Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Ομοσπονδιακό δικαστήριο σταμάτησε επικίνδυνη διαφήμιση του Μπολσονάρου

Ομο­σπον­δια­κό δικα­στή­ριο της Βρα­ζι­λί­ας απα­γό­ρευ­σε σήμε­ρα στην κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου να δια­δί­δει μηνύ­μα­τα που έρχο­νται σε αντί­θε­ση με τα μέτρα περιο­ρι­σμού της κυκλο­φο­ρί­ας που έχουν ληφθεί σε τοπι­κό επί­πε­δο για να ανα­χαι­τι­στεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας Covid-19.

Η από­φα­ση του ομο­σπον­δια­κού δικα­στη­ρί­ου του Ρίο ντε Zανέι­ρο ελή­φθη μετά την προ­σφυ­γή της ομο­σπον­δια­κής εισαγ­γε­λί­ας η οποία ζητού­σε να στα­μα­τή­σει η κυβερ­νη­τι­κή εκστρα­τεία που τιτλο­φο­ρεί­ται «Η Βρα­ζι­λία δεν μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει». Στο πλαί­σιο αυτής της εκστρα­τεί­ας θα κυκλο­φο­ρού­σε ένα βίντεο διάρ­κειας περί­που δύο λεπτών που ενθαρ­ρύ­νει τους Βρα­ζι­λιά­νους να μην στα­μα­τή­σουν τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους, παρά την επι­δη­μία. Σύμ­φω­να με τον επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, 3.417 άνθρω­ποι βρέ­θη­καν θετι­κοί στον SARS-CoV‑2 και 97 πέθαναν.

Η προ­ε­δρία επι­βε­βαί­ω­σε την ύπαρ­ξη αυτού του δια­φη­μι­στι­κού σποτ, όμως υπο­στή­ρι­ξε ότι επρό­κει­το για ένα «πει­ρα­μα­τι­κό» βίντεο. Ο γερου­σια­στής Φλά­βιο Μπολ­σο­νά­ρου, γιος του προ­έ­δρου, ανήρ­τη­σε το βίντεο στη σελί­δα του στο Facebook την Πέμ­πτη, απ’ όπου μπο­ρού­σε να το δει ο καθέ­νας μέχρι και σήμε­ρα το απόγευμα.

Με την από­φα­σή του, το δικα­στή­ριο απα­γο­ρεύ­ει τη μετά­δο­ση όχι μόνο του συγκε­κρι­μέ­νου σποτ αλλά και «κάθε άλλου που ενθαρ­ρύ­νει τον πλη­θυ­σμό να ακο­λου­θεί συμπε­ρι­φο­ρές που δεν βασί­ζο­νται αυστη­ρά στις οδη­γί­ες του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας». Ζητά επί­σης από όλους τους κυβερ­νη­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους να μην δια­δί­δουν «πλη­ρο­φο­ρί­ες που δεν βασί­ζο­νται αυστη­ρά σε επι­στη­μο­νι­κές αποδείξεις».

Η δικα­στής Λάου­ρα Μπά­στος Καρ­βά­λιο ζήτη­σε εξάλ­λου να μετα­δο­θεί μέσα σε διά­στη­μα 24 ωρών μια οδη­γία που θα εξη­γεί ότι η εκστρα­τεία «Η Βρα­ζι­λία δεν μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει» δεν αντα­πο­κρί­νε­ται σε επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια και ότι η έκκλη­σή της δεν πρέ­πει να ακολουθηθεί.

Ο Μπολ­σο­νά­ρου προ­σπα­θεί να υπο­βαθ­μί­σει την επι­δη­μία της ασθέ­νειας Covid-19, την οποία χαρα­κτη­ρί­ζει «γρι­πού­λα» και επι­κρί­νει με δρι­μύ­τη­τα τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που λαμ­βά­νο­νται από διά­φο­ρες Πολι­τεί­ες και τοπι­κές αρχές, ιδί­ως από τους κυβερ­νή­τες του Σάο Πάου­λο και του Ρίο ντε Zανέι­ρο. Μιλώ­ντας σε ένα τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι, ζήτη­σε «να επι­στρέ­ψει η ομα­λό­τη­τα» στη χώρα ενώ τακτι­κά ανε­βά­ζει σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης βίντεο που δεί­χνουν δια­δη­λώ­σεις κατά της καραντίνας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο