Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: «Με αυτά τα χάπια, ο στρατός θα μπορέσει να γ****** τη δημοκρατία ακόμα πιο σκληρά»

Στην καρ­διά πολε­μι­κής βρέ­θη­κε χθες Δευ­τέ­ρα ο στρα­τός της Βρα­ζι­λί­ας, μετά την απο­κά­λυ­ψη πως παραγ­γέλ­θη­καν 35.000 χάπια Viagra για τα μέλη του, γεγο­νός που πυρο­δό­τη­σε αγα­να­κτι­σμέ­νες αντι­δρά­σεις, ενώ έδω­σαν και πήραν τα σαρ­κα­στι­κά σχό­λια από χρή­στες ιστό­το­πων κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

«Τα νοσο­κο­μεία δεν έχουν φάρ­μα­κα, αλλά ο (ακρο­δε­ξιός βρα­ζι­λιά­νος πρό­ε­δρος Ζαΐχ) Μπολ­σο­νά­ρου και η κλί­κα του κατα­σπα­τα­λά­νε δημό­σιο χρή­μα για να αγο­ρά­σουν μικρά μπλε χαπά­κια», στη­λί­τευ­σε ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός βου­λευ­τής Ελί­ας Βας, προ­σθέ­το­ντας πως απαί­τη­σε εξη­γή­σεις από το υπουρ­γείο Άμυ­νας για αυτή την «ανή­θι­κη» παραγγελία.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός τόνι­σε πως συμ­βου­λεύ­θη­κε τον κυβερ­νη­τι­κό ιστό­το­πο για τη δια­φά­νεια, που επι­τρέ­πει στους πολί­τες να ανα­κτούν όπο­τε το επι­θυ­μούν δημό­σια δεδο­μέ­να για τις κρα­τι­κές δαπάνες.

Όπως διευ­κρί­νι­σε, τα έγγρα­φα που προ­σπέ­λα­σε δεν ανα­φέ­ρο­νται ονο­μα­στι­κά στο σκεύ­α­σμα Βιά­γκρα· επι­βε­βαιώ­νουν όμως πως πράγ­μα­τι, εγκρί­θη­κε δαπά­νη για την αγο­ρά δεκά­δων χιλιά­δων «χαπιών σιλ­δε­να­φί­λης» — δηλα­δή με τη δρα­στι­κή ουσία του παγκο­σμί­ως διά­ση­μου χαπιού (της αμε­ρι­κα­νι­κής φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας Pfizer) για την αντι­με­τώ­πι­ση της στυ­τι­κής δυσλει­τουρ­γί­ας και της πνευ­μο­νι­κής υπέρτασης.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας δια­βε­βαί­ω­σε σε ανα­κοί­νω­σή του που εστά­λη στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι «η προ­μή­θεια σιλ­δε­να­φί­λης» είχε σκο­πό «τη θερα­πεία ασθε­νών με πνευ­μο­νι­κή υπέρταση».

Η εξή­γη­ση του υπουρ­γεί­ου δεν εμπό­δι­σε χρή­στες ιστό­το­πων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης να επι­δο­θούν σε σχό­λια με γερές δόσεις σαρ­κα­σμού. Ορι­σμέ­νοι ανα­φέρ­θη­καν στη «dita-dura», αμε­τά­φρα­στο λογο­παί­γνιο για τη δικτα­το­ρία των στρα­τη­γών στη Βρα­ζι­λία (1964–1985) και την επί­δρα­ση του Βιά­γκρα. «Με αυτά τα χάπια, ο στρα­τός θα μπο­ρέ­σει να γ****** τη δημο­κρα­τία ακό­μα πιο σκλη­ρά», υπερ­θε­μά­τι­σε ο σατι­ρι­κός ιστό­το­πος Sensacionalista. Ενώ δια­δό­θη­καν επί­σης χιου­μο­ρι­στι­κά σκί­τσα που εικο­νί­ζουν άρμα­τα μάχης με τα κανό­νια… πεσμένα.

Ο βου­λευ­τής της αρι­στε­ράς Μαρ­σέ­λου Φρέι­σου αντι­με­τώ­πι­σε πιο σοβα­ρά το θέμα, τονί­ζο­ντας πως η κυβέρ­νη­ση του ακρο­δε­ξιού προ­έ­δρου Μπολ­σο­νά­ρου ενέ­κρι­νε τη συγκε­κρι­μέ­νη δαπά­νη ενώ ο αρχη­γός του κρά­τος πρό­βα­λε καταρ­χήν βέτο σε σχέ­διο νόμου «που προ­έ­βλε­πε να δια­νέ­μο­νται δωρε­άν σερ­βιέ­τες στις πιο φτω­χές Βρα­ζι­λιά­νες». Ο πρό­ε­δρος τελι­κά υπα­να­χώ­ρη­σε, υπο­γρά­φο­ντας το νομο­σχέ­διο αυτό τον περα­σμέ­νο μήνα.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο