» των «Maracanazos».

Μία λίστα που πήρε το όνο­μά της από το σοκ της Βρα­ζι­λί­ας στο Μου­ντιάλ του 1950, και την ήττα (1–2) στον τελι­κό από την Ουρουγουάη.

Γαλ­λία από το Euro 2016 και φυσι­κά ο θρί­αμ­βος της εθνι­κής Ελλά­δας στο Euro 2004, που έθε­σε εντός λίστας την Πορ­το­γα­λία, απο­τε­λούν κομ­μά­τια του παζλ, όπως ανα­φέ­ρει η ισπα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Marca».

Η λίστα:

Μουντιάλ 1950: Βραζιλία-Ουρουγουάη 1–2:

Το γκολ του Γκί­γκια χάρι­σε τη νίκη στην Ουρου­γουάη μέσα στο Maracana και βύθι­σε στην θλί­ψη την Βρα­ζι­λία, που με μια ισο­πα­λία στο τελευ­ταίο αυτό παι­χνί­δι κατα­κτού­σε για πρώ­τη φορά το κύπελ­λο. Εκεί­νο το μεση­μέ­ρι στο νεό­χτι­στο Maracana βρέ­θη­καν 200.000 άνθρω­ποι, 183.354 κατα­γε­γραμ­μέ­νοι, ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός στην ιστο­ρία των Μου­ντιάλ. Η απο­νο­μή στην Ουρου­γουάη έγι­νε στα κρυ­φά και μετά από αρκε­τή ώρα ενώ οι εφη­με­ρί­δες κυκλο­φό­ρη­σαν την επο­μέ­νη με τίτλο «Το ποδό­σφαι­ρο πέθανε».

Copa del Rey: Ρεάλ Μαδρίτης- Λα Κορούνια 1–2:

Η ομά­δα της Μαδρί­της γιόρ­τα­ζε 100 χρό­νια ιστο­ρί­ας της στον τελι­κό στο Bernabeu και υπέ­στη την «Centenariazo». Τα γκολ των Σέρ­χιο και Ντιέ­γκο Τρι­στάν έδω­σαν το τρό­παιο στην ομά­δα της Γαλικίας.

Champions League 2012: Μπάγερν ‑Τσέλσι 3–4 στα πέναλτι:

Η Τσέλ­σι άλω­σε την Allianz Arena. Η Μπά­γερν ήταν φαβο­ρί, έπαι­ζε σπί­τι της, αλλά οι «μπλε» έσπα­σαν όλα τα προ­γνω­στι­κά. Ο Ντρογκ­μπά ισο­φά­ρι­σε (1–1)στο τέλος και νίκη­σε τον Τσεχ στην δια­δι­κα­σία των πέναλ­τι, χαρί­ζο­ντας την Τσέλ­σι το Champions League.

Euro 2004: Πορτογαλία-Ελλάδα 0–1:

Η εθνι­κή μας έκα­νε την Πορ­το­γα­λία να θρη­νή­σει. Η Πορ­το­γα­λία υπέ­στη στο Da Luz, ένα μεγά­λο «χτύ­πη­μα». Ο Αγγε­λος Χαρι­στέ­ας πιστο­ποί­η­σε την νίκη της Ελλά­δας. Τα δάκρυα του νεα­ρού ‑τότε- Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο ήταν η αντα­νά­κλα­ση της απο­γο­ή­τευ­σης μιας ολό­κλη­ρης χώρας. Η μεγα­λύ­τε­ρη έκπλη­ξη στην ιστο­ρία της διοργάνωσης.

Copa del Rey 2013: Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 1–2:

Η Ατλέ­τι­κο έβα­λε τέλος στην κατά­ρα ενα­ντί­ον της Ρεάλ Μαδρί­της με τη κατά­κτη­ση του Copa del Rey στο Bedrnabeu. Το γκολ του Μιρά­ντα στις καθυ­στε­ρή­σεις έδω­σε τον τίτλο στους rojiblancos. Μου­ρί­νιο, Γκά­μπι και Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο αποβλήθηκαν.

Euro 2016: Γαλλία-Πορτογαλία 0–1:

Με τον Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο εκτός αγώ­να-λόγω τραυ­μα­τι­σμού- από το 25′, η Πορ­το­γα­λία κατά­φε­ρε να πανη­γυ­ρί­σει, επι­κρα­τώ­ντας στην παρ΄ταση με γκολ του Εντερ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο