Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Νέο παραλήρημα του ακροδεξιού Μπολσονάρου — «Αγοράστε όλοι ένα τουφέκι!»

Αντι­λαμ­βα­νό­με­νος ότι η πιθα­νό­τη­τα να ηττη­θεί στις επερ­χό­με­νες προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2022 αυξά­νε­ται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο, ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Ζαϊχ Μπολ­σο­νά­ρου ξεκί­νη­σε ήδη να επι­δί­δε­ται σε πολι­τι­κές υστε­ρί­ες και λαϊκισμούς.

«Υπάρ­χουν τρεις εναλ­λα­κτι­κές για το μέλ­λον μου: να με συλ­λά­βουν, να σκο­τω­θώ ή να νική­σω. Να είστε σίγου­ροι ότι η πρώ­τη εναλ­λα­κτι­κή δεν πρό­κει­ται να συμ­βεί. Κάνω το σωστό και δεν χρω­στάω τίπο­τα σε κανέ­ναν», είπε ο Μπολ­σο­νά­ρου κατά τη διάρ­κεια μιας συνά­ντη­σης με ευαγ­γε­λι­στές σε επί­σκε­ψή του στη Γκοϊ­ά­νια, στο κεντρι­κό τμή­μα της χώρας.

Σε ένα πλαί­σιο εντά­σε­ων με τη δικα­στι­κή εξου­σία, ο Βρα­ζι­λιά­νος πρό­ε­δρος επι­τέ­θη­κε για ακό­μη μια φορά στο Ομο­σπον­δια­κό Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο (STF) και στο Ανώ­τε­ρο Εκλο­γι­κό Δικα­στή­ριο (TSE) και προει­δο­ποί­η­σε: «Δεν υπάρ­χει άνθρω­πος στη γη που θα με εκφοβίσει».

Ο Μπολ­σο­νά­ρου υπέ­στη την Τετάρ­τη μια ήττα, καθώς ο πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας της Βρα­ζι­λί­ας, Ροντρί­γκο Πατσέ­κο απέρ­ρι­ψε το αίτη­μά του για την έναρ­ξη δια­δι­κα­σί­ας μομ­φής κατά του Αλε­σά­ντρε ντε Μορά­ες, ενός από τους έντε­κα δικα­στές του STF και μέλος του TSE.

Η δια­μά­χη ξεκί­νη­σε πριν από αρκε­τούς μήνες, ιδί­ως εξαι­τί­ας της αμφι­σβή­τη­σης από τον Μπολ­σο­νά­ρου της νομι­μό­τη­τας του συστή­μα­τος ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας, που εφαρ­μό­ζε­ται από το 1996.

Σαν να μην έφτα­ναν όλα αυτά, ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος παρό­τρυ­νε τους βρα­ζι­λιά­νους να προ­μη­θευ­τούν… όπλα! Την Παρα­σκευή, πριν πάει στη Γκοϊ­ά­νια, δήλω­σε δημό­σια: «Όλοι πρέ­πει να αγο­ρά­σουν ένα του­φέ­κι. Ένας οπλι­σμέ­νος λαός δεν θα υπο­δου­λω­θεί ποτέ». 

Σημειώ­νε­ται ότι, κατά την διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας, η κυβέρ­νη­ση Μπολ­σο­νά­ρου απέ­τυ­χε πατα­γω­δώς να αντι­με­τω­πί­σει έστω και στοι­χειω­δώς την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση, μετα­τρέ­πο­ντας την Βρα­ζι­λία σε μια απ’ τις χει­ρό­τε­ρα χτυ­πη­μέ­νες απ’ τον κορω­νο­ϊό χώρες, με πάνω από 20 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα και σχε­δόν 580.000 θανάτους.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο