Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία — Ορκωμοσία Μπολσονάρου: Αντικομμουνιστικές κορώνες και επικλήσεις στο.… Θεό

Άλλο ένα προ­κλη­τι­κό σόου έδω­σε ο νεο­ε­κλε­γείς ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, αυτήν τη φορά κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του στην τελε­τή ορκω­μο­σί­ας που έλα­βε χώρα στην πρω­τεύ­ου­σα Μπραζίλια. 

Σε μια κυριο­λε­κτι­κά στρα­το­κρα­τού­με­νη πόλη, παρου­σία τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των, στρα­τιω­τι­κών ελι­κο­πτέ­ρων και περισ­σό­τε­ρων από 3.000 αστυ­νο­μι­κών, ο Μπολ­σο­νά­ρου επι­δό­θη­κε σε αντι­κομ­μου­νι­στι­κές κορώ­νες, διαν­θι­σμέ­νες με μπό­λι­κες υπο­σχέ­σεις αλλά και επι­κλή­σεις στον… Θεό! 

Όπως σημεί­ω­σε ο — νοσταλ­γός της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας της περιό­δου 1964–1985- Μπολ­σο­νά­ρου, η εκλο­γή του στην προ­ε­δρία τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βρη… «απε­λευ­θέ­ρω­σε τη Βρα­ζι­λία από τον σοσια­λι­σμό και την πολι­τι­κή ορθό­τη­τα»! Φυσι­κά, ως… «σοσια­λι­σμό» ο ακρο­δε­ξιός πρώ­ην αξιω­μα­τι­κός εννο­εί την σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού τύπου δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­σμού που άσκη­σαν τα προη­γού­με­να χρό­νια οι κεντρο­α­ρι­στε­ρές κυβερ­νή­σεις Λούλα-Ρούσεφ. 

Ο νέος πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας δεσμεύ­τη­κε ότι θα σεβα­στεί τη δημο­κρα­τία και θα «απο­κα­τα­στή­σει την τάξη», κυβερ­νώ­ντας «για την ειρή­νη και την ευη­με­ρία» του λαού της χώρας. 

Δίνο­ντας σαφή δείγ­μα­τα γρα­φής για την πρό­θε­ση του να επι­βάλ­λει σκλη­ρά μέτρα υπέρ των μονο­πω­λια­κών συμ­φε­ρό­ντων, ο 63χρονος Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου υπο­σχέ­θη­κε ότι, στον οικο­νο­μι­κό τομέα, θα προ­ω­θή­σει μεταρ­ρυθ­μί­σεις και θα ανοί­ξει τις ξένες αγο­ρές για τη Βραζιλία. 

Ανα­φο­ρι­κά με την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα είπε ότι θα τερ­μα­τί­σει «τις πολι­τι­κές που προ­στα­τεύ­ουν τους εγκλη­μα­τί­ες και αντι­με­τω­πί­ζουν ως εγκλη­μα­τί­ες τους αστυ­νο­μι­κούς», δεσμευό­με­νος ότι «θα απο­κα­τα­στή­σει την τάξη στη χώρα». Πριν λίγες μόλις μέρες έγι­νε γνω­στή η πρό­θε­ση του να υπο­γρά­ψει διά­ταγ­μα που θα «εγγυά­ται» το δικαί­ω­μα της οπλο­φο­ρί­ας στους πολί­τες με λευ­κό ποι­νι­κό μητρώο.

Από την ακρο­δε­ξιά ρητο­ρι­κή του Μπολ­σο­νά­ρου δεν έλλει­ψε και η… επί­κλη­ση στα θεία, με τον ίδιο να υπό­σχε­ται ότι θα ζητά συνε­χώς από τον Θεό να τον καθο­δη­γεί στη δια­κυ­βέρ­νη­ση της Βραζιλίας! 

Σημειώ­νε­ται ότι στη μεγα­λο­πρε­πή τελε­τή ορκω­μο­σί­ας του νέου προ­έ­δρου παρέ­στη­σαν, μετα­ξύ άλλων, ο φασί­ζων πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρί­ας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου και εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο.

Από την πλευ­ρά του, με εμπνευ­σμέ­νο τρό­πο σχο­λί­α­σε την ορκω­μο­σία του Μπολ­σο­νά­ρου ο γνω­στός βρα­ζι­λιά­νος σκι­τσο­γρά­φος Carlos Latuff. 

Latuff Bolsonaro

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο