Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα κυβερνητικά κτίρια — «Οι φασίστες θα τιμωρηθούν» λέει ο Λούλα

Άνδρες των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας έθε­σαν ξανά υπό τον έλεγ­χό τους το Κογκρέ­σο, το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο και το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο στην Μπρα­ζί­λια, μετέ­δω­σε το τοπι­κό τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Globonews.

Λίγο νωρί­τε­ρα, ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα κήρυ­ξε «ομο­σπον­δια­κή παρέμ­βα­ση» μέχρι τις 31 Ιανουα­ρί­ου, κάτι που σημαί­νει ότι οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας, οι οποί­ες συνή­θως ελέγ­χο­νται από τις πολι­τεια­κές και τοπι­κές αρχές, θα τεθούν υπό ομο­σπον­δια­κή διοίκηση.

Με το διά­ταγ­μα, όλες οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας της Μπρα­ζί­λια τίθε­νται υπό τον έλεγ­χο ενός προ­σώ­που που όρι­σε ο Λού­λα, του Ρικάρ­ντο Γκαρ­σία Καπέ­λι. Ο τελευ­ταί­ος λογο­δο­τεί απευ­θεί­ας στον πρό­ε­δρο και μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει «κάθε όργα­νο, πολι­τι­κό ή στρα­τιω­τι­κό» για τη δια­τή­ρη­ση της τάξης.

Ο Λού­λα κατα­δί­κα­σε την εισβο­λή των «βαν­δά­λων φασι­στών» τονί­ζο­ντας ότι «θα τους βρού­με όλους και θα τιμω­ρη­θούν όλοι».

«Η δημο­κρα­τία εγγυά­ται την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης αλλά απαι­τεί επί­σης να γίνο­νται σεβα­στοί οι θεσμοί. Αυτό που έκα­ναν αυτοί οι βάν­δα­λοι, αυτοί οι φανα­τι­κοί φασί­στες (…) δεν έχει προη­γού­με­νο στην ιστο­ρία της χώρας μας. Αυτoί που χρη­μα­το­δό­τη­σαν (τις δια­δη­λώ­σεις) θα πλη­ρώ­σουν για αυτές τις ανεύ­θυ­νες και αντι­δη­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες», επέμεινε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βρα­ζι­λία: Εισβο­λή υπο­στη­ρι­κτών του Μπολ­σο­νά­ρου στο Κογκρέ­σο, το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο και το Ανώ­τα­το Δικαστήριο

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο