Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο δήμαρχος του Σάο Πάολο

Ο Μπρού­νου Κόβας, ο δήμαρ­χος της βρα­ζι­λια­νι­κής μητρό­πο­λης Σάο Πάο­λο, πέθα­νε χθες Κυρια­κή το πρωί στα 41 του χρό­νια, εξαι­τί­ας του καρ­κί­νου από τον οποίο είχε δια­γνω­στεί πως έπα­σχε το 2019, ανα­κοί­νω­σε το Hospital Sírio-Libanês της οικο­νο­μι­κής πρω­τεύ­ου­σας της χώρας, όπου νοσηλευόταν.

«Ο δήμαρ­χος Μπρού­νου Κόβας πέθα­νε σήμε­ρα (σ.σ. χθες Κυρια­κή) στις 08:20 εξαι­τί­ας των επι­πλο­κών μετα­στα­τι­κού καρ­κί­νου (…) έπει­τα από μακρά περί­ο­δο νοση­λεί­ας» ανέ­φε­ρε σε ενη­με­ρω­τι­κό του δελ­τίο το νοσοκομείο.

Η είδη­ση προ­κά­λε­σε κύμα εκδη­λώ­σε­ων θλί­ψης από πλευ­ράς Βρα­ζι­λιά­νων χρη­στών ιστό­το­πων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, καθώς και πολι­τι­κών, που εξέ­φρα­σαν τα συλ­λυ­πη­τή­ρια και τη συμπα­ρά­στα­σή τους στην οικο­γέ­νεια του εκλι­πό­ντος, ειδι­κά στον γιο του Τομάς, 15 ετών.

«Ευχα­ρι­στώ τον Μπρού­νου Κόβας, που μας πρό­σφε­ρε τόση στορ­γή και αφο­σί­ω­ση» ανέ­φε­ρε σε μήνυ­μά του ο κυβερ­νή­της της πολι­τεί­ας Σάο Πάο­λο, Ζουά­ου Ντόρια.

Την Παρα­σκευή, η ομά­δα των θερα­πό­ντων για­τρών του αιρε­τού προει­δο­ποί­η­σε πως βρι­σκό­ταν πλέ­ον σε κατά­στα­ση που δεν ήταν «αντι­στρέ­ψι­μη».

Εισή­χθη στο νοσο­κο­μείο στις 2 Μαΐ­ου, μετά τον εντο­πι­σμό στο­μα­χι­κής αιμορ­ρα­γί­ας στη διάρ­κεια των απα­ραί­τη­των εξε­τά­σε­ων στις οποί­ες υπο­βαλ­λό­ταν προ­κει­μέ­νου να συνε­χί­σει τη χημειο­θε­ρα­πεία και την ανοσοθεραπεία.

Αντι­μέ­τω­πος με την επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σής του, ο δήμαρ­χος, που ανή­κε στο Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα της Βρα­ζι­λί­ας (PSDB), πήρε άδεια 30 ημε­ρών για να «αφο­σιω­θεί πλή­ρως» στη θερα­πεία του. «Το σώμα μου απαι­τεί να αφιε­ρώ­σω περισ­σό­τε­ρο χρό­νο στη θερα­πεία, που εισέρ­χε­ται σε πιο σκλη­ρή φάση» είχε εξη­γή­σει σε ανα­κοί­νω­ση που μετα­φόρ­τω­σε στη ροή του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter.

Εγγο­νός του πρώ­ην κυβερ­νή­τη Μάριου Κόβας (1930–2001), ιδρυ­τι­κού στε­λέ­χους του PSDB μαζί με τον πρώ­ην πρό­ε­δρο Φερ­νά­ντου Ενρί­κε Καρ­ντό­ζου, ο νεα­ρός δικη­γό­ρος άρχι­σε την πολι­τι­κή του καριέ­ρα στα 26 του χρό­νια, όταν εξε­λέ­γη στην πολι­τεια­κή Βου­λή. Υπη­ρέ­τη­σε στο αξί­ω­μα του υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος της τοπι­κής κυβέρ­νη­σης στο Σάο Πάο­λο (2011–2015), προ­τού εκλε­γεί ομο­σπον­δια­κός βου­λευ­τής (2015–2017).

Παρά την ασθέ­νειά του, συνέ­χι­σε σχε­δόν ως το τέλος να ασκεί τα καθή­κο­ντα του δημάρ­χου της πολυ­πλη­θέ­στε­ρης μητρό­πο­λης της Βρα­ζι­λί­ας (12,3 εκατ. κάτοι­κοι), να πασχί­ζει να αντι­με­τω­πί­σει την κρί­ση που προ­κα­λεί η παν­δη­μία του νέου κορω­νοϊ­ού. Στο Σάο Πάο­λο κατα­με­τρώ­νται κάπου 29.000 θάνα­τοι εξαι­τί­ας του COVID-19.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο