Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Σήμερα η ορκωμοσία Λούλα — Απών ο Μπολσονάρο

Η ορκω­μο­σία του νέου σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη προ­έ­δρου Λού­λα να Σίλ­βα θα γίνει σήμε­ρα από­ντος του προ­κα­τό­χου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου εγκα­τέ­λει­ψε τη Βρα­ζι­λία προ­τού καν ολο­κλη­ρω­θεί η θητεία του, και υπό δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας, εξαι­τί­ας της απει­λής που εγεί­ρουν οι πιο ανυ­πο­χώ­ρη­τοι οπα­δοί του απερ­χό­με­νου ακρο­δε­ξιού αρχη­γού του κράτους.

Ως και 300.000 άνθρω­ποι ανα­μέ­νε­ται να συμ­με­τά­σχουν στις εκδη­λώ­σεις, ορι­σμέ­νες πομπώ­δεις, με τελε­τές χορο­γρα­φη­μέ­νες ως το τελευ­ταίο χιλιο­στό, άλλες πιο χαλα­ρές, με γιορ­τές και συναυ­λί­ες στη συνή­θως νυστα­λέα βρα­ζι­λιά­νι­κη πρω­τεύ­ου­σα με τη φου­του­ρι­στι­κή αρχιτεκτονική.

Στις περί­που πενή­ντα ξένες αντι­προ­σω­πεί­ες συγκα­τα­λέ­γο­νται 17 αρχη­γοί κρα­τών, ανά­με­σά τους οι πρό­ε­δροι της Γερ­μα­νί­ας, της Πορ­το­γα­λί­ας, κρα­τών της περιο­χής, ο βασι­λιάς της Ισπα­νί­ας και άλλοι.

Στη Βρα­ζι­λία έχει ταξι­δέ­ψει, προ­κει­μέ­νου να παρα­στεί στην ορκω­μο­σία, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέ­ξης Τσί­πρας ο οποί­ος είχε σύντο­μη συνά­ντη­ση με τον Λού­λα ντα Σίλβα.

Οι τελε­τές θα ξεκι­νή­σουν στις 14:20 (τοπι­κή ώρα· στις 19:20 ώρα Ελλά­δας), όταν θα φθά­σουν σε καθε­δρι­κό ο Λού­λα και ο κεντρο­δε­ξιός αντι­πρό­ε­δρός του Ζεράλ­ντου Άλκμιν.

Ο Λού­λα θα ανα­λά­βει επί­ση­μα την προ­ε­δρία στις 15:00 (20:00), αφού ορκι­στεί να τηρεί το Σύνταγ­μα ενώ­πιον του Κογκρέσου.

Κατό­πιν, θα κατευ­θυν­θεί στο προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο Πλα­νάλ­του, αρχι­τε­κτο­νι­κό κόσμη­μα με την υπο­γρα­φή του Όσκαρ Νιε­μέ­γερ, για να παρα­λά­βει την περί­φη­μη προ­ε­δρι­κή εσάρ­πα, δια­κο­σμη­μέ­νη με χρυ­σό και διαμάντια.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Telesur.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο