Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Οπαδοί του ηττημένου Μπολσονάρου έστησαν οδοφράγματα με σύνθημα «Όχι στον Λούλα»

Δύο ημέ­ρες μετά την νίκη του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη πρώ­ην προ­έ­δρου Λουίς Ινά­σιου Λού­λα ντα Σίλ­βα στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της Βρα­ζι­λί­ας, ο ακρο­δε­ξιός αντί­πα­λος του, ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, συνε­χί­ζει να μην έχει προ­βεί σε καμία δημό­σια δήλω­ση, εγεί­ρο­ντας φόβους ότι δεν θα παρα­δε­χθεί την ήττα του — με υπο­στη­ρι­κτές του να στή­νουν ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρα οδο­φράγ­μα­τα σε πολ­λές περιο­χές της χώρας και ορι­σμέ­νους να καλούν μέχρι και σε στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα για να εμπο­δι­στεί η ανά­δει­ξη του Λού­λα ως προ­έ­δρου της χώρας.

Η Ομο­σπον­δια­κή Αστυ­νο­μία Αυτο­κι­νη­το­δρό­μων (PRF) ανα­κοί­νω­σε ότι φορ­τη­γα­τζή­δες έχουν απο­κλεί­σει — πλή­ρως ή μερι­κώς — αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαί­σιο δια­δη­λώ­σε­ων κατά της νίκης Λού­λα, απο­κλει­σμοί που έχουν επε­κτα­θεί σε 23 από τις 26 πολι­τεί­ες της Βρα­ζι­λί­ας μετά την ήττα Μπολ­σο­νά­ρου. Η αστυ­νο­μία τόνι­σε ότι άλλα 192 οδο­φράγ­μα­τα απομακρύνθηκαν.

«Όχι στον Λού­λα!» ήταν το σύν­θη­μα σε ένα πανό κρε­μα­σμέ­νο πάνω από μια οδο­γέ­φυ­ρα στο Σάο Πάο­λο, την οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα της χώρας, όπου και εκεί έχουν απο­κλει­στεί αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι, κυρί­ως αυτός που συν­δέ­ει την πόλη με τη μεγά­λη μητρό­πο­λη με το Ρίο ντε Ζανέι­ρο, εμπο­δί­ζο­ντας την ανα­χώ­ρη­ση λεω­φο­ρεί­ων μετα­ξύ των δύο πόλεων.

Η Σάντα Κατα­ρί­να στην νότια Βρα­ζι­λία, όπου ο ακρο­δε­ξιός Μπολ­σο­νά­ρου συγκέ­ντρω­σε σχε­δόν το 70% των ψήφων, είναι η πολι­τεία με τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό απο­κλει­σμέ­νων δρόμων.

«Ελπί­ζω να επι­στρέ­ψω σπί­τι μου» στο Ρίο. «Πλή­ρω­σα για μια δια­νυ­κτέ­ρευ­ση σε ένα ξενο­δο­χείο εδώ, αλλά πολ­λοί άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να κοι­μη­θούν στο σταθ­μό λεω­φο­ρεί­ων», είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Ροζαν­τζέ­λα Σένα, μια 62χρονη κτηματομεσίτρια.

Ορι­σμέ­νοι φορ­τη­γα­τζή­δες δημο­σί­ευ­σαν βίντεο καλώ­ντας σε στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα για να εμπο­δι­στεί ο Λού­λα να ανα­λά­βει πρό­ε­δρος της χώρας.

Ο δικα­στής του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου Αλε­ξά­ντερ ντε Μορά­ες έδω­σε εντο­λή στο PRF να άρει όλους τους οδι­κούς απο­κλει­σμούς, που οργα­νώ­θη­καν κυρί­ως από φορ­τη­γα­τζή­δες, κύριους υπο­στη­ρι­κτές της κυβέρ­νη­σης Μπολ­σο­νά­ρο, που είχαν επω­φε­λη­θεί από τις μειώ­σεις των τιμών του ντίζελ.

Ο δικα­στής προει­δο­ποί­η­σε την PRF να λάβει «όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα» για να ανοί­ξει τους δρό­μους, δια­φο­ρε­τι­κά ο επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας κιν­δυ­νεύ­ει με πρό­στι­μο ή ακό­μη με φυλά­κι­ση για «ανυ­πα­κοή».

Στην πρω­τεύ­ου­σα Μπρα­ζί­λια, η αστυ­νο­μία έχει περιο­ρί­σει από χθες το βρά­δυ την πρό­σβα­ση των οχη­μά­των στην Πλα­τεία των Τριών Δυνά­με­ων, όπου βρί­σκο­νται το Προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο, το Κοι­νο­βού­λιο και το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο, τόπο συνή­θως συγκε­ντρώ­σε­ων και δια­δη­λώ­σε­ων στην πρωτεύουσα.

Αυτό το «προ­λη­πτι­κό» μέτρο ελή­φθη «μετά την πλη­ρο­φο­ρία που έλα­βαν οι αρχές για πιθα­νή δια­δή­λω­ση που θα διορ­γα­νω­νό­ταν σε αυτή την τοπο­θε­σία από μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης», τόνι­σε η γραμ­μα­τεία Δημό­σιας Ασφά­λειας της Ομο­σπον­δια­κής Περι­φέ­ρειας της Μπρα­ζί­λια (SSP / DF).

Οι αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι που έχουν απο­κλει­στεί περι­λαμ­βά­νουν βασι­κές οδη­γι­κές αρτη­ρί­ες που χρη­σι­μο­ποιού­νται για τη μετα­φο­ρά σιτη­ρών από αγρο­τι­κές πολι­τεί­ες σε λιμά­νια, καθώς και έναν μεγά­λο δρό­μο που συν­δέ­ει τις δύο μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις, το Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο και το Σάο Πάολο.

Απο­κλεί­στη­κε επί­σης ο κύριος δρό­μος πρό­σβα­σης στο διε­θνές αερο­δρό­μιο Γκουα­ρούλ­χος του Σάο Πάο­λο, το πιο πολυ­σύ­χνα­στο στη χώρα.

Αν και ο Μπολ­σο­νά­ρου παρέ­μει­νε σιω­πη­λός για την εκλο­γι­κή του ήττα, πολι­τι­κοί του σύμ­μα­χοι και συνερ­γά­τες έχουν ήδη αρχί­σει να επι­κοι­νω­νούν με το στρα­τό­πε­δο Λού­λα για να συζη­τή­σουν για τη δια­δι­κα­σία προ­ε­δρι­κής μετά­βα­σης. Κάποιοι έχουν δηλώ­σει δημό­σια ότι η κυβέρ­νη­ση Μπολ­σο­νά­ρου πρέ­πει να σεβα­στεί το εκλο­γι­κό αποτέλεσμα.

Ο υπουρ­γός Επι­κοι­νω­νιών Φάμπιο Φάρια δήλω­σε στο Reuters ότι ο Μπολ­σο­νά­ρου ανα­μέ­νε­ται να μιλή­σει για το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα αργό­τε­ρα σήμε­ρα, αν και δεν είναι σαφές εάν ο ακρο­δε­ξιός απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος θα απο­δε­χθεί τη νίκη του Λούλα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Telesur.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο